Firkáljon falat mohával!

Bár a graffiti művészeti jelentősége még napjainkban is vitatott, azért üzenetközvetítő erejében a legtöbben egyetértenek. A falfestést értelmezte újra Anna Garforth is, aki 2008-ban indította el Mossberger névre keresztelt projectjét, aminek keretében élő, zöld graffitivel pingálta ki a londoni Clissold Park üresen álló falait. A két hetes összművészeti kezdeményezés azóta a világ több pontján, Stockholmban, Tallinban, New Yorkban, Amszterdamban és Londonban is elterjedt, aminek köszönhetően látványosabbnál-látványosabb lélegző anyaggal készített zöld alkotások lepték el a nagyvárosok utcáit és tereit.

cool-moss-graffiti-wall-quote
annagarforth.co.uk

A festékszóró használatát mellőző, biológiailag lebomló graffitik elkészítésének különböző praktikáival tele van az internet, így mi is hamar ráleltünk olyan szemléltető videókra, melyek alapján lakóhelyünkön is készíthetünk hasonlót, ha akarunk. Jó hír, hogy a kisfilmek alapján nem kell okleves kertésznek lenni ahhoz, hogy elkészítsünk egy ilyen környezetbarát graffitit.

A titok a tökéletes massza elkészítésében rejlik. A treehugger.com szerkesztői szerint 60 ml joghurtot vagy vaj és tej keverékét kell jól összeturmixolni 350 ml vízzel, 1 teáskanál cukorral, 2-3 marék mohával és 2 evőkanál víztartó zselével (a moha graffitisek egy része egy kis sört is locsol a megadott recepthez.) Az így kapott büdös, furcsa állagú kocsonyás elegyet öntsük át kancsóba vagy kisebb vödörbe, sétáljunk ki vele az áhított falhoz, és egy ecset segítségével vigyük fel a felületre a kívánt mintát. Arra azért készüljünk fel, hogy néhány hétig várnunk kell, míg teljes pompájában láthatjuk a művet, hisz a moha növekedésnek kell indulon. Szárazabb éghajlatú vidéken ajánlott kétnaponta vízpermetezővel kilátogatni a falhoz és a gyorsabb fejlődés reményében körbespriccelni a művünket. Nézze meg a kisfilmben, hogy hogyan készül a moha graffiti!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek