Frank Gehry összegyűrt papírzacskót tervezett Sydneynek

Átadták a híres építész, Frank Gehry legújabb alkotását: a University of Technology Sydney számára készített, összegyűrt papírzacskóra hasonlító ház 92 millió fontba, azaz közel 35 milliárd forintba került. A művész elmondta, hogy az inspirációt a bőrön és a ruhákon található redőkből nyerte. "Lehet, hogy kívülről egy barna papírzacskó, de belül rugalmas és rengeteg hely van a mozgásra" – mondta Gehry. "Elégedett vagyok vele, de még nem láttam működés közben" – tette hozzá.

Az épület két évig készült és a hullámzó falak építéséhez 320 ezer téglát használtak – mindegyiket kézzel tették a helyére. "Ez a legszebb gyűrött barna papírzacskó, amit valaha láttam" – összegezte véleményét Sir Peter Cosgrove, Ausztrália főkormányzója a megnyitón tartott beszédében. "Feltűnő, inspiráló, a megszentelt homokkő négyszögeknek, fordulatoknak és a hatalmas előadótereknek mint a felsőoktatás szimbólumainak új erőt ad az épület" – tette hozzá.

35 milliárd forintba került a ház felépítése
35 milliárd forintba került a ház felépítéseEPA

Egy sydney-i látogatása során megjegyezte, hogy sokkal jobban szereti a város 19. századi építészetét, mintsem az újépítésű, javarészt üveg alkotta épületeket. "Arctalanok, és hidegek. Egyáltalán nem barátságosak" – mondta. Kiderült, pont ezeket szerette volna elkerülni, ezért is használt téglát a tervezés során. Az új épületet egyébként dr. Chau Chak Wing kínai üzletember után nevezték el, aki több mint 10 millió fontot (4 milliárd forintot) adományozott a projektre. "Frank Gehry bátor, kemény, de bölcs ember" – nyilatkozta az építészről dr. Chau, akinek a fia szintén az egyetemre jár.

Frank Gehry világhírű munkái közt van egyébként a bilbaói Guggenheim Múzeum, a Los Angeles-i Walt Disney koncertterem, vagy a prágai Táncoló Ház, de ha képbe szeretne kerülni vele, munkáit ide kattintva nézheti meg

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra