Téli meseország az otthonában - 7 egyszerű lépésben

A karácsonyban sok jó dolog van az evéstől az iváson és a hülye filmek nézésén át egészen az ajándékokig, de a legeslegjobb benne - nekem - egyértelműen a készülődés, ennek pedig rendkívül fontos része a lakásdekoráció. Nálam ez nem annyira egy délutáni, hanem inkább egy-két hónapon át tartó, lassan de biztosan kibontakozó folyamat - előbb megjelennek a karácsonyra utaló apró jelzések, mint képeslapok a hűtőn, vagy egy tobozzal ékesített asztaldísz, aztán egyszercsak megszáll az ihlet, és felaggatom a fényeket, mire pedig beköszönt a december, rendszerint már nagyjából készen vagyok a vendégseregre. Elméletem szerint ennek az október-novemberi karácsonyi készülődésnek semmi köze az ünnep "kommersz" mivoltához, egyszerűen így praktikus, ráadásul még jó móka is. Elképzelni nem tudom, mikor lenne nekem időm lakást díszíteni karácsony hetében, amikor nyilvánvalóan már non-stop enni és inni fogok, De addig is összeszedtem néhány egyszerű és hatásos lakásdekor-ötletet, amelyekkel bárki feldobhatja az otthonát, még mielőtt elsodorja a karácsonyi "semmire nincs időm" szezon. 

1. Építsen saját műfenyőt

Bevallom, szeretem a valódi fenyőt, de a vágott fa nekem olyan kihasználós sztorinak tűnik, gyökeressel meg kétszer próbálkoztam, és sosem élte túl az ünnepeket. Így én már jóideje műfenyőzöm - de mivel az igazán szépek marha drágák, az olcsók meg gyakran zavarbaejtően rondák, én kombinálni szoktam: veszek egy tisztességes, de nem túl drága műfenyőt és egy kevésbé menő példányt is, a szebbiket felállítom a papírforma szerint, a szerényebbet meg ágaira szedve arra használom, hogy dúsítsam a műfenyőmet, és a valódihoz hasonlatos, kevésbé szimetrikus formát adjak neki. Idén a "dúsító elem" egy hófehér műfenyő volt, így most a hagyományos zöld karácsonyfából hófödte tűlevelek állnak ki, és már csak a Télapó hiányzik róla, hogy "zúzmarát fújdogáljon az ágon" (amely aktust kiskorom óta képtelen vagyok vizuálizálni).

2
Aviya Cohen / Steiner Kristóf / Dívány

2. Fényeket mindenhova!

...csak lehetőleg ne a balesetveszélyes, cérnavékony kábelekkel működő változatból: tapasztalataim szerint a legmegbízhatóbb, évről évre ismét befogható karácsonyi fényfüzérek az Ikeából érkeznek. Van belőlük költéri-beltéri, ceruzaelemes, laposelemes, szóval minden, mi szem-szájnak ingere. Ezen a ponton eloszlatom azt a tévhitet, hogy a hideg és meleg fények nem férnek meg egymás mellett - ahogy Rita Orán az arany és az ezüst is oké, ünnepekkor a sápadt holdfényként és aranyló napként ragyogó izzók is jól mutatnak együtt. Szerintem a kertbe okvetlenül kell egy, a karácsonyfára alap, emellett körbetekerheti velük szobanövényeit, vagy ha kreatívkodna, készítsen egy ilyen menő karácsonyi gyökeret, mint én. 

1
Aviya Cohen / Steiner Kristóf / Dívány

3. A korlátdísz, amelyre titkon mindig is vágyott

Ott van az amerikai karácsonyi filmekben. A régi szilveszteri revüműsorokban, ahol Juszt László és Kovács Kati duettet énekeltek. És ott volt a Szép család otthonában a Família KFT-ben: a lépcső korlátját teljes hosszában követő karácsonyi dekoráció. Mennyire vágytunk rá, de még a Corvin és Skála áruházakban is csak azzal a vacak csillámos boával volt minden körbetekerve. Idén azonban megvalósult a gyermekkori álom. Én a műfenyő újrahasznosítás jegyében egyszerűen végigfektettem az ágakat a korláton, majd végigvezettem rajta az égősort, és végül kidekoráltam olyan díszekkel, amik a fáról idén lemaradtak, de igazságtalanság lenne őket visszaküldeni a pincébe. Már látom lelki szemeim előtt, ahogy a díszes lépcsőfordulóban megjelenek Szenteste, és mindenkinek elakad a szava, mint Elisa belépőjekor a My Fair Lady lóverseny jelenetében

3
Aviya Cohen / Steiner Kristóf / Dívány

4. Skalpoljon ön is régi műfenyőt

Még egy tipp a ronda, régi, kodobott, elhanyagolt műfenyők megmentésére - használja őket törpefenyőként a lakása összes helységeiben. A legtöbb műfenyő úgy a háromnegyedétől a csúcsáig egy darabban van, az alját dúsító ágakkal dekorálhatja a lakást, a teteje pedig önállóan is fenyő formájú. Nálunk landolt egy a hálószobában - idén ide száműztem a piros díszeket -, sőt, a kertbe is leszúrtam egyet - ez annak a fehér műfának a csúcsa, amivel a fő-karácsonyfát terebélyesítettem. 

4
Aviya Cohen / Steiner Kristóf / Dívány

5. Hull a hó a nappaliban

A kínai üzletek csodálatos helyek - én néha betévedek egybe, és órákra elveszek a gémkapcsok, serpenyők, illatosítók, és papucsok rengetegében. Rendszerint minimum csokoládéval és alkohollal távozom, ám így karácsony környékén megnézem az ünnepi felhozatalt is, mert egy "Ooppa, Gangnam Style"-t éneklő mikulássapka és egy mentőautósziréna-színekkel villogó Szűzmária között mindig akad valami bájosan giccses produktum is. Például a mindenféle méretű hópelyhek, amelyeket imádnak műanyagból, csillámos zsineggel körbetekerve, vagy - szintén műanyagból - csillámporba hempergetve készíteni. Én szenvedélyes rabja vagyok a különféle hópehely-díszeknek (ma majdnem vettem egyet hungarocellből, de végül sikerült megállnom), és rendszerint kétoldalú ragasztóval a lámpára rögzítem őket, egymástól lehelletnyit eltérő magasságba, hogy lehetőségeinkhez mérten minél természetesebb legyen. 

5
Aviya Cohen / Steiner Kristóf / Dívány

6. Alice téli csodakertje

Eljön az a pont, amikor az ember kényszeresen keresi a lakásnak azon részeit, amelyeket még nem díszített fel. És mivel a vécé kidekorálása már végkép kimerítené a túlzás fogalmát, én az ablakon kívüli világot szoktam szemügyre venni. Legyen szó kertről, erkélyről, vagy egyszerűen csak egy virágládáról, a kinti növényekre is kerülhetnek (strapabíró) dekorációk. Én imádom a csillámló kis glitterekkel borított gallyakat, azt meg külön, hogy ezeket házilag is könnyű letudni: egy csillámfesték spray és egy nagy újságpapír kell hozzá, meg némi türelem, amíg megszárad (ez a legnehezebb lépés, mert én legszívesebben azon nyomban rátalálnék az ünnepi gally tökéletes helyére a kertben). 

6
Aviya Cohen / Steiner Kristóf / Dívány

7. Vásároljon legalább egy kihagyhatatlanul hasztalan tárgyat 

Ahogy említettem, a (bejárati ajtóra szerelhető, malomkerék méretű) hugarocell hópehelyről lemondtam, és sikerült egy habszivacsból formált, életnagyságú, csillámló jegesmedvének is ellenállnom, de ezt a bicikliző hóembert egyszerűen nem tudtam ott hagyni. Ilyenkor karácsony környékén általában két véglet között vergődünk: vagy úgy érezzük, hogy mindent meg akarunk vásárolni, vagy úgy, hogy a francnak se kell ez az egész cécó, és nem veszünk semmit - de az egészséges középút tartása végett én azt mondom, nagyritkán rúgjunk ki a hámból: elégítsük ki a telhetetlen, a konzumkultúra által velejéig korrumpált, ugyanakkor gyermekien naiv énünket, és –vásároljunk valami nem túl drága giccset, aminek a világon semmi, de semmi értelme. 

7
Aviya Cohen / Steiner Kristóf / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra