43 millió forintra büntették a Spart

A fogyasztók megtévesztése miatt 43 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Spart, amiért az "5000 forint vásárlás után, 500 forint visszajár" kuponos akciójuk során tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak. 

A GVH úgy ítélte meg, hogy a SPAR 2012 októberétől 2014 februárjáig ,,5.000 Ft vásárlás után 500 Ft visszajár” akciója keretein belül megtévesztette a fogyasztókat, mert valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött 5.000 Ft után 500 Ft visszajár, miközben a kupon megszerzésének és beváltásának számos feltétele volt.

  • Például úgy tűnt, hogy 5.000 Ft után jutnak a fogyasztók 500 Ft kedvezményhez, ezzel szemben legalább 10.000 Ft értékű vásárlásra volt szükség az 500 Ft-os kedvezmény érvényesítéséhez. Ugyanis az 5000 forintos vásárlás után kapott kupont csak újabb 5000 forint feletti vásárlás esetén lehetett beváltani, amikor viszont már nem járt az újabb kedvezményre jogosító kupon.
  • Ráadásul mindez nem is volt teljesen egyértelmű, ugyanis alig észrevehetően tüntették fel az 500 Ft-os kupon kiadásának és beváltásának egyéb feltételeit.

A GVH a  bírságkiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott, azaz sokat reklámozták, a bírság is nagy. Ráadásul a Spar a jogsértő kereskedelmi gyakorlatot több mint egy évig folytatta, sok emberhez eljutott a reklám, és még akkor sem álltak le a népszerűsítéssel mikor a versenyfelügyeleti eljárás megkezdődött.

Ugyanakkor azonban a GVH pozitívan értékelte, hogy az üzletlánc jelentősen megváltoztatta a kifogásolt kereskedelmi gyakorlatát a GVH Versenytanácsa előzetes álláspontjának megismerését követően, együttműködésükről biztosították a GVH-t és segítették a munkát. Ezekre enyhítő körülményként tekintett a versenytanács.

477845319
Bloomberg / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek