Így marad a legtovább szép a Valentin napi csokor

Február 14, azaz Valentin nap van, és aki legalább egy szál virágot kapott, az valószínűleg szeretné minél tovább megőrizni azt eredeti állapotában. Szerencsére egy rakás olyan megoldás kering a neten, amivel a vágott virág pompája sokáig megőrizhető, kezdve az egyszerű kétnaponta megejtett vízcserétől egészen az elképesztő, vodkás vízzel töltött vázáig. Nekünk  Zakar András, a Fiori Kert Kft okleveles kertészmérnöke adott pár hasznos tippet. 

78405930
Brand X Pictures / Europress / Getty

Ha sokáig vár, válasszon rózsát

Mivel a virágboltokban is vízben tartják a növényeket, fontos, hogy csak pár órát tartsa a kezében és otthon gyorsan rakja újra vízbe a csokrot. Fontos, hogy ne tegye a csokrot huzatos helyre és közvetlenül az ablakhoz sem, a nap ugyanis gyorsan kiszárítja. És hogy milyen virágból készüljön a csokor? "Legjobb választás a rózsa lehet, ugyanis jól bírja a vízmentes időszakot" - ad erre tippet a kertészmérnök.

75313795
Photoalto/odilon Dimier / Europress / Getty

Azt szinte mindenki tudja, hogy mielőtt vízbe tenné, a virág szárát késsel vagy metszőollóval vágja vissza, lehetőleg ferdén, hogy minél nagyobb legyen a vágási felület. De van, ahol ez nem elég: "A fás szárú növények végét egy kalapáccsal érdemes szétverni. Erre azért van szükség, hogy a szárban lévő szállító nyalábok könnyebben fel tudják venni a vizet, így a virág sokáig szép maradhat” – mondja Zakar András.

A vízen is múlik

A vázába kerülés után a növények szépsége több dologtól is függ. Első körben mindjárt attól, hogy mennyi baktérium is van a vízben, amit kapnak, de számít az elhelyezésük, valamit a víz hőfoka sem mindegy. A baktériumok ellen védekezhet pár csepp vodkával, de dobhat a vízbe aszpirint is.

„A virágcsokor tartósítására sok praktika létezik, mégis, a legjobb a virágárusnál kapható kis tasak, mely olyan port tartalmaz, amit a vízbe kell beleönteni és tovább marad szép tőle a csokrunk. Hollandiában a tulipán csokrok mellé automatikusan adnak ilyet és a különbség óriási. Két kétig is gyönyörű marad a csokor. Persze ilyenkor a vizet nem szabad kicserélni" - mondja a szakértő.

Arra is érdemes figyelnie, hogy milyen hőfokú a víz. "Az ilyenkor legnépszerűbb virág, vagyis a rózsa a langyos vizet szereti, ezzel is növelheti az élettartamát. Ellenben ha tulipánt ajándékoz, akkor annak mindenképpen hideg vizet adjon. Fontos továbbá az is, hogy a váza vizébe csak a virágok szára érjen bele. A levelek semmiképpen, mert azok rohadásnak indulnak, és egyrészt büdösek lesznek, másrészt kevesebb ideig élvezheti a csokor szépségét, mivel ilyen vízben gyorsabban indul hervadásnak” – fűzi hozzá Zakar András.

103332880
Tom Merton / Europress / Getty

Akik még a könnyebb praktikák mellet is szeretnének tenni a növény frissességéért (pontosabban azért, hogy annak tűnjön), azok adhatnak a vízhez egy kis tápoldatot is. A non plusz ultra pedig az, ha a csokor fonák részét, illetve a virágfejeket egy kis hajlakkal is lefújja, amivel még egy kis időt tud nyerni nekik. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek