LÁJFHEKK

Így spórol évi 12 milliót napelemekkel egy magyar főiskola

2015. február 15., vasárnap 10:57

Annak ellenére, hogy a jelenlegi kormány a háta közepére kívánja a napelemeket, a Budapesti Gazdasági Főiskola úgy döntött, napenergia-hasznosítással csökkenti ökológiai lábnyomát – a tervek szerint ezzel évente 12 milliót spórolna. A fejlesztést egyébként egy közel 300 milliós európai uniós forrásból végeznék és a Buzogány utcai, illetve szentendrei épületeket érintené a fűtéskorszerűsítés, a nyílászárócsere és a hőszigetelés mellett kiépítenének egy közel 700 GF villamosenergiát termelő napelemparkot és egy napkollektort is. A korszerűsítsének köszöhetően évente 184 tonna szén-dioxid egyenértékkel csökkenne a főiskola üvegházhatású gázkibocsátása.

Mire terjed ki a fejlesztés?

Sor kerül a BGF Pénzügyi és Számviteli Kar Buzogány utcai épülettömb részét képező kollégiumi épületegyüttes korábban még nem szigetelt épületszerkezeteinek hőszigetelésére, a még korszerűtlen nyílászárók cseréjére, valamint az épületegyüttes fűtési rendszerének korszerűsítésére is. A kollégium tetejére egy, a 360 kollégista számára a használati meleg víz egy részét biztosító napkollektor kerül, tovább csökkentve ezzel az épület energiafelhasználását.

A szentendrei, Rév utcában található épület hőszigetelést kap, kicserélésre kerülnek a világítótestek, valamint korszerű nyílászárók kerülnek beépítésre. Az épület lapos tetejére kerül egy évente közel 700 GJ villamos energiát termelő napelem-park, valamint teljesen megújul a fűtési rendszer is: levegős hőszivattyúk és talajkollektorok biztosítják majd az egyenletes hőmérsékletet.

DSCF0204
Fotó: bgf.hu

A fejlesztésnek köszönhetően az épület energiaellátását csaknem teljes mértékben megújuló forrás biztosítja majd. A felújítást követően a fűtési és egyéb energiaköltségek 84%-os csökkenését, évi 7,5 millió forintos megtakarítást vár az intézmény, míg az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése várhatóan 104 tonna szén-dioxid egyenérték lesz.

„A Budapesti Gazdasági Főiskola épületenergetikai beruházása a költségcsökkentés mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős, hiszen nagymértékben csökken a Főiskola ökológiai lábnyoma, e mellett pedig hallgatóink is komfortosabb környezetben tanulhatnak a jövőben” – emelte ki Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora a fejlesztés kapcsán.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta