A takaró, ami nem a melegével menthet életet

Az elsősegélynyújtást pontos eljárását mindenkinek meg kell tanulnia, aki jogosítványt szeretne. Sőt, sok helyen a tananyagba is be van építve, ám még ez sem garantálja azt, hogy a megszerzett tudást vészhelyzetben mindenki használni is tudja. Ilyenkor az ember sokszor lefagy, nem tud reagálni, és hiába tanulta meg annak idején, egyszerűen nem emlékszik semmire (nem is beszélve azokról, akik egyáltalán nem tanultak ilyesmit). De akkor mit kell tenni, ha az ember olyan helyzetbe keveredik, hogy segítenie kell a másikon, méghozzá sürgősen?

Szerencsére ez a lehetőség sokaknak eszébe jutott, és a világ két pontján, két tervezőcsapat is ugyanazt a megoldást találta erre, ami nem más, mint egy életmentő takaró – számolt be róla a Yanko design. Mindkét csapat esetében egy nagyobb, piros takaróról van szó, amelyen lépésről-lépésre szerepel rányomtatva a teendő sora, ha az illető nem lélegzik, vagy nem ver a szíve. Pontosan, egyszerűen, képekkel is megmutatva vezeti végig a segítőt a tennivalókon, hogy a lehető legtöbbet tehesse meg a másikért.

first aid blanket5
yankodesign.com

Jussi Koskimäki két takarót is alkotott. Az egyiken a szívmegállásos, légzésleállásos sérültek ellátását láthatja, míg a másikon a stabil oldalfekvést mutatja a takaró az azzal együtt elvégzendő teendőkkel.

A másik csapat Ázsiában (Qiu Yiwu, Cheng Zirui, Jin Qi, Li Zhexin, Li Ziyao, Ma Xuna, Shao Shuai és Yu Yijun Chai Chunlei professzor vezetésével) is hasonló koncepciót követett, de a kialakítás egy kicsit más. Az ő takarójuk a szívmasszázshoz a páciensre ráhajtható részlettel talán praktikusabb, mint Koskimäki terve (ott a szívmasszás utasításait a takaróból kell kivenni és az áldozat mellkasára helyezni). Mindkét koncepció hordozható, ötletes, és díjakat is nyertek: az első a Braun cégét nyerte el, míg a távol keleti terv a Red Dot Awards formatervezési díját tudhatja magáénak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek