LÁJFHEKK

Így marad a legtovább szép a Valentin napi csokor

2015. február 14., szombat 11:32

Február 14, azaz Valentin nap van, és aki legalább egy szál virágot kapott, az valószínűleg szeretné minél tovább megőrizni azt eredeti állapotában. Szerencsére egy rakás olyan megoldás kering a neten, amivel a vágott virág pompája sokáig megőrizhető, kezdve az egyszerű kétnaponta megejtett vízcserétől egészen az elképesztő, vodkás vízzel töltött vázáig. Nekünk  Zakar András, a Fiori Kert Kft okleveles kertészmérnöke adott pár hasznos tippet. 

Ha sokáig vár, válasszon rózsát

Mivel a virágboltokban is vízben tartják a növényeket, fontos, hogy csak pár órát tartsa a kezében és otthon gyorsan rakja újra vízbe a csokrot. Fontos, hogy ne tegye a csokrot huzatos helyre és közvetlenül az ablakhoz sem, a nap ugyanis gyorsan kiszárítja. És hogy milyen virágból készüljön a csokor? "Legjobb választás a rózsa lehet, ugyanis jól bírja a vízmentes időszakot" - ad erre tippet a kertészmérnök.

Azt szinte mindenki tudja, hogy mielőtt vízbe tenné, a virág szárát késsel vagy metszőollóval vágja vissza, lehetőleg ferdén, hogy minél nagyobb legyen a vágási felület. De van, ahol ez nem elég: "A fás szárú növények végét egy kalapáccsal érdemes szétverni. Erre azért van szükség, hogy a szárban lévő szállító nyalábok könnyebben fel tudják venni a vizet, így a virág sokáig szép maradhat” – mondja Zakar András.

A vízen is múlik

A vázába kerülés után a növények szépsége több dologtól is függ. Első körben mindjárt attól, hogy mennyi baktérium is van a vízben, amit kapnak, de számít az elhelyezésük, valamit a víz hőfoka sem mindegy. A baktériumok ellen védekezhet pár csepp vodkával, de dobhat a vízbe aszpirint is.

„A virágcsokor tartósítására sok praktika létezik, mégis, a legjobb a virágárusnál kapható kis tasak, mely olyan port tartalmaz, amit a vízbe kell beleönteni és tovább marad szép tőle a csokrunk. Hollandiában a tulipán csokrok mellé automatikusan adnak ilyet és a különbség óriási. Két kétig is gyönyörű marad a csokor. Persze ilyenkor a vizet nem szabad kicserélni" - mondja a szakértő.

Arra is érdemes figyelnie, hogy milyen hőfokú a víz. "Az ilyenkor legnépszerűbb virág, vagyis a rózsa a langyos vizet szereti, ezzel is növelheti az élettartamát. Ellenben ha tulipánt ajándékoz, akkor annak mindenképpen hideg vizet adjon. Fontos továbbá az is, hogy a váza vizébe csak a virágok szára érjen bele. A levelek semmiképpen, mert azok rohadásnak indulnak, és egyrészt büdösek lesznek, másrészt kevesebb ideig élvezheti a csokor szépségét, mivel ilyen vízben gyorsabban indul hervadásnak” – fűzi hozzá Zakar András.

Akik még a könnyebb praktikák mellet is szeretnének tenni a növény frissességéért (pontosabban azért, hogy annak tűnjön), azok adhatnak a vízhez egy kis tápoldatot is. A non plusz ultra pedig az, ha a csokor fonák részét, illetve a virágfejeket egy kis hajlakkal is lefújja, amivel még egy kis időt tud nyerni nekik. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta