Nézze meg 2014 legjobb konyhai cuccait!

Minden iparágnak megvannak a maga szezonális slágertermékei, nem kivétel ez alól a gasztronómia sem, amin belül meglepően sok innováció került piacra az elmúlt időszakban. Íme a fastcodesign.com listája, melyben a 2014-es év legszuperebb konyhai felszereléseit szedték össze a helytakarékos szettektől a praktikus használati tárgyakon át a mutatós, de kevésbé használható dizájner kiegészítőkig. 

1. Dupla falú koktélos pohár

A pekingi székhelyű design stúdió, a KDSZ termékét a hagyományos kínai kerámiák formái ihlették, melyhez leginkább a tajvani National Palace Museum anyagából merített inspirációt a tervező, Lil Wai. „Szerintünk a szép tárgyaknak nemcsak a múzeumban van a helye, hanem a mindennapi életünkben is. „ – mondta a KDSZ Studio alapítója, Chi Hsziao-En, aki szerint a koncepciójukkal inkább a külsőségekre törekedtek a praktikum helyett. A látványos darabok megfizethető áron, 9-32 dollár között (2247-7990 forint) kaphatóak az etsy.com oldalán.

2. Vágódeszkák precíz séfeknek

A felkockázást és darabolást segítő konyhai deszkát a holland design stúdió, a The Usuals két tervezője, Van Eijk és Van Der Lubbe készítette egy speciális lézernyomtató segítségével. A szeleteléshez útmutatást adó, 32 x 16 x 3 cm-s kiegészítő 39.50 euróért (12.100 forint) kapható az innovatív ötletekben utazó márka oldalán.

3. Op-art vágódeszka

A 20. századi képzőművészerti irányzat, az Op-art, azaz az optikai művészet ihlette meg a brooklyni design cég, a Bowe tervezőpárosát, Danny Giannellát és Tammer Hijazit, akik egy játékos de ugyanakkor funkcionális és dekoratív tárgyat hoztak létre. A deszka sima fa felülete kiválóan alkalmas szeletelésre és kockázásra, míg a másik oldala a háromdimenzió illúzióját kelti, így az egyik oldalról nagyon meggyőzően kockának tűnik, míg a másik oldalról inkább egy kúpnak. A különböző típusú fa anyagból készült deszka több formában és méretben is kapható átlagosan 75 dollárért (18.719 forint) a márka oldalán.

4. Többfunkciós tál agglegényeknek

A feltörekvő dán tervező, Ole Jensen leginkább kerámiának kinéző műanyag edényeiről ismert a szakmában. Ezúttal egy mutatós és praktikus dologban, gondolkodott, melynek végeredménye ez a tésztaszűrőnek, saláta szűrőnek és tányérnak egyszerre használható strapabíró edény, amiért átlagosan 40 dollárt (9980 forint) kérnek az üzletekben. A termék zsenialitását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Moma üzlete is beválogatta karácsonyi kínálatába a szezonban.

5. Szódavízkészítő gép

A DIY hullámmal egy időben nagy divat lett ilyen szerkezeteket adni nászajándékba, de úgy tűnik,hogy a trend idén bekúszott a fa alá is. A 46 éves svájci tervező, Yves Béhar által tervezett készülék egyik érdekessége, hogy egy speciális, ingyenes applikáción keresztül a szénsavas víz rajongók saját maguk tervezhetik meg a gép stílusát. A személyre szabható, különböző színkombinációkban kapható SodaStream néven futó készülék 89.99 dollárba (22.479 forint) kerül az üzletekben.

6. Matrjoska konyhai szett

A japán tervezők a jellegzetes orosz fajáték mintájára hozták létre a világ talán legkisebb helyet foglaló konyhai szettjét, a Bin 8-at. Az amazon.com oldalán 30 dollárért (7489 forint) kapható kollekcióban található többek között citrom facsaró, sajt reszelő, tojás szelő valamint mérő pohár is. Bár a műanyagpalackot idéző együttes összeszerelve valóban jól mutat, nehezen tudjuk elképzelni, hogy ennek a használata és állandó összeillesztése működne a valós életben.

7. Falra szerelhető kávéfőző

Fanatikus kávé fogyasztóknak készítette el legújabb, ES3 néven futó modelljét az eszpresszó gépek gyártására specializálódott holland márka, a Strietman, akinek tervezője, Wouter Strietman szerint a rézből készült termékük színe, olyan mint a napfelkelte. A falra szerelhető készüléknek megkérik az árát, sajnos 1700 dollárt (424.019 forint) kell érte otthagynunk az üzletekben. Ide kattintva megnézheti,hogy hogyan működik a drága találmány!

8. Színes szilikon-szűrő

A Tweakre a népszerű pénzgyűjtő oldalon, a Kickstarteren gyűjtött pénzt a két ötletgazda, Nitzan Shafat és Aviv Rozenfeld. A fiatalos színekben kapható ruganyos szűrőnek köszönhetően a nem kell a mosogatóban maradt átázott ételmaradékok között matatnunk,ahogy a fürdőkád lefolyójából is egyszerűbben szedhetjük majd ki a hajszálakat. A két méretben is kapható terméket ide kattintva rendelheti elő, ide kattintva pedig a praktikusságáról győződhet meg.

9. Felhőkarcolók ihlette étkészlet

A porcelán étkészleteiről ismert legendás Rosenthal idén is innovatív építészeti stúdiókkal és termék tervező cégekkel működött együtt, melynek eredménye a TAC Big Cities kollekció, amit a koppenhágai BIG (Bjarke Ingels Group) építészirodával, a Kiloval és Lars Larsennek közösen készítettek el. A városias, felhőkarcolók világát idéző gyűjteménynek megkéri az árát, egy mélytányér 18 euróba (5515 forint), egy szószos tál 89 euróba (27.267 forint) míg egy leveses tál 289 euróba (91.310 forint) kerül a márkánál.

10. Wc-pumpás tányér

Az elborult ötletet a provokatív művésznek, a Toiletpaper egyik fotósának Maurizio Cattelannak köszönhetjük, aki a konyhai termékekben és lakáskiegészítőkben utazó Selettivel közösen dobta piacra furcsa gyűjteményét, melyben helyet kapott a Wc pumpás tányér mellett többek között egy középső ujjat villantó hógömb és egy belső szerveket ábrázoló pohár is. Az Addams Familybe illő darabok átlagosan 20-38 dollárba (4980-9464 forint) kerülnek az olasz márka oldalán és a MoMa online boltjában.

11. Hullámos evőpálcika

Az idei évben nemcsak a rámen tésztalevesekre szakosodott japán étteremlánc, a Sugakiya reformálta meg villás kanalával a leves evés kultúráját, hanem az egyik kedvenc japán designer csapatunk, a Nendo is, akik egy egymásba könnyen visszailleszhető evőpálcikát terveztek meg Hashikura Matsukan közreműködésével. Ide kattintva még többet megtudhat arról, hogy hogyan gondolták újra az egyik legnehezebb és legszebb japán evőpálcát, a 17.század óta használatos Wasaka Nuri egyik alapdarabját!

12. Francia kávéfőző kőagyagból

Míg az olaszok a kotyogós kávéfőzőre esküsznek, addig a franciák inkább a „francia présben” azaz a nyomós kávéfőzőben hisznek, ami az eszpresszónál valamivel hígabb, de ugyanakkor aromagazdag kávét főz le. A klasszikus üvegből készült formát ezúttal a Muuto dán tervezője, Mette Duedahl értelmezte újra, aki a skandináv dizájn elemeit használta fel a föld tónusú kőagyagból készült kávéfőzőjéhez. A mutatós termékért 99 eurót (30.290 forint) kérnek az üzletekben.

13. Többfunkciós szett kőből és fából

A rotterdami Earnest stúdió előszeretettel kísérletezik a hagyományos és az innovatív ipari módszerekkel, a munka során pedig elsősorban a modularitásra és az átláthatóságra törekszenek. Nem volt ez máshogyan az „All of a Piece” névre keresztelt kollekciójuk esetében sem, amit Rachel Griffin tervezett a márkának. A tetszőlegesen használható termék egyik nagy előnye, hogy nemcsak mozsárként, hanem tálként vagy vágódeszkaként is bevethető. Előrendelni ide kattintva lehet.

14. Vízszűrő és szódavíz készítő egyben

A San Franciscóban székelő New Deal Design tervezői a Strauss-Water megbízásából készítették el ezt a vízszűrő rendszerrel felturbózott szódavíz készítő eszközt. A környezetbarát, érintőgombokkal és digitális kijelzővel ellátott konyhai szerkezetet többen is üdvözölték idén a szakmában. Ide kattintva még több részletet megtudhat az innovációról.

15. Diótörő szilikon fejjel

A londoni székhelyű designer, Roger Arquer forradalmi termékét az ősz elején már bemutattuk. Az 1975-ben született tervező „Nut Hammer” néven futó kalapácsnyelű terméke akkor még nem volt kapható a piacon, azonban a Maison&Objet rendezvényen bemutatott darab azóta forgalomba került és 40 dollárt (9960 forint) kell érte fizetni az online boltokban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek