Széket vásárolni külön tudomány

A konyha egyre több esetben nem csak a főzés, hanem az étkezések helyszíne is. Ez főleg abban az esetben igaz, ha amerikai stílusban képzeli el a nappaliját.

Ez azonban azt is jelenti, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a bútorok hogyan passzolnak egymáshoz, vagy éppen, hogy milyen funkciót is párosít hozzájuk. Fontos részlet ebből a szempontból a szék, illetve a székek, melyek kiválasztásához több szempontot is érdemes figyelembe venni.

155065092
Steven Taylor / Europress / Getty

Dobsa Mónika lakberendező szerint azonban érdemes egy kicsit jobban utánagondolni a székvásárlásnak, hiszen nagyon sok szempont befolyásolhatja azt.

„Azt gondolom, hogy a szék kiválasztásáról önmagában nem lehet beszélni. Ami minden esetben fontos szempont az a szék és annak használata: a "hol", "mire", "hányszor", és hogy mindehhez mennyi hely áll rendelkezésére?

  • étkezik, vagy beszélget?
  • hány főből áll a család?
  • mennyi időt tölt az asztalnál, vagy otthon?
  • gyakran hív vendégeket?
  • kényelmi, minőségi szempontok?
  • van-e gyerek a családban, strapabíróság?

Méretek

Az ebédlőasztalon kívül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az étkezőpultok, melyek a konyhapult egy részét képezik. Ezzel nincs is semmi gond, de hogy igazán kényelmes legyen, ide magasabb székeket kell választania, mint az asztalhoz. Míg a megszokott, nagyjából 46 centi magas székek tökéletesek az ebédekhez, addig a magasabbak, amik 60-66 centisek a reggeliző pulthoz illenek. Az ennél is magasabb kivitelek a bárszékek, amik 70 centi fölött vannak.

71247922
Stock4B / Europress / Getty

„Magasított széket természetesen akkor használjon, ha magasított pulthoz, bárpulthoz kell ülni. Hogy mely esetekben érdemes ebben gondolkoznia?

  • Kis helyiségekben, amikor normál étkezőasztal nem férne el 4 székkel, akkor helytakarékos megoldás.
  • Ha a konyha magasított pultja (bárpultja) ad helyet az étkezéshez.
  • Az egy-kétszemélyes háztartásban, illetve ha nem túl sok időt tölt a konyhában főzőcskézéssel, vendégeket sem fogad, elegendő a pult.
  • A pulton való gyors reggelihez, vagy a háziasszonnyal való beszélgetéshez főzés közben, bárpultnál ülve.
  • Illetve kényszerhelyzet esetén jó választás, mikor nincs hely asztalnak.

"Az, hogy a pultnál magas székeket használ, egyedül az adottságoknak köszönhető. A konyha pultja magasabban van, mint amilyen magas az étkező asztal szokott lenni. A bárpult még ennél is magasabb. De ez utóbbi alapjában véve egy kényelmes étkezésre akár vendégekkel, akár csak a szűk családdal nem alkalmas”- mondja a szakértő.

Mennyit?

Fontos, hogy kényelmes helye legyen az asztalnál az étkezésre! Egy ülő személynek minimum 60 cm széles helyigénye van, így egy 80x120-as étkezőasztal már elegendő lehet 4 főre, ha nem gond, hogy ekkor a tányérokon kívül már nem sok hely marad másnak az asztalon.

Kép: Dobsa Mónika
Kép: Dobsa Mónika

A fenti ábrán látható egy asztal és 4 szék minimális helyigénye. Ez még nem teszi lehetővé azt, hogy az asztal kényelmesen körbejárható legyen. Ezért mind székválasztásnál, mind asztalválasztásnál az adott hely mérete a leginkább meghatározó, ezt követően pedig ezen bútorok stílusának összehangolása az otthonában lévő bútordarabokkal” – mondja a szakértő

Funkció

Nem mindegy a szék kialakítása sem. Fontos, hogy már az elején eldöntse, mire is fogja használni azokat - mármint azon felül, hogy egy étkezés idejére összeül a család. Egy olyan családban, ahol kicsi gyerekek már nem lesznek, a kecsesebb, sérülékenyebb darabok is helyet kaphatnak, hiszen oda lehet rájuk figyelni. Gyerekes családokban ugyanakkor azt érdemes számításba venni, hogy a gyerekek olyan módokon is terhelhetik a székeket, hogy hozzájuk a stabilabb, strapabíróbb kiviteleket érdemes választani - tanácsolja a chatelaine.com.

479656511
De Agostini / J. M. Zuber / Europress / Getty

Tisztántartás

„Kárpit szempontjából a bőr illetve textilbőr, esetleg műanyag székek a leginkább tisztántartható darabok, mivel egyszerűen letörölhetők. Strapabírás szerint a falábú/bőrkárpitos, vagy teljesen fából készült szék lehet jó választás, utóbbi esetleg levehető mosható székpárnával."

Próbálja ki

Vásárlás előtt érdemes tesztelnie az áruházban kiállított székeket, hiszen fontos a kényelem is. Emellett a kiállított darabokat nem árt alaposan szemügyre venni, mert ha a kipróbálásból származó látható hibák, sérülések vannak rajtuk, érdemes megfontolni a vásárlást: hiszen ha csak a kipróbálás ennyire igénybe veszi őket, felmerülhet a kérdés, mennyire fogják bírni a rendszeres, napi használatot otthon?

Stílus

Természetesen a székek kiválasztásánál alapkövetelmény az is, hogy illeszkedjenek a konyha (amerikai konyha esetén a nappali) stílusához. Ez vonatkozik a kialakításra, az anyagválasztásra és a színekre egyaránt. Érdemes szem előtt tartania a rendelkezésre álló tér méretét is: egy nagyobb, tágasabb térben a robosztusabb megjelenésű, faragott fa székek is nagyon jól mutatnak, míg a kisebbekhez jobban illenek a könnyedebb kialakítású, kecses fém, vagy fém és fa kombinációjú darabok. Az egészen aprócska terekben a cél az, hogy a szék ne foglaljon helyet optikailag, vagy csak minimálisat. Itt jó választás lehet a szellősen fonott, vagy hálós kialakítás, esetleg a teljesen áttetsző műanyagból öntött verzió.

92571456
Lisa Romerein / Europress / Getty

Ha kevés a hely

"Kis helyiségben az üveg étkezőasztal optikailag nem nyomja össze, nem teszi zsúfolttá a teret, így jó választás lehet az átlátszó székekkel együtt. De tartsa szem előtt azt is, hogy a magasabb háttámlás, vagy kárpitozott háttámlás székek hosszabb távon kényelmesebbek. Ha kétszemélyes a háztartás, akkor egy kisebb asztal is elegendő lehet (85x85 cm), melyhez – amennyiben kinyitható –, a szekrényből gyorsan előkaphatóak a plusz székek vendégek érkezésekor. Ehhez érdemes elgondolkodni az összecsukahtó székeken is, melyek felakasztva, vagy szekrénybe állítva nem foglalnak feleslegesen helyet. Ha ez nem jön be, még mindig választhat olyan székeket, melyek egymásba rakhatóak" - teszi hozzá a lakberendező.

Oszd meg másokkal is!
Mustra