Ilyen a tökéletes pezsgős pohár

Az ünnepek közeledtével még azokban a háztartásokban is előkerülnek a pezsgős poharak, ahol egyébként nem szokás ezt az italt fogyasztani. Így különösen profin időzítette be innovációját a svéd dizájn stúdió, a Claesson Koivisto Rune, akik az ismert pezsgő szakértővel, Richard Juhlinnal együttműködve dolgoztak a legoptimálisabb formájú és méretű pezsgős poháron – számolt be a Marten Claesson, Eero Koivisto és Ola Runa által vezetett stúdió legújabb munkájáról a dezeen.com.

„ A tervezés mellett a szigorúan vett paramétereket volt a legnehezebb betartani” – mondják a tervezők, akik a klasszikus értelemben vett magasított pohár formát tökéletesítették, szem előtt tartva a szénsavas ital optimális levegő- és folyadékarányát is. „A magas nyakú, egyenes oldalú keskeny pohár részben hasonlít a szűk pálinkás pohárhoz, melyet szintén talppal és magas nyakkal láttak el annak érdekében, hogy a pohárba öntött italt megkíméljék a hőmérséklet változástól. A pohár belsejét úgy alakították ki, hogy a benne lévő pezsgő szénsavas maradjon, miközben a kissé gömbölyded forma vizuálisan felnagyítja a felszínre érkező buborékokat. A kisebb átmérőnek köszönhetően pedig több pohár is elfér a tálcán egyszerre” – magyarázza az 1962-ben született svéd pezsgő szakértő, aki a „Juhlin line” nevű halvány jelölés bevezetésével az ideális töltési szintet szeretné érthetővé tenni a laikusok számára.

Juhlin szerint a pezsgős pohárból általában nem ajánlott más italt fogyasztani, kivéve néhány speciális, leginkább gyümölcsös belga sört, melyek a fanyar ízűknek és szénsavasságuknak köszönhetően hasonlóképpen viselkednek, mint a pezsgők és egyes fehérborok, így az ilyen típusú italok esetében is ajánlott olyan pezsgős poharat alkalmazni, melyek kialakítása az ital illatát hozza először előtérbe. A dizájnerek által tökéletesített, formatervezett poharak jelenleg az olasz  Italesse  márka üzleteiben és online áruházában kaphatóak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra