LÁJFHEKK

Mutassuk meg, hogy a mi könyvtárunk a legszebb!

2015. január 30., péntek 20:07

A világon számos gyönyörű könyvtár létezik - ezt nem mi mondjuk, hanem a Bored Panda oldal, amely gyorsan szavazást is indított arról, melyik a világ legszebb könyvtára. Bár véleményünk szerint nem létezik abszolút igazság, arra biztatunk mindenkit, hogy nézze végig a szebbnél szebb könyvtárakat, és szavazzon. Mi persze a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtára mellé tesszük le a voksunkat, mely jelenleg a második helyen áll, a román Iasi (Jászvásár) egyetemi könyvtára után.   

nagykonyvtar1  880

A Sárospataki könyvtárról érdemes tudni, hogy több mint 400.000 kötetet őriznek itt, köztük 7 kódexet, 33 ősnyomtatványt és rengeteg, a kutatók számára izgalmas tárgyat. A könyvtár az iskolával egy időben épült, az 1520-as évek második felében, rendeltetése pedig a lelkipásztorok képzése volt. A második világháború nem tett jót a könyvtárnak sem, mintegy 1500 könyvet vittek el a Szovjetunióba, aminek nagy részét a magyar állam később visszavásárolta: 2006-ban kerültek vissza a Nagykönyvtárba. Ha arra jár, érdemes megnézni, mert tényleg fantasztikus, és ha szerencséje van, találhat egy vezetőt is hozzá, aki mesél az épület rejtett titkairól. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta