LÁJFHEKK

Frank Lloyd Wright 10 épülete került az Unesco Világörökségi listájára

2015. február 7., szombat 16:46

Az 1945-ben létrejött Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) tíz Frank Lloyd Wright épülettel bővítené Világörökségi listáját a közeljövőben. A huszadik század egyik legmeghatározóbb amerikai építészének több mint 400 megépült terve közül beválogatták az illinois-i Oak Parkban álló Unity Temple épületet, melyet Wright 1905-1908 között tervezett, nem maradhatott le természetesen egyik leghíresebbje, az 1936-ban épült Vízesés Ház sem, de helyet kapott még a Frederick C. Robie-nak tervezett 1910-es chicagói ház is, ami a tervező egyik legjobb Prairie stílusú munkája. 

Megtetszett az UNESCO-nak Los Angeles egyik legfelkapottabb látványossága, a Hollyhock Ház is, a Spring Greenben, Scottdale-ben található Taliesin családi birtok (mely név wales-i eredetű és „ragyogó hegyfokot” jelent); Herbert és Katherine Jacobs madisoni háza, az 1962-ben tervezett Marin County Civic Center Kaliforniában, a 67 méter magas Price Tower Oklahomában és persze az 1943-ban átadott Guggenheim Múzeum New Yorkban – írja a savewright.com az 1906-1969 között tervezett épületekről, melyeknek nagy szerepe volt a modern építészet valamint az organikus építészet fejlődésében.

„Wright a modern építészet apja volt. Innovatív módszereivel, anyaghasználataival, szerkezeti formáival és technológiáival az európai modellekre keresett alternatívákat, amiket aztán tökéletesen illesztett bele a környezetbe” – mondta Richard Longstreth, a George Washington Egyetem igazgatója és a Frank Lloyd Wright Building Conservancy elnöke. „Ez egy összetett jelölés, amely rámutat az egyes épületek jelentőségére és kiemelkedő egyetemes értékeire. Mindegyik egy alkotó zseni remekműve, melyekkel rendkívüli módon hozzájárult a modern építészet és kultúra fejlődéséhez” –  méltatta a tervező érdemeit Lynda Waggoner, a Fallingwater ház igazgatója.

A Világörökségi listán több mint 1000 nevezetesség található, amelyek közül mindössze 22 darab van az Egyesült Államok területén (ilyen például a Monticello-i és a Virginiai Egyetem Charlottesville-ben vagy a Függetlenség Csarnoka Philadephiában). Magyarországon a Budai Várnegyed és az Andrássy út mellett többek közt Hollókő ófalu és környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a Tokaji történelmi borvidék-kultúrtáj szerepel az Unesco Világörökségi Listáján. Nézze meg a galériában Wright remekműveit!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta