LÁJFHEKK

7 cipő, melyeket az építészeknek köszönhetünk

2015. január 19., hétfő 20:48

Ha Louis Kahn Nike-ot hordott volna, tutira valami hasonlót választott volna. A Blazer Mid Metric mintázata ugyanis a Yale egyetem művészeti galériájának mintázatát idézi fel, amit az amerikai sztárépítész tervezett, az obszidián szín pedig arra a régi klisére utal, ami ebben a szakmában folyton elhangzik : "Építész vagyok. Egészen addig fogok feketében járni, ameddig nem találnak valami sötétebb színt." 

A Nike frissen bemutatott cípője teljesen vállalható, nem kényszeríti furcsa járásra az embert, nem kell benne tipegni sem. Vannak azonban olyan alkotások, melyek időnként komoly kihívás elé állítják a viselőjüket. Mutatunk még hat olyan cipőt, melyet építészek terveztek, vagy a tervezés során az építészet jelentett inspirációt.

A United Nude márka Möbius nevű kollekciójának elkészítését például Mies van de Rohe Barcelona széke ihlette, az önmagába visszatérő forma légiessé teszi a cipőket. A tervező ebben az esetben a márka alapítója, Rem D. Koolhaas, aki a nevében használt D. betűvel igyekszik megkülönböztetni magát szintén építész nagybátyjától, aki ráadásul világhírű is. A márka ismert arról, hogy gyakran dolgozik együtt építészekkel, cipői dísztárgyként is megállják a helyüket.

Zaha Hadid az egyik legismertebb kortárs építész, akire viszonylag hamar lecsaptak a tervezők. A cipőin visszaköszönnek épületeinek ergonomikus formái, amelyek az amorf sarokmegoldással együtt már-már olyanok, mint egy LSD hatása alatt tervezett Crocs. A brazil cég főleg műanyagban utazik, és jó érzékkel kérték fel a világhírű tervezőt a szandál megalkotására.

Jean Nouvel francia építészt a Ruco Line olasz cipőmárka halászta le. A letisztult bokacsizma nem véletlenül kapta a Pure elnevezést, és bár betölti szerepét, de talán itt lehet legjobban tetten érni, milyen az, amikor a forma követi a funkciót. Az enyhén futurisztikus csizma citromsárgától a feketéig kapható.

Oscar Niemeyer előtt tiszteleg a Converse azzal a cipőjével, amire a brazil építész saját kézírása került. A vastag, vörös nyelv utalás az építész São Paulo-i épületére, az Ibirapuera Auditorium bejáratára, bár Niemeyer sokkal bátrabban nyúl az épületekhez, mint a Converse valaha is fog a cipőkhöz. 

A Möbius ehhez képest egy szimpla darab, Julian Hake építész a 2010-es Londoni divathéten mutatta be cipőjének első változatát, a Mojito-t. A topán kiindulási alapja a talp lenyomata volt a homokban, ezt gondolta tovább egy egészen izgalmas formává. Mára hatalmas színválasztékban kapható, és bár arról nem érkezett hír, mennyire kényelmes a talp nélküli cipő, a márka fennmaradása mutatja a cipő sikerét.

Frank Gehry épitész tervezett már ékszerkollekciót a Tiffany számára, majd cipőtervezésre adta a fejét. A meglehetősen visszafogott darab - épületeivel ellentétben nem igazán tükrözi a kanadai tervező világát. Véleménye szerint az építészek ugyanúgy kezdenek márkanevek lenni, mint a színészek, és egyszerűen visszatérünk a reneszánszba, ahol a művészek bármilyen területen képesek voltak alkotni. A cipőt a J.M. Weston dobta piacra,  aki ebben a kollekcióban Martin Szekely formatervező cipőjét is bemutatta.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta