Az okostelefon kreatívvá tesz

A Samsung bemutatta a legújabb csúcstelefonját, a Samsung Galaxy Note 4-et, ami már nem is igazán telefon, hanem inkább valami olyan készülék, ami a telefonálás mellett minitabletként és okosnoteszként is funkcionál. Hogy ez miért is olyan jó, és hogyan tud többet adni a mindennapi életben, legyen szó egy egyszerű fényképszerkesztésről, vagy bármilyen kreatív projekt megtervezéséről, arról ismert emberek beszéltek, akik szerint a kreativitás mindenkiben megtalálható, az alkotáshoz pedig nem kell más, mint ihlet és közlési vágy.

IMG 1422[1] k
eurolex

Az új okostelefon elődjét, a Note 3-at mi is szerettük tavaly, a különlegessége a hozzá tartozó okostoll, az úgynevezett S-Pen. Többek között körbevághat vele képeket, szerkesztheti őket, egyberakhatja, vagy éppen szövegeket gyűjthet az internetről, esetleg videókat is, és ebből olyan jegyzeteket csinálhat magának, amiben csak a fantáziája szabhat határt.

Ha egy hétköznapi bevásárlólistára gondol, akkor képzelje el ezt úgy, hogy mielőtt elmegy mondjuk a Tescoba, átnézi az online akciós újságot, abban bekarikázgatja azt, amit szeretne megvenni képpel együtt, hogy pontosan tudja melyik az a mosópor és kiszerelés, ami valóban akciós. Ezek után hozzáírja, amit még kell venni, és beilleszt hozzá mondjuk egy zene lejátszási listát, hogy főleg így a karácsony közeledtével ne kelljen mindenhol 986-szor meghallgatnia az ismert karácsonyi slágereket. Ezzel a telefonnal egy ilyet nagyjából ugyanannyi idő alatt hozhat létre mint a szokott, kézzel firkált cetlijét, csak ezt például férjének is átküldheti, ha éppen még sem tud elmenni a boltba.

Persze tervezői szerint a kreatív embereknek egy ilyen készülék még többet adhat, erről és magáról a kreativitásról és ihletről beszéltek a meghívott alkotók és művészek. Dés László zeneszerző például úgy véli, hogy szerinte minden kreatív ember tehetséges, és az alkotás folyamata ihlet és kitartó munka eredménye. Néha az ihletet ki kell provokálni, ezt ő általában zenehallgatással éri el. Hozzátette azt is, hogy egy okostelefon akkor okos, ha okosan használjuk, hiszen az alkotó helyett egy készülék sem talál ki és ír meg bármit. Nála egyébként egy ilyen telefon diktafonként és az ötleteinek rögzítésére is szolgál.

Hasonlóról számolt be Karafiáth Orsolya írónő is, aki bevallotta, hogy már évek óta nem ír kézzel, egyszerűen azért mert nem tudja elolvasni saját kézírását. Régebben az volt a technikája, hogy ötleteit SMS-be pötyögte, amit gyakran el is küldött magának, hogy biztos meglegyen.

Kovács András Péter humorista ezzel szemben arról beszélt, hogy ő élvezi, amikor alkotás közben fogalma sincs, honnan hova jut. Ő szimplán csak szórakozik mindazon, ami az eszébe jut, és persze örül, ha a poénok működnek, illetve kétségbeesik, amikor nem. Számára is fontos, hogy a gondolatait, poénjait mindig azonnal le tudja jegyezni: "Folyamatos hangoltságban vagyok, mindenre ugranom kell" – fogalmazta meg a humorista.  

SPS3109
eurolex

Sokan érzik úgy, hogy talán ki sem tudják használni mindazt, amit egy okostelefon nyújtani tudhat. Várkonyi Balázs üzletember is így van ezzel, saját bevallása szerint egyenesen magára kell erőltetnie az új technikai csodákat, mivel azt figyelte meg, hogy olyan témákban és területeken lett kreatív, ahol azelőtt soha. Mások pedig éppen hogy arra jöttek rá, milyen elengedhetetlen a munkájukhoz egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi hogy képeket, ihleteket, ötleteket azonnal megőrizhessenek. Ilyen például Lakatos Márk stylist, aki szerint az ő munkáján rendkívül sokat tud dobni, ha például pár percen belül létrehozhat egy virtuális ruhapróbát, amikor bármilyen modell vagy éppen átlagember azonnal magára – vagy legalábbis a fényképére – próbálhatja az interneten talált ruhákat. Lakatos arról is beszélt, hogy manapság mindenki képekben és szimbólumokban fejezi ki magát, így egy átlagos felhasználónak is sokkal könnyebb dolga van a hobbija kiélésében egy okoskészülékkel.

Göblyös Kristóf belsőépítész a mindennapi munkájában sem tudná már nélkülözni ezt az eszközt, mert így küldözget kollégainak rajzokat, képeket, és így is kap tőlük anyagokat, amikbe – bárhol is van éppen –, kedve szerint belerajzol, átírja, így sokkal gyorsabban haladnak a munkával mint az okostelefonok világa előtt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek