Frank Lloyd Wright 10 épülete került az Unesco Világörökségi listájára

Az 1945-ben létrejött Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) tíz Frank Lloyd Wright épülettel bővítené Világörökségi listáját a közeljövőben. A huszadik század egyik legmeghatározóbb amerikai építészének több mint 400 megépült terve közül beválogatták az illinois-i Oak Parkban álló Unity Temple épületet, melyet Wright 1905-1908 között tervezett, nem maradhatott le természetesen egyik leghíresebbje, az 1936-ban épült Vízesés Ház sem, de helyet kapott még a Frederick C. Robie-nak tervezett 1910-es chicagói ház is, ami a tervező egyik legjobb Prairie stílusú munkája. 

Megtetszett az UNESCO-nak Los Angeles egyik legfelkapottabb látványossága, a Hollyhock Ház is, a Spring Greenben, Scottdale-ben található Taliesin családi birtok (mely név wales-i eredetű és „ragyogó hegyfokot” jelent); Herbert és Katherine Jacobs madisoni háza, az 1962-ben tervezett Marin County Civic Center Kaliforniában, a 67 méter magas Price Tower Oklahomában és persze az 1943-ban átadott Guggenheim Múzeum New Yorkban – írja a savewright.com az 1906-1969 között tervezett épületekről, melyeknek nagy szerepe volt a modern építészet valamint az organikus építészet fejlődésében.

„Wright a modern építészet apja volt. Innovatív módszereivel, anyaghasználataival, szerkezeti formáival és technológiáival az európai modellekre keresett alternatívákat, amiket aztán tökéletesen illesztett bele a környezetbe” – mondta Richard Longstreth, a George Washington Egyetem igazgatója és a Frank Lloyd Wright Building Conservancy elnöke. „Ez egy összetett jelölés, amely rámutat az egyes épületek jelentőségére és kiemelkedő egyetemes értékeire. Mindegyik egy alkotó zseni remekműve, melyekkel rendkívüli módon hozzájárult a modern építészet és kultúra fejlődéséhez” –  méltatta a tervező érdemeit Lynda Waggoner, a Fallingwater ház igazgatója.

A Világörökségi listán több mint 1000 nevezetesség található, amelyek közül mindössze 22 darab van az Egyesült Államok területén (ilyen például a Monticello-i és a Virginiai Egyetem Charlottesville-ben vagy a Függetlenség Csarnoka Philadephiában). Magyarországon a Budai Várnegyed és az Andrássy út mellett többek közt Hollókő ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a Tokaji történelmi borvidék-kultúrtáj szerepel az Unesco Világörökségi Listáján. Nézze meg a galériában Wright remekműveit!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek