Városi vadon nő a környezettudatos penthouse lakás tetején

Zanza!

A városi élet népszerűsége töretlen, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy mindent meg lehet találni egy helyen az éjjel-nappali élelmiszerüzlettől a szórakozóhelyekig. Ugyanakkor egyvalamiről sajnos az esetek túlnyomó többségében le kell mondani, ez pedig a zöld terület.

Persze lehet a lakásokban egy rakás cserepes növényt nevelni, ettől azonban még nem változik meg a város levegője, és az utcán sétálva sem lesz kellemesebb a látvány. Megoldás van, amit nyugati szomszédaink, és a fejlett országok előszeretettel alkalmaznak is, ez pedig nem más, mint a zöld tető.

Kép: tiagobarros.pt
Kép: tiagobarros.pt

A New Vision of the Loft design verseny egyik beérkezett pályaműve is ezt az elképzelést erősíti. A városi életet teszi élhetőbbé James Barros tervező a Zöld Penthouse elképzelésével – számol be róla az igreenspot.com.

Kép: tiagobarros.pt
Kép: tiagobarros.pt

A loft ugyan egy kicsit erős kifejezés, mert bár tényleg egybefüggő, hatalmas térrel dolgozik a tervező, a felújítottól elég messze áll. Az elképzelésben a magasabb, de nem felhőkarcoló magasságú épületek tetejére tett egy igen érdekes lakást. A kör alaprajzú ingatlan minden külső falát ablakok borítják, vagyis a kilátás 360°-os, ami azért nem semmi. Természetesen a zöldprojekt a környezetre is gondol, így a lakás teteje földdel borított, füvezett tetőt kapott. Ez több szempontból is nagyon jó megoldás: egyrészt a szigetelése nagyon jó, így spórolni lehet a fűtéssel, másrészt a madaraknak is élőhelyet biztosít, valamint javítja a város levegőjét.

Kép: tiagobarros.pt
Kép: tiagobarros.pt

A lakás belső elrendezése praktikus, és annak ellenére, hogy egyetlen légtér, az egyes részek leválasztását is ötletesen oldotta meg a tervező. Három kis helyiség ugyanis három nagyobb részre tagolja a teret. Így a zárt fürdőszoba, a gardrób és a tároló mellett tökéletesen megfér a csak részben leválasztott nappali, háló és az étkező-konyha kombó.

Kép: tiagobarros.p
Kép: tiagobarros.p

Mindezt a tervező egy középső tengely köré tervezte, ahonnan a lakás bejárata is nyílik, ez ugyanis a lépcső, valamint a lift helye. A kifelé dőlő falakon lévő ablakok körpanorámájának köszönhetően a lakás világos, ám az ablakok valószínűleg - balesetvédelmi meggondolásból - nem nyithatóak, így a friss levegőről vélhetően szellőztetőrendszer kell gondoskodjon.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra