A nagy közértes-szavazós, avagy melyik közért van a közért?

Az vagy, amit megeszel. És azt eszel, amit kapsz. Mármint, hogy a pénzedért a boltokban (egyelőre még vasárnap is, bár ki tudja, meddig). De vajon melyik élelmiszerhálózat a boltok boltja? Ha elképzeljük azt az ideális helyzetet, hogy a hazánkban fellelhető közértből volna egy azonos távolságra az otthonától, vajon hol vásárolna a legszívesebben? Döntsön bár árérzékenység vagy árufelhozatal alapján, csak szavazzon, kapja meg mindenki a magáét!

ALDI

Naná, hogy ABC sorrendben megyünk, nem is kérdés tehát, hogy a szlogenjük szerint a háziasszonyok kedvenc közértjével, az Aldival kezdjük. Az inkább saját márkás termékeiben erős Aldiról ha más nem is, az biztosan elmondható, hogy sokszínű, és valószínűleg minden vásárlója képes rábukkanni olyasmire, ami miatt utána újra beteszi a lábát. Az Aldiban (és Lidlben is amúgy) ráadásul bónusz a pénztárosok minden képzeletet felülmúló gyorsasága is. És ne felejtse el azt sem meggondolni, amikor leadja a voksát, hogy mekkora eséllyel bonyolítaná le ebben a boltban a havi nagybevásárlásokat. Vagy éppen ezért a legmenőbb az Aldi? 

aldi wiki 800px-Aldi supermarket, Ludlow - DSCF2170
Wikimedia Commons

AUCHAN

Ha szeret kilométereket gyalogolni, feleslegesen bolyongani a sorok között, és akkor is megvenni egy elektromos borotvát, ha éppen az ég világon semmi szüksége nincsen rá, akkor például az Auchan lehet az ön boltja. Ami a hodályok hátránya, pont az persze az előnye is, hiszen akár nyár elején is megvásárolhatja karácsonyra Irma nénikéjének a pozitív energiákat kibocsátó nyakmasszírozót, ha éppen belefut valamelyik folyosón, mert eltévedt. Sajátmárkás termékekből itt sincs hiány, kérdés, mennyire éri meg csak ezért az Auchanba mennie.

savoya auchan IMG 7553
savoyapark.hu

CBA

Nem titkolom, óriási megtiszteltetés a számomra, hogy végre feltehetem a kérdést, hogy ha már valaki olyan mázlista, hogy maga a király szponzorálja egyeduralmát a piacon, akkor mi az atyaúristenért nem képes legalább minőségi árukat kirakni a polcára??? Márpedig nyugodtan tegye fel a kezét, aki találkozott már gusztusos árukészletű CBA-val, és betette a lábát egy ilyenbe önszántából. (A kézfeltevés jelenthet akár tíz pontot is, a sikert nem garantáljuk - a szerk.) Mindegy, mert legalább a honlapjuk szép, magyar. Bevallottan szubjektív véleményünk az sajnos, hogy a vonzó árufelhozatal olyan ritka a CBA-ban, mint a kedves eladó, pedig be kellett már menjünk párba. És most senki ne jöjjön a Prímával, mert arra tolhatja a szavazatokat alant...

cba sztrada
cbasztrada.hu

CBA - Príma

Az úgy van, hogy vannak nagy, akár világhíres áruházláncok, és azok csinálni szoktak kisebb boltokat is, ha jól megy a biznisz. Igen ám, de nem akkor, ha Magyarországról indul a bolt karrierje! Mert itt úgy van, hogy adott pár szar közért, amikből bizonyos, "jól szituáltabb"(nak mondott) kerületekbe építenek néhány prémium kategóriás verziót (kis túlzással úgy kell elképzelni, mint annak idején a dollárboltokat), ahová hellyel-közzel normális árut is raknak, de ha nem, zsömle helyett még mindig lehet(ett) koncertjegyet nyerni Havasi Balázs művészetére. Nagyon megtisztelő, öröm ilyen helyen fővárosi lakosnak lenni! Ha önnek is az, adjon tíz pontot a CBA Prímának! 

cbaprima sztrada
cbasztrada.hu

COOP

És ha azt hitte, hogy nehéz egy fővárosi élete, akkor ön nem vidéki, hanem jó esetben külföldről, rosszabban börtönből olvas bennünket. Mert bizony egy vidéki embernek még sanyarúbb a sorsa! Mi is jellemezhetné jobban kormányunk vidékhez való hozzáállását, mint a kötelezővé tett Coopok siralmasnál is elkeserítőbb árufelhozatala? Ha a tomboló nyár közepén, a Balaton parton egy Coopba besétálva úgy nézegetjük az egyetlen kapható fóliázott sonkát, hogy képtelenség eldönteni, vajon a közepén fellelhető undorító kolbász csak véletlen keveredett a csomagolásba, vagy ezt tényleg komolyan gondolják? Vagy, hogy 2014-ben bármelyik boltjukba lépve meglepő módon magyarázatot kaphatunk a gravitáció eddig ismeretlen kvantumelméletére, hiszen időutazás az egész, vissza 1985-be. És most nyugodtan meggyőzhetnek arról, hogy nincs igazam, adjanak csak egynél több pontot a vidéki üzlethálózatok királyának!

recsk.hu 173955
recsk.hu

G-ROBY

Amikor én utoljára G-Roby-ban jártam egy tojás 13 forintba került, így már az is óriási meglepetés volt, hogy ez a hálózat egyáltalán még létezik. Pedig létezik, bár nem a terjeszkedéssel voltak elfoglalva (csak hat boltjuk van a fővárosban), viszont a honlapjukon ráálltak az online rendelésre, ami nem feltétlenül rossz ötlet. Mondjuk, ahogy látom, épp van a kedvenc (kamu) camembertemből náluk háromszázért, lehet, hogy be is ugrom megnézni. Ön mindig ezt teszi? Mehet akkor a tíz pont Robiéknak.

jampolo.com img 0933
jampolo.com

INTERSPAR

Nekem az Inter/Spar most már mindig Ördög Nóra marad, így például a biocitromtól kétszer is a frász kerülget, egyszer mikor a műsorvezetőnő kacsint rám kezében a lédús gyümölccsel, másodszor meg amikor az árát látom meg. Mégis fejet kell hajtanom a Spar előtt, mert tiszta és átlátható, nem egyszer gusztusos sajt- és felvágottas pulttal, ami még mindig a ritkánál is valószerűtlenebb jelenség Magyarországon. Ön nem ért ezzel egyet? Vagy csak gyűlöli a Spar magyar zászlóra hajazó logóját, meg az egész társaságot? Akkor semmiképp ne adjon túl sok pontot neki, hátha más ad majd.  

IntersparBolzanoBozen wiki
Wikimedia Commons

LIDL

Ha már az Aldi lenyúlta a háziasszonyokat, a Lidl rámegy a főzni szeretőkre, ő szakácsokkal promotál, hogy sikeresen-e, az viszont már nem ennek a cikknek a témája. De önök, mint vásárlók, most eldönthetik, hogy tényleg ott jobb-e venni az alapanyagot a (valahonnan máshonnan beszerzett) Tokaji Aszúban marinált kacsamájhoz vagy sem? Arról nem is beszélve, hogy jó minőségű (gyerek)ruhákat és totálisan felesleges bizbaszokat ilyen versenyképes árakon kevés helyen kaphat nagyobb mennyiségben. Talán csak az Aldiban... Vagy, vagy?

wiki Lidl Gdynia Chylonia 01
Wikimedia Commons

PENNY

Hihetetlen, hogy majdnem kifelejtettem, pedig ilyen van még Németországban is. Viszonylag kevés Pennynek voltam eddig vásárlója, de a honlapjukat elnézegetve jó sok olyan cuccuk van, amiről még soha nem hallottam. Ez simán lehet tök frankó is, de utálnám, ha a közelemben csak olyan boltba mehetnék, ahol nem tudok ismert dologba belefutni. Vagy ez is csak szokás/marketing kérdése, és minden sokkal jobb egy Penny-ben? Most dönthet úgy, hogy ad neki jó sok pontot!

Penny Market wikii 03
Wikimedia Commons

REÁL

Újabb magyar zászlós élelmiszerlánchoz érkeztünk: igen, a Reál élelmiszerlánc még simán mindig létezik, és ahogy azt kell, szépen árulja a portékáját, ami között egy csomó, szintén magyar zászlós, magyar termék is található, természetesen könnyen emészthető áron. A csomagolásra nem sokat költenek, ami köztudottan nem nagy baj, sőt! A probléma inkább ott merülhet fel, ha valakinek nem feltétlenül felel meg az inkább vidéken felellhető boltok minimáldizájnja, és hát, sokszor minimál árukészlete... Ha ez nem is így van, lehet adni a pontokat!

üres
gyomaendrod.com

SPAR

Szinte minden fontos tudnivaló megtalálható a Sparról az Interspar-os résznél, de hátha önnek agorafóbiája van, és sokkal szívesebben veszi szinte ugyanazt egy kisebb közértben. Nem véletlenül írtuk, hogy szinte, hiszen azért a két bolt választéka jócskán eltér egymástól, és sajnos sokszor az áruik minősége is. Ebben (sőt, mea culpa, üzletpolitikájában is) kísértetiesen hasonlít a CBA-ra, vajon mi másban még? Döntsön, hol veszi a tejet vasárnap hétfő reggel?

SPAR wiki
Wikimedia Commons

TESCO

Elég nagy pozitívum, hehet náluk is online vásárolni, ami még akkor is nagy menőség, ha az embernek amúgy herótja van a kék-piros logós brit áruházlánctól. A Tesco hasonló előnyökkel és hátrányokkal bír, mint az Auchan, ráadásul könnyen el lehet bennük tévedni, mert olykor (az indokoltnál valamivel gyakrabban) az egészet átrendezik. A saját márkás termékek Kánaánja az áruház, de vajon akkor is ide megy be, ha csak pár apróságra van szüksége? Ha igen, akkor a Tesco a maga közértje.

Tesco wiki
Wikimedia Commons

TESCO Express

A Tescokban (és Tesco Express-ekben) az Aldi/Lidl biturbo pénztárosaival ellentétben az ember már gépiesített kasszánál is fizethet, ami nagyon jópofa tud lenni, ha az ember pénztárost akar játszani, vagy ha a minimum alatt van a bizalomszintje, de hogy gyorsabb lenne, azt sok esetben kétlem. Viszont ha ön nem utálja, hogy elveszik a munkát a néptől, akkor semmiképp ne adjon túl kevés pontot az áruháznak, hiszen ebben a cikkben épp arra keressük a választ, melyik hazánk legjobban kedvelt élelmiszerhálózata. 

nelso.comDSCN1602 2010-02-18 13-28-51 640x480
nelso.com
Mustra