LÁJFHEKK

Egy írónő, aki a zoknik jólétéért harcol

2015. január 11., vasárnap 15:55

"A varázslatos japán módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból" - ígéri Marie Kondo könyve. A – meggyőződésem szerint kényszeres rendrakó – japán nő arról írt könyvet, hogyan selejtezzük ki a számunkra felesleges dolgokat, és ezáltal hogyan tartsunk rendben az otthonunkat. Nem ez az első, és nem is az utolsó eset, hogy valaki ehhez a témához nyúl, az eladások szinte garantáltak, főleg ha karácsony-újév táján kerül az üzletekbe a könyv.

Hogy feltalált-e valami egyedit Kondo? Nem. Annyira nem, hogy nem sikerült 234 oldalt megírnia a témáról anélkül, hogy ne ismételte volna magát számtalanszor.

A szisztémában persze semmi új nincs, tényleg jó dolog megszabadulni azoktól a dolgoktól, amelyre semmi szükségünk. Igaz, Kondóban fel sem merült, hogy ne a kukába kerüljenek a tárgyak, hanem esetleg odaadja valakinek, akinek örömet okoz, vagy eladja, vagy megkeresse azokat, akik pont egy ilyen tárgyra vágynak.

1990758 4
Fotó: Libri

A könyv három témát jár körbe, a selejtezés, a rendrakás és a tárolás témakörét. Nekem sajnos nem sikerült eldöntenem, hogy Kondo kisasszonynak van-e valamilyen pszichés betegsége, ezért az emberek helyett a tárgyaival kommunikál, vagy egyszerűen ez csak egy Japánban normális dolog. Persze nincs azzal baj, hogy odafigyelünk a dolgainkra, ápoljuk, védjük őket, én még azt is megkockáztatom, hogy köszönetet mondok a kiselejtezett tárgynak, mielőtt kikerül a háztartásból, de amit Kondo művel, az egyszerűen elmebaj: nem okvetlenül az, amit mond, hanem hogy hogyan.

A legtöbb ember számára a tárgyak tárgyak, bár érzelmileg persze lehet egyikhez-másikhoz kötődni, felidézhetnek szép emlékeket, ezt senki nem vitatja. Biztosan lesz, akinek ez a könyv adja meg a kezdő lökést ahhoz, hogy elkezdjen szortírozni, és ezért már megéri megvenni a könyvet, melynek lényege néhány mondatban összefoglalható. Ezek pedig: 

  • Tartson mindent azonos dolgot egy helyen.
  • Ne legyen a konyhában és a nagyszobában ceruza, elég neki egy hely. Így mindig tudja, mit kell pótolni, és valójában mennyi mindene van.
  • Selejtezze ki kíméletlenül a könyveket és a ruhákat.
  • Ne tárolóhelyeket gyártson, ahová elsuvasztja a dolgokat, hanem selejtezzen ki mindent, amire nincs szüksége.
  • Ne gombócba gyűrje a zoknikat, hanem hajtogassa el őket.
  • Szabaduljon meg a régi fotóktól és könyvektől is.

Mindenfajta további süketelés helyett, jöjjön néhány örökbecsű mondat a könyvből.

"Rendrakáshoz csinos ruhát és blézert szoktam viselni. Én így mutatom ki tiszteletemet a ház és a benne lévő dolgok iránt"

" A cuccaim előtt nem kellett megjátszanom magam"

"Én ezért szoktam időnként feltenni a kérdést, hogy a tárolóhely, amit a holmijaimnak kijelöltem, valóban boldoggá teszi-e őket. Végül is, a tárolás egy szent szertartás, melynek során otthont választasz a dolgaidnak"

"Mondjanak köszönetet a kézitáskájuknak is, mikor elpakolják a szekrénybe. Neked köszönhetem, hogy ennyi mindent el tudtam ma végezni! "

"Jól nézd meg ezeket! Ideje lenne pihenniük! Tényleg azt hiszed, hogy így bármennyit is tudnak pihenni?" - M.K. a gombolyagba hajtogatott zoknikról, akiket ezért inkább hajtogatni kellene.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta