LÁJFHEKK

Kérdezze hentesét vagy csemegepultosát a kockázatokról és mellékhatásokról!

2014. december 13., szombat 11:37

December 13-án hatályba lép az az új rendelet, aminek a célja, hogy ne lehessen megvezetni a vásárlókat. Az új rendelettel új élelmiszercímkéket talál majd a termékeken akkor is, ha a húspultos termékről vagy pékáruról van szó. A címkéken fel kell tüntetni az allergén anyagokat, a jövő évtől pedig már a tápértéket is.

Nincs többé nagyon apró betű

Az uniós szabályozásnak köszönhetően eltűnnek végre az olvashatatlanul kis betűk. Az egyik legkisebb megengedett betűméret 1,2 mm lesz, ami így sem tűnik soknak, pedig vannak olyan termékek, ahol eddig kisebb betűkkel írták a csomagolásra a tudnivalókat. Meghatározzák a sortávolságot és a háttér-betűszín közötti éles kontrasztot is, ezzel is elősegítve, hogy minden fontos információt el tudjon olvasni.

A lédig termékekre is vonatkozik

Az izgalmak akkor kezdődnek majd, ha a hentespulthoz ér és felvágottat kér, ugyanis ekkor is kell, hogy információt kapjon az allergén összetevőkről. Ez a tervek szerint működhet úgy, hogy a mérleg az ár mellett ezeket is rányomtatja a címkére, de kihelyezett füzeteken, táblagépeken keresztül is tájékozódhat. Ezek hiányában szóban kell, hogy tájékoztatást kapjon, de akár olyannal is találkozhat majd, hogy ráírják az információt a párizsija csomagolópapírjára.

Türelem

Hogy mikortól találja majd meg minden egyes termék csomagolásán az allergén anyagokat, az nehezebb kérdés, hiszen péntekig még fel lehetett használni a régi csomagolóanyagokat. Így tehát előfordulhat, hogy még találkozik hiányos címkéjű termékekkel, mivel a december 12-ig legyártott termékek még kikerülhetnek úgy a boltokba, hogy nem lesz rajtuk az allergén összetevők listája.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta