Ezek a jövő leghaszontalanabb okosságai

Az idei Consumer Electronics Show nem csak szuperokos televíziók és társai bemutatására szolgált. Az egy dolog, hogy a csúcsszuper felbontásokat nem képes felfogni az agy, de vannak olyan termékek, amiket be sem kell kapcsolni ahhoz, hogy megkérdőjelezzük a létjogosultságukat. Ön például hogy tudott eddig élni okoscumi, okosfürdőkacsa vagy éppen okosöv nélkül? Ráadásul ha azt gondolná, hogy a CES és a kütyük világa kimondottan a pasiknak szól, akkor téved: a legfurább cuccokat nőknek szánták, és most még csak nem is a BMW önállóan beparkoló autójáról beszélünk, hanem hétköznapi tárgyakról.

Arbőrelemző

A telefonok tudnak lépést számolni vagy pulzust mérni de mi a helyzet a bőrével? Azt bezzeg nem elemzi semmi? Eddig nem, de most itt az OKU, ami egy kis kocka alaku kütyü, az arcbőréhez érinti, majd az okostelefonja kielemzi az adatokat és tippeket ad. Például felkínál egy programot, hogy hogyan változtasson az étkezési szokásain, hogy bőre még szebb és egészségesebb legyen. Méri a bőr hidratáltságát, hogy mennyire olajos, milyen sima, mennyire fénylik, és azt is hogy mennyire rugalmas, és szól, hogy például most márt azért tényleg igyon. Egyelőre csak iOS-en működik, de már elő lehet rendelni a 250 dollárba, azaz nagyjából 68 ezer forintba kerülő bőrelemzőt, ami talán egy jövőbeni frissítésnél hasznosabb funkciókat is kap, például tudhatna anyajegyeket is ellenőrizni, vagy bőrbetegségeket felismerni. 

Screen Shot 2015-01-05 at 6.08.28 PM 1024x1024.png
reklámanyag

Gumikacsa

A kádban úszó gumikacsa sem a régi már, ugyanis az is okosodott. Így jött létre Edwin, aki nem csak beépített hangszóróval rendelkezik, de applikációt is le kell hozzá tölteni. Ráadásul már nem csak fürdés közben, de esti mese és alvás közben is ott van gyermekével, mert a leírás szerint Edwin tudja, hogy mindez egy fárasztó nap végén történik, így az ő célja az, hogy segtísen a szülőknek és persze a gyereknek is - mondtuk, hogy okoskacsáról van szó. Edwin gyerekdalokat énekel, ellenőrzi a víz hőmérsékletét, esti mesét mond, és éjjeli lámpaként/jelzőfényként még a sötétben is világít. Ráadásul együtt növekszik a gyerekkel. Persze nem méretben, hanem a kor előrehaladtával lehet a kacsát is update-elni, hiszen más mesét kell olvasni egy kétévesnek mint egy hatévesnek, és az alkalmazáson is más játékokat lehet játszani. Arról nincs szó, hogy a szexuális felvilágosítást is rá lehet-e bízni a gumikacsára, azaz meddig lehet update-lni, azt viszont már tudni, hogy 99 dollárba, azaz nagyjából 27 ezer forintba kerül majd.

edwin-app-web
edwintheduck.com

Okoscumi

A gumikacsa mellé vehet okoscumit is, ami bluetooth kapcsolattal működik. Ennek már az árát is tudjuk, 30 euróba, azaz nagyjából tízezer forintba kerül. A nagy találmány ebben a cumiban, hogy folyamatosan méri a gyerek hőmérsékletét és erről adatokat küld a szülők telefonjára. Kezdő családok garantáltan sokkot kapnak majd, ha pittyeg a telefon, mert fél fokkal feljebb ment a gyerek hőmérséklete. Ezen kívül lehetőség van a cumi keresésére okostelefonnal, így elvileg azonnal tudja hogy nagyjából merre lehet, valamint akkor is jelez ha elhagyja - na jó, ez a kettő tényleg jó ötlet, főleg az ára miatt. Vagy akár vehet cumitartót is, esetleg néha hozzáérhet gyerekéhez, hogy milyen a hőmérséklete. 

Smart-Pacifier1
bluemaestro.com

Okos cumisüvegtok

Természetesen a Slow Control Baby Gigl nevű cumisüvegtok is okostelefonra küld adatokat. Ennek a lényege, hogy bármilyen cumisüveget bele lehet tenni, ez a cucc pedig jelez ha rossz szögben tartja az üveget, és akkor is ha valamiért nem jön belőle semmi. Csak szólunk, hogy egyébként a gyerekek nem hülyék, ők is elég határozottan és felismerhetően tudják jelezni, ha hiába szívják, mégsem jutnak kajához. A másik dolog, ami miatt ódákat zengenek erről a kütyüről az az, hogy a tok kiszámolja, hogy mennyit fogyasztott el a gyereke a cumisüveg tartalmából. Ezt valóban szuper dolog tudni, de azt is csinálhatja - teljesen ingyen -, hogy megnézi az üveget, főleg ha olyan, amin eleve jelölve van a mennyiség. Annyit már lehet tudni, hogy mindezért a nyár végétől 100 dollárt, azaz nagyjából 29 ezer forintot kérnek majd el. 

Okoslakat

Azt hitte majd pont a lakat  marad ki az okosításból? Tévedett. Képzelje el, hogy soha többé nem kell keresni a pincét vagy a fészert záró lakat kulcsát, ugyanis a telefonjával is ki tudja majd nyitni. A vízálló okoslakat ráadásul akkumulátorral működik, de elvileg több mint egy évet bír az elem, amit állítólag egyszerűen ki lehet cserélni (hogy közben a lakat továbbra is zárva marad-e, vagy kinyílik azt nem tudjuk). Az viszont biztos, hogy akkor is ki lehet nyitni ha nincs önnél a telefon, vagy lemerült, mert egy biztonsági kódot is be lehet állítani, ami nem betű, nem szám, hanem tapintás: hosszan és röviden kell fogdosni a lakatot, és ha ezt megfelelő kombinációban teszi, akkor nyílik. 60 dollárba, azaz 16 ezer forintba kerül.  Mielőtt azonban rendelne, arra azért felhívnánk a figyelmet, hogy a lakatpántot ezek után is ugyanazzal a csavarhúzóval fogják a tolvajok lecsavarozni mint eddig tették. 

noke-slide3a
reklámanyag

Rakétacipő

Emlékszik arra mikor gyerekkorában állítható méretű, cipőre szerelhető görkorcsolyája volt? Na itt van ennek a továbbfejlesztett változata, a rakétacipő, azaz rakétasarok. Merthogy nem teljes cipőről van szó, hanem egy felszerelhető cipősarokról, amiben beépített motor van és bármilyen cipőre felszerelhető. Természetesen össze tudja párosítani az okostelefonjával, ami szépen kírja, milyen távon és merre használta a rakétacipőt. Bár a 16 km/h sebesség, amivel közlekedhet, nem számít olyan szuperszónikusnak, hogy észre sem veszi merre jár, és nyilván arra is emlékszik még hazaérkezéskor, merre ment haza, de nyilván ezt is meg lehet majd osztani a közösségi oldalakon, mint a futó- vagy biciklis nyomkövető alkalmazásokét. Azt nem mondjuk, hogy a rakétacipő legalább jól néz ki, mert ezt sajna nem sikerült összehozni, de legalább ha valaki becsmérlően méregeti, ön egyszerűen csak továbbsuhan majd vele, mielőtt beszólna az illető. A legolcsóbb rakétacipő 499 dollárba, azaz 135 ezer forintba kerül, és már előrendelhető. 

R6
shop.actonglobal.com

Okos öngyújtó

Elérkezett a nap, amikor már az öngyújtója akkumulátorára is oda kell figyelni. Az okos öngyújtó neve kicsit csalós, igazából a cigarettázási szokásait kísérheti figyelemmel a segítségével, természetesen az okostelefonja segtíségével. Nem kell gázzal utántölteni, listázza hány cigit szív el naponta. Annyira okos, hogy azt is tudja, hogy nem gyújthat rá kétszer olyan gyorsan, hogy még az elsőt sem szívta el, ezért ha odaadja cigipartnerének, vagy újra kell gyújtania cigijét, azt nem számolja kétszer. Valamiért meg is oszthatja cigizéseit a Facebookon, és ha csökkentené a mennyiséget, akkor az öngyújtóba a napi maximum adagot is beprogramozhatja. A telefonja azt is megmutatja, hogy mennyit spórolt azon, hogy kevesebb szál cigit szív, és ha elhagyja, jelez, és azt is kiderítheti, hogy éppen hol van. Mindezért egyébként nagyjából 27 ezer forintot kell fizetni. 

bg
guitbitlighter.com

Szelfi drón

Új távlatok nyíltak a szelfizésben és a drónhasználatban is. Itt van ugyanis a szelfi drón, amit ráadásul hordani is mehet mint egy karórát. Aztán gondol egyet, elindítja a HD felvételre is képes drónját, ami felszáll, csinál önről egy képet, majd visszamászik a kezére. Nem kell hozzá szelfibot, nem kell semmit fognia, így ön azt csinál és úgy pózol ahogy csak akar, miközben a drón fényképez vagy videofelvételt készít. Sajnos az áráról még nincs információ, de már fel lehet íratkozni hírlevélre, amiben értesítik ha elindul az előrendelés.

54a88e47f6b38d1640046801 Unknown
flynixie.com

Agyhullám pánt

Akciósan most még csak 299 dollárba, azaz 80 ezer forintba kerül az a fejpánt, ami érzékeli az agyhullámaiból hogy milyen hangulata van éppen, és ennek megfelelő zenét játszik önnek. Az ígéret szerint ön ettől majd 15 perc alatt megnyugszik, amit természetesen naplózhat is a telefonján, bár tényleg egyáltalán nem értük, hogy erre mi szükség van. Előre szólunk, hogy a szerkezet nagyon csúnya, pedig azt javasolják, hogy nyugodtan hordja munkahelyén vagy az utcán is, de biztosak vagyunk benne, hogy a legnagyobb stresszt az okozza majd, hogy hogyan néznek önre az emberek egy ilyenben. Pedig több szín is elérhető. 

 Okos vibrátor

Az Omibod Blue Motion vibrátora bluetooth és wifi kapcsolattal csatlakozik a telefonjához. Ráadásul mindig önnel lehet, és telefonon keresztül lehet szabályozni az intenzitását, a rezgést és az erősséget is. Sőt, a dolog lényege, hogy nem csak ön tudja szabályozni, hanem az is, akinek elküldi az adatokat és interneten keresztül tudja irányítani a kis kütyüjét. Tud hangot is rögzíteni, arról viszont nincs infó, hogy mi a helyzet az azonnali közösségi médiás megosztásokkal. Az ára 35 ezer forint lesz. 

blueMotion-2-C
shop.ohmibod.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra