Így védekezzen a jég ellen a kertben

A jég igencsak nagy károkat tehet a kerti növényekben, főleg, ha nem készül fel rá előre. Természetesen a hideg és a fagy hozzátartozik a téli időhöz, és ennek megfelelően a növények életritmusához is. nélküle nem lenne nyugalmi időszakuk, és nem lenne tavaszi megújulás, így nem kell átkozni a hideget. Ugyanakkor, hogy növényei túlélését biztosítsa, tehet néhány dolgot, hiszen a nagy gonddal való nevelést és gondoskodást nem tudja meghálálni, ha elfagy.

126027296
Juliette Wade / Europress / Getty

Kupacolás

A fiatalabb cserjék, fák és bokrok valóban védelemre szorulnak a nagy mínuszokban. Ezek pedig a talajszinten is támadhatnak, vagyis lehet, hogy minket annyira nem is érintenek, ám a növényekben komoly károkat tehetnek. A fagyérzékeny darabokat érdemes kupacolással védeni: ez készülhet nyesedékből, levelekből is, amit egy vékonyabb réteg földdel tetőzhet, hogy a szél ne kaphasson bele a védvonalba.

„Körülbelül 20-25cm magasan érdemes kupacolni a védeni kívánt növényeket. Ma már vannak fagy elleni fóliák, amik kifejezetten erre a célra lettek kitalálva. Ezekkel az egész növényt be kell bugyolálni, így biztosabb a fagyvédelme. A kupacolásnál használt nyesedékben, szalmában a rágcsálók megtelepedhetnek, és még nagyobb károkat tehetnek a növényben, mint a hideg. A leveleknél pedig arra kell figyelni, hogy ne rothadjanak össze, mert a gombáknak biztosítanak ezzel táptalajt, ami megintcsak komoly fenyegetést jelenthet” – mondja Zakar András, a Fiori Kert Kft. okleveles kertészmérnöke

Mész

Sok helyen lehet látni, hogy a fiatal fákat a törzsük alsó szakaszán mésszel kenik le. Ezzel egyrészt védik őket a kártevőktől, másrészt jól láthatóvá teszik őket. Telente azonban más funkciót is kaphat a mész. Vékony rétegben ugyanis megakadályozza, hogy a törzs nappal nagyon felmelegedjen, így az esetleges éjszakai fagyok nem tesznek benne akkora kárt, hiszen külsején lévő víz nem csorog le könnyen, így az éjjel nem is fagy bele a repedésekbe. Arra azonban figyeljen, hogy a réteg ne legyen nagyon vastag, mert alatta kártevők telepedhetnek meg, így a túl vastag mész többet árthat, mint használ.

123537862
Philippe Henry / Europress / Getty

Ónos eső és hó

Az ónos eső rengeteg kárt okoz az utóbbi időben, hogy a növényeit megvédhesse, fel kell rá készülnie. Ehhez nem kell sok dolog, elég egy hosszabb bot, amivel a magasabb ágakat is eléri. Ha az eső ráfagy az ágakra, vagy a hó súly nagyon húzza azokat, akkor mindenképpen érdemes óvatosan leverni a bottal. Fontos az óvatosság, hiszen ha nagyon nagyokat üt, akkor leszakadhatnak az ágak, felsértheti azok kérgét, és nem utolsó sorban a súlyos részek leválva önben is kárt tehetnek.

Szórni kell

A síkosságmentesítés nem csak egy lehetőség, hanem kötelesség is, hiszen a ház előtti járda a telek tulajdonosának felelőssége, így annak jégmentesítéséről is gondoskodni kell. A só azonban nagyon rossz megoldás, hiszen minden növényt elpusztít, amivel kapcsolatba kerül. A hó olvadásával ugyanis feloldódik, és beszivárog a talajba, ahonnan a növények felszívják.

Ma már nagyon sok környezetbarát anyagot lehet kapni, ami alkalmas a síkosság megszüntetésére. De ez sem baj, ha otthon is fellelhető anyagokat vet be. A hamu erre tökéletesen alkalmas, de azzal számoljon, hogy a cipő talpán a hóval elegyedve igencsak nagy koszt csinál, amit utána a szőnyegből kiszedni nem egyszerű feladat.

„Síkosság mentesítés céljából a faforgács is jó megoldás, de ha nem akar bajlódni az otthoni módszerekkel, akkor olyan szóróanyagot válasszon, mely zeolitos. Amellett, hogy maximálisan környezetbarát, még tápanyagokkal is ellátja a növényeket, ahogy a földbe jut.”

121754729
Gary K Smith / Europress / Getty

Hólapátolás

Ezen nincs mit nagyon magyarázni, hiszen el kell tüntetni a nagy mennyiségű havat. Arra azonban figyeljen, hogy lehetőleg a kupacokat ne az évelőkre halmozza. Kezdetben ugyan nem okoz különösebb gondot a növényeknek a sok hó, ahogy azonban a kupac tömörödik, úgy tesz kárt az alatta rekedt növényi részekben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek