LÁJFHEKK

A sparos, auchanos és tescos narancsok a legjobbak

2015. február 12., csütörtök 15:20

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a narancsokat vizsgálta februárban. Tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancsot vetettek alá laborvizsgálatoknak is. 302 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire végeztek méréseket, és nem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem. A harmadik a spanyol Navelina narancs lett a Tescoból, a második a szintén spanyol Salustiana bio narancs lett az Auchanból, az első helyen pedig a sparos Navel görög narancs végzett. 

A laboratóriumban végzett teszt megnyugtató eredményeket hozott, a bio tényleg bio, vagyis a mintákból semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt kimutatható. A narancsok minden előírásnak megfeleltek. A minták határérték feletti mennyiségben egyáltalán nem, kimutatható mennyiségben azonban tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradékot, ám ezek gyümölcsrészbe való bejutása rendkívül alacsony.

A héjban minimális mennyiségű vegyszert találtak

Kísérleti jelleggel megvizsgálták a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is: a szermaradék jellemzően csak a narancshéjban volt kimutatható, ott is csak igen kis koncentrációban. Fontos tudni, hogy ezen termékekből több (esetenként több száz) kilót kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez. A NÉBIH tanácsa, hogy, aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.

C-vitamin viszont bőven van benne

Valamennyi minta bőven meghaladta a cukorsav aránynál előírt minimum értéket és a létartalomra vonatkozó előírásoknak is megfeleltek. A termékek többsége tartalmazta a narancsra általában jellemző 40-70 mg/100g C-vitamin mennyiséget, tehát egy narancs elfogyasztása fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitel több mint felét.

A kóstolás

A kedveltségi teszten íz, illat, szín, hámozhatóság és héjvastagság szempontjából vizsgálták a gyümölcsöket. A kóstolók – nem meglepő módon – az édesebb, vagyis magas cukorsav arányú gyümölcsöket találták jó ízűnek. Mielőtt megrohamozza a boltokat, jó ha tudja, hogy nem mindenhol tartják ugyanazt a fajtájú narancsot, így üzletenként eltérő lehet a gyümölcsfelhozatal. A vizsgálat részletes eredményeit itt találja

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta