LÁJFHEKK

A takaró, ami nem a melegével menthet életet

2014. december 9., kedd 15:38

Az elsősegélynyújtást pontos eljárását mindenkinek meg kell tanulnia, aki jogosítványt szeretne. Sőt, sok helyen a tananyagba is be van építve, ám még ez sem garantálja azt, hogy a megszerzett tudást vészhelyzetben mindenki használni is tudja. Ilyenkor az ember sokszor lefagy, nem tud reagálni, és hiába tanulta meg annak idején, egyszerűen nem emlékszik semmire (nem is beszélve azokról, akik egyáltalán nem tanultak ilyesmit). De akkor mit kell tenni, ha az ember olyan helyzetbe keveredik, hogy segítenie kell a másikon, méghozzá sürgősen?

Szerencsére ez a lehetőség sokaknak eszébe jutott, és a világ két pontján, két tervezőcsapat is ugyanazt a megoldást találta erre, ami nem más, mint egy életmentő takaró – számolt be róla a Yanko design. Mindkét csapat esetében egy nagyobb, piros takaróról van szó, amelyen lépésről-lépésre szerepel rányomtatva a teendő sora, ha az illető nem lélegzik, vagy nem ver a szíve. Pontosan, egyszerűen, képekkel is megmutatva vezeti végig a segítőt a tennivalókon, hogy a lehető legtöbbet tehesse meg a másikért.

first aid blanket5
Fotó: yankodesign.com

Jussi Koskimäki két takarót is alkotott. Az egyiken a szívmegállásos, légzésleállásos sérültek ellátását láthatja, míg a másikon a stabil oldalfekvést mutatja a takaró az azzal együtt elvégzendő teendőkkel.

A másik csapat Ázsiában (Qiu Yiwu, Cheng Zirui, Jin Qi, Li Zhexin, Li Ziyao, Ma Xuna, Shao Shuai és Yu Yijun Chai Chunlei professzor vezetésével) is hasonló koncepciót követett, de a kialakítás egy kicsit más. Az ő takarójuk a szívmasszázshoz a páciensre ráhajtható részlettel talán praktikusabb, mint Koskimäki terve (ott a szívmasszás utasításait a takaróból kell kivenni és az áldozat mellkasára helyezni). Mindkét koncepció hordozható, ötletes, és díjakat is nyertek: az első a Braun cégét nyerte el, míg a távol keleti terv a Red Dot Awards formatervezési díját tudhatja magáénak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta