LÁJFHEKK

Ilyen egy japán óvoda a gyerekekre szabva

2015. január 26., hétfő 10:30

Az óvodák a gyerekek terei, vagyis kialakításukban is nekik kell, hogy szóljanak. Japánban azonban ebben nem előznek meg minket a tervezők, mivel egy óvoda építésénél olyan alapvető dolgokat hangsúlyoznak ki előnyként, mint a gyerekek méreteinek megfelelő mosdók.

Az óvodák a gyerekek igényei szerint készülnek, legalábbis nálunk. Hiszen ha elmegy egy ilyen épületbe, akkor azt látja, hogy a mosdók a gyerekekre vannak méretezve, a padok és ruhafogasok szintén alacsonyak, a kis asztalokról, és a polcokról már nem is beszélve.

Ez azonban Japánban – legalábbis úgy tűnik- újdonság. A Dezeen.com beszámolt róla, hogy Hibino Sekkei építész és a Youji no Shiro nevű, kifejezetten gyerekeknek tervező iroda egy olyan óvodát alkotott, mely a kicsik igényeit tartja szem előtt. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a mosdók és a wc-k az ő méreteikre készültek, ami kicsit meglepő újdonságérték ahhoz képest, hogy itthon például ez már évtizedek óta bevett gyakorlat.

Amiben talán mégis különbözik az épület a hazai hasonlóaktól, hogy ezt az aránytartást következetesen végigviszik az egészen. Az ablakok is lejjebb kerültek, így a széles párkányokat a gyerekek ki tudják használni. Szintén újítás – bár ezt is pofonegyszerűen és olcsón le lehet utánozni itthon is – hogy a játszószoba egyik falát táblafestékkel teljes egészében táblafestékkel kenték le, ami tökéletes felületet biztosít a kicsiknek, hogy bármikor kiélhessék művészi hajlamaikat.

Ami viszont kifejezetten hasznos, és itthon sajnos kevésbé jellemző, hogy a természetes fény áramlását szem előtt tartva, a tervezők hatalmas üvegfelületekkel dolgoztak. Az ebédlő egyik fala szinte kizárólag ebből készült, ráadásul nyitható is, így nyaranta gyakorlatilag akadály nélkül lehet a kinti és benti teret összekötni. Az óvoda közepén kapott helyet a kert, e köré tervezték meg az épületet, ami egyrészt nyugodt, csendes játszóhelyet biztosít a gyerekeknek, másrészt az épületből is remekül nyomon lehet követni, hogy mi folyik odakinn.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta