LÁJFHEKK

553 millió forintért megveheti Marcel Breuer kísérleti házát

2015. február 1., vasárnap 16:09

Valószínűleg Al Capone chicagói házánál előbb akad vevője annak a négy hektáros ingatlanon található családi háznak, amit a világhírű magyar építész és formatervező, Marcel Breuer tervezett Philip Johnson megbízásából 1949-ben. A MoMa gyűjteményének részét képező, Lauck House néven ismert 353 négyzetméteres princetoni mintaház jelenleg egy építész házaspár tulajdonában van, akik 2008-ban vásárolták meg az ingatlant, mellyel vállalták az épület teljes restaurálását és konzerválását is – írja a curbed.com. A Breuer-féle újításokat és speciális tetőszerkezetet bemutató házban kilenc szoba, négy hálószoba, négy fürdőszoba, egy stúdió, egy dolgozó szoba, egy nappali, egy konyha és egy kétautós férőhelyű garázs található.

A New Jersey államban található ház a MoMA „House in the Museum Garden” sorozatának részeként, az új, amerikai külvárosi életérzést kívánta szemléltetni, aminek egyik célja volt, hogy szakítson a hagyományos, Cape Cod-i stílusú családi házakkal és egy modern alternatívaként szolgáljon a kertvárosba vágyó családoknak. A pécsi születésű építész egyébként a sorozat első tagjaként tervezte a házat, melyet most 2 millió dollárért (körülbelül 353 millió forint) árulnak az architectureforsale.com oldalán.

Egyébként nem ez az egyetlen Breuer által tervezett MoMA ház, az építész 1949-ben a New York államban található Pocantico Hills nevű birtokra is tervezett egy családi házat, ami jelenleg a Rockefeller Brothers Fund tulajdonában van, és az alapítvány által támogatott művészeknek ad otthont. A csővázas Vassily-székéről is ismert Breuer a húszas években a bécsi Művészeti Akadémián tanult szobrászatot, majd végül Walter Gropius építésztanítványa lett Weimarban. 1925-1928 a Bauhaus mestere volt Dessauban, ahol számos bútor tervet, épület és konyhaberendezést valamint modulrendszerbe foglalható szekrényelemet készített. A Bauhaus elhagyása után két évig Londonban élt, ahol az Isokon cég megrendelésére készítette világhírűvé vált rétegelt lemezbútorait.

Breuer 1937-ben a Harvard Egyetemen tanított építészetet, majd Gropiusszal dolgozott a Massachusetts állambeli Cambridgeben. A két tervező munkássága nagy hatással volt a huszadik század második felének építészetére szinte az Egyesült Államok egész területén. – írja a wikipedia.org Marcel Breuerről, akinek nevéhez fűződik többek között az UNESCO párizsi székháza, a Szent János apátság a minnesotai Collegevilleben, az IBM Kutatóközpont a franciaországi La Guadeban, a Whitney Museum of American Art New Yorkban valamint az Amerikai Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium épülete Washingtonban.

 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta