LÁJFHEKK

Az egyszerűséget és használhatóságot díjazták a Łódź Design Fesztiválon

2014. november 19., szerda 18:43

A napokban ért véget Lengyelországban az idei Łódź Design Fesztivál, melynek egyik kulcsfontosságú eseménye a Make Me! néven futó nemzetközi verseny, amire művészeti és tervezési háttérrel illetve tudással rendelkező fiatal, feltörekvő tervezők, gyártók, diákok és művészek jelentkezhettek. Ebben az évben a beküldött 247 pályamunkából 21 projekt jutott el a bemutatkozási lehetőségig Lengyelország második legnagyobb városában, a győztest pedig pénzjutalommal, 20.000 PLN-el (kb 1.4 millió forint) is díjazták. - számol be a design-milk.com. A pályázók kezét pedig a fesztivál után sem kívánják elengedni a szervezők, új lehetőségeket kínálnak számukra, további kiállításokon és szakmai lapokban jelentetik meg terveiket. A hajtás után megnézheti a legérdekesebb pályaműveket, valamint a nyertes munkáját is!

Míg az ausztrál tervező, Bernard Benny egy tetszés szerint felakasztható tükörrel pályázott a versenyre, addig a varsói Szépművészeti Akadémián diplomázott Magda Pawlas egy fotelpárnává alakítható mellénnyel lepte meg a közönséget (bennünket már kevésbé). Az esemény egyik legzseniálisabb terve valószínűleg a „Grip Chlodzacy” néven futó projekt volt, melyet a poznani iparművészeti iskola formatervező szakának negyedéves hallgatói, Justyna Strociak és Magda Gasiorowska mutattak be . A 3D-s nyomtatású, levegő áramlását lekövető bicajkormány-markolatot a tervezők szerint a természetes szellőzés ihlette.

A kiállításról nem hiányoztak a fából készült bútorok sem, Tsuyoshi Hayashi „The Kawara Chair” nevű székét például az ipari hulladék sorsra jutott tetőcserepek ihlették, míg Jan Godlewski „ Stick Insects” fantázianevű moduláris rendszerét és otthoni bútorait 25 x 25 mm-es kőrisfa lécekből és dúralumíniumból készült rögzítő elemekből szerelte össze. A tervező szerint az általa felállított asztal, könyvespolc és a lámpa csak három potenciális példa a találmányban rejlő végtelen lehetőségek közül.

Nem túl esztétikus, de legalább annyira hasznos Joanna Jurga, Dominika Wysoglad és Martyna Ochosjka „setSet” nevű kollekciója, melynek lényege, hogy a magától is elbomló, élelmiszer hulladékból előállított darabokat étkezés után meg lehet etetni a madarakkal. A kissé naturalista ötletnél eggyel városiasabb projektben gondolkodott Alicja Patanowska, aki London utcáiról gyűjtötte össze és alakította át mutatós kaspóvá vagy vázává az eldobált üvegpoharakat. A munkának értelemszerűen a „Plantation” névet adta a dizájner.

A Tajpejben született, de az eindhoveni Design Akadémián végzett Fabricia Chang bár egységes és rendezett paraméterekben gondolkodott, célja mégis az volt, hogy munkájával kitörjön az esztétikailag elfogadott bútorok köréből. A Latko & Fragstein két tervezője, Michal Latko és Lukasz Fragstein pedig a sziléziai régióból eltűnőfélben lévő régi mesterségekre kívánták felhívni a figyelmet A1 nevű modelljükkel.

A Menthol Architects munkatársai, Liliana Krzycka és Rafal Pieszko „Dziupla by Polish” nevet kapott különös formájú szerkezetüket városi környezetben képzelik el, és az ott élő madarak etetését oldanák meg a falra is felszerelhető találmánnyal. Végül, a 2014-es Make Me! verseny győztesei Essi Johanna Glomb és Rasa Weber lettek, akik egy „Algaemy” nevű analóg textil nyomtatóval neveztek be a programba. A Studio Blond & Bieber moszatból készült színezőanyagokat gyárt, melynek egyik érdekessége, hogy az így kapott textíliák színe napfény hatására megváltozik, elszíneződik.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta