Ezekre figyeljen, mikor tűzijátékot vesz

Hamarosan itt a szilveszter, így a karácsonyi kiegészítőket áruló konténereket felváltották a tűzijátékárusok. Mióta nem illegális dolog durrogtatni és tűzijátékozni, sokan a még karácsony után megmaradt pénzeiket pirotechnikai eszközökre költik. Aki nem idén kezdte, az pontosan tudja milyen típust érdemes venni, hogy ő legyen a környék királya, aki viszont most akar kiigazodni a római gyertyák meg a telepek világában, annak elmondjuk, melyiknél mire számíthat.

mg 406
Martiskó Gábor

Általában a nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban tud tűzijátékokat venni, ha a közelben van Lidl, Aldi vagy Tesco, akkor biztos lesz a parkolóban egy konténer is, ahol bevásárolhat. Csak és kizárólag hivatalos árusoktól vegyen, csakis olyan eszközöket, amikhez van magyar nyelvű használati utasítás. Mivel ez nem ugyanaz a móka, mintha trombitát venne vagy arcfestéssel készülne, ezért legyen nagyon körültekintő.

  • Mindig kérdezzen az eladótól. Ha valamilyen pirotechnikai eszközt vásárol, még a legolcsóbb fajtát is, az eladó részletesen el kell, hogy mondja hogyan kell működésbe hozni. Ha valami nem teljesen világos, akkor inkább kérdezzen rá, még ha bármilyen hülyeségnek is érzi a kérdést.
  • Tartsa a vásárolt termékeket száraz helyen, ne dobálja, ne hagyja őrizetlenül, és persze a gyerekektől is gondosan zárja el.
  • Ne vegyen olyan terméket, aminek sérült a csomagolása, vagy a gyújtószála nincs leragasztva, és kerülje azokat is, aminek már a csomagolásán látszik, hogy gagyik. A használati utasítás legyen minél részletesebb és ábrákkal illusztrált, ez biztosítja majd, hogy balesetmentesen tudja kezdeni az újévet, és hogy a tűzijátéka is látványos és menő lesz.
  • Mielőtt használja, ne fogyasszon alkoholt, és jó ha tűzálló kesztyűt használ. Mindig tartson egy karnyújtásnyi távolságot, mikor begyújtja, és persze soha ne nézzen bele vagy fordítsa az arca felé, és persze senki más felé sem.
  • Csak a használati utasítás szerint használja. Ha abban az van, hogy földbe kell erősíteni, akkor erősítse a földbe, ha vezetőpálcája van, akkor pedig a használati útmutatónak megfelelően szúrja le valahová, vagy tegye például egy üvegbe. Ha sérült a vezetőpálca, akkor a tűzijáték röppályája kiszámíthatatlan lesz. Ha nem megfelelően használja, abból komoly baleset is előfordulhat. Elég csak arra gondolni, hogy mi van abban az esetben, ha rossz rögzítés miatt nem függőlegesen felfelé lövi ki a töltetet, hanem mondjuk vízszintesen, vagy már a földön felrobban.
  • Próbálja úgy használni, hogy azzal ne zavarja a lakókörnyezetét. Tudjuk, hogy egyszer az évben bírja ki a szomszéd is, aki bezzeg az első tavaszi napsugár megjelenésétől kezdve minden hétvégén flexel, de ha ő nem is érdemel kegyelmet, legalább gondoljon a kisgyerekekre és az állatokra.
  • Keressen biztonságos helyet a magántűzijátékának, és ez nem az erkélye, de még csak nem is a gangfolyosó. Inkább menjen el a legközelebbi parkig, ahol nagyobb, egybefüggő sík területet talál, szóval ott se a fák, és ne is a villanyvezeték alatt indítsa a rakétáit.
  • A tűzijátéktelepeket támassza ki valamivel, nehogy felboruljanak és a közönség felé lövöldözzenek. Körbe lehet rakni téglával, vagy bármilyen (nem gyúlékony!) anyaggal, sőt többet is össze lehet szigetelőszalaggal erősíteni. Kerülje a háromszög, X vagy hosszúkás téglalap alakúakat, mert ezek könnyebben felborulnak.
  • A tömeget is kerülje, ha egy mód van rá – persze biztos menő a Blaha Lujza tér királyának lenni a szilveszteri műsorral, de amellett, hogy a saját testi épségére is vigyáz, másokéra is figyeljen oda.
  • Mindig legyen nagyon óvatos és elővigyázatos. Ha nem úgy alakul valami, ahogy azt elképzelte, például nem robban fel valamelyik töltet, semmiképp se próbálja hirtelen ötlettől vezéreltetve megoldani a helyzetet, mert ennél nem sok balesetveszélyesebb dolog van. Ne bontsa meg őket, ne alakítsa át, és ha valami nem robban fel, mindig várjon legalább két percet amíg megközelíti. Besült, fel nem robbant termékeket nem is lehet kidobni, hanem vissza kell vinni a vásárlás helyére.
  • Mindig egyetlen ember gyújtsa a tűzijátékokat, ne pedig mindenki össze-vissza. Szeles időben inkább halassza el az egészet.
  • Ha megtörtént a baj, akkor részesítse elsősegélyben a sérültet. Általában a kézen és arcon sérülnek meg az emberek és égési sérülést szenvednek. Ilyenkor a legfontosabb, hogy hűteni kell a bőrfelületet és fertőtleníteni a sérülést. De vérző sérült esetében körültekintően kell eljárni, mert a víz gátolja a véralvadást.

Ha még mindig nem vettük el a kedvét, akkor viszont megmutatjuk, hogy melyek a legkeresettebb tűzijátékok.

Fütyülő és sikító rakéta

Nem igazán látványos, inkább amiatt érdekes, mert hangot ad. Méghozzá fütyülőt. De van, amelyik sikít is. Ezek inkább csak pirotechnikai játékok, mintsem igazi látványosságok, viszont éppen emiatt olcsón hozzá lehet jutni és 14 évet betöltött gyereket is beszerezhetik.

Petárdák

Csak hangot adnak, egyáltalán nem látványosak, csak hangosak, és ha rosszul használja, veszélyesek is. Vannak olyan fajtái, amit elég csak földhöz vágni, az sem csinál semmit, csak durran.

Rakéták

Ezek azok a termékek, amik vezetőpálcával vannak ellátva és rakétahajtás gondoskodik a működésről. A rakéták nagyon magasra el tudnak jutni (akár 60-80 méterre is) és már az indítása is látványos. Mint az űrrakéták esetében, ez is egy darabig még a földön szikrát szór, majd kilő. Itt is fontos, hogy megfelelően indítsa, és az is, hogy ne vegyen sérült terméket.

Római gyertya

Általában egy cső, amiben egymás alatt vannak a töltetek, ezeket lövi ki. Fontos, hogy sosem szabad kézből indítani, hanem már egy kiürült csőből érdemes kilőni őket. Általában nem túl drágák.

Tűzijáték telepek

Ezek a nagy telepek konkrét showműsort csinálnak. Mivel több lövet van bennük, látványosak is. Ráadásul egy gyújtással működésbe hozhatóak és gyakran a gyújtást késleltetni is lehet, vagyis biztonságos távolságba tud érni, miután meggyújtotta, így ön is élvezheti a show-t. Több fajtát és típust lehet vásárolni, attól függően, hogy hány lövést tudnak. Általában a belső csőátmérőit is feltüntetik, ez azért lehet releváns információ, mert minél nagyobb, annál menőbb és látványosabb termék fér bele. Minél nagyobb és drágább, annál jobban ügyelnek arra, hogy például egy besülés ne veszélyeztesse a show-ját. Kérdezzen rá, hogy van-e benne tartalék gyújtószál.

Vulkán (vagy más néven szikraszökőkút)

Ahogy a neve is mutatja ez egy olyan termék, ami a földön látványos. Szikrákat szór akár 2 méter magasra is, amik aztán aláhullanak. Úgy képzelje el, mint a szikrákat szóró tortagyertyákat, csak nagyobb kiszerelésben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra