LÁJFHEKK

Londoni diák nyerte a nemzetközi designversenyt

2014. november 14., péntek 19:47

Az Electrolux Design Lab nemzetközi ipari-formatervező pályázat döntőjét Párizsban követhettük végig, a helyszínen szurkolhattunk a magyar versenyzőnek, Kovács Apornak, aki ugyan végül nem ért el helyezést a használt PET palackokból ruhát nyomtató eszköz tervével, de így is rengeteg tapasztalattal gazdagodott.

Természetesen az is kivételes eredmény, hogy 74 ország 1700 pályázója közül Kovács Apor bekerült a hatfős párizsi döntőbe, ahol bemutathatta elképzelését a zsűrinek. A MOME hallgatója a textilápolás kategóriában indult, terve egy olyan háztartási gép, amely PET palackokból készít ruhákat. PET palackokat már régóta hasznosítanak ruhaként, ehhez viszont először Kínába viszik a feldolgozandó palackokat, majd azokat visszahozzák Európába kész ruhaként. Ha egyszer megvalósulna a műanyag háztartási felhasználási lehetősége, az sok lehetőséget rejtene magában és túlzás nélkül forradalmasítaná a ruhaipart is.

Árvíz inspirálta a magyar versenyzőt

A döntőn a versenyzőknek 10 perces angol nyelvű előadásban kellett prezentálniuk ötletüket és meggyőzniük a zsűrit, mely az előadás után kérdésekkel bombázta őket. Kovács Apornak egy dunai árvíz adta az ötletet gépéhez: mint elmondta, az árvíz levonulása után az ártéri erdő tele lett üres PET palackokkal, ezek után kezdett el azon gondolkozni, hogy lehetne az embereket rávenni arra, hogy újrahasznosítsák a palackokat.

Mivel a ruhaipar egyre több szintetikus anyagot használ, sőt, hajók szállítják Kínába a PET palackokat, hogy thermo pulcsik készüljenek belőlük, adott volt az alapkoncepció: kell egy gép, amivel saját magunk olvaszthatjuk meg és formálhatjuk ruhává a palackokat.

A falra szerelhető eszköz formáját a ruhafogas ihlette, neve pedig azért PETE, mert a PET betűk mögé az Electrolux E-jét passzintotta Kovács, akinek gyerekkori emléke, hogy a különböző háztartási eszközöket keresztnévként is létező típus- vagy márkanevükön szólították az emberek (én is emlékszem a Lehelként emlegetett ósdi mosógépünkre), így olyan nevet szeretett volna koncepciójának, mely ezeket az emlékeket idézi fel.

A MOMÉ-s diákot a zsűri arról faggatta, milyen technikát képzel a formatervezett dobozba, illetve milyen az energiafogyasztása egy hasonló eszköznek – utóbbi tulajdonképp bármekkora is, mindenképp jobb, mint az óceánokon cirkáló szeméttel megpakolt hajóké. A Twitteren azt kérdezték Kovács Aportól, nem tesz-e rosszat a bőrnek, ha 100% poliészterbe burkoljuk? A versenyző 70% poliésztertartalmú öltönyével érvelt a színpadon, mi innen üzenjük a kérdezőnek, hogy nézze meg éppen viselt ruhája címkéjét és ne lepődjön meg nagyon, ha 100% poliészter feliratot talál.

Kovács koncepciója sajnos nem volt elég a győzelemhez, pedig valószínűleg sokunk álma, hogy a konyhában/mosókonyhában/garázsban egy erős buli után újat nyomtathassunk magunknak a vörösborfoltos miniruhánk helyett. Mi reméljük, hogy valamelyik cég lát benne fantáziát és elkészíti a gépet, mert ez – túlzás nélkül –  megváltoztatná az életünket.

A döntő után Kovács persze kicsit csalódott volt, de azt mondta: egy ilyen versenyen részt venni, és főként a döntőig eljutni, arra felkészülni és előadni rajta, hatalmas tapasztalat, amiből mindenki csak profitálhat. Érdemes megnézni Kovács Apor többi munkáját is, tervezett már házat Erdélyben, vagy épp boroscímkét a móri Csetvei pincészetnek – biztos hallunk még felőle.

A légtisztítás bejött a zsűrinek

Sokan esélyesként emlegették a mexikói Leobardo Armentát, aki egy villámgyors törülközőszárítót és -tisztítót tervezett (Pure Towel néven), de sem ő, sem a román Sorina Răsteanu íz-alkotó konyhai készüléke (Set to Mimic) nem ért el helyezést. Közönségdíjas lett viszont – és így 1000 eurót ért az ötletgazdának – a döntőbe be sem kerülő perui lány, Fiorella Rios szuperhősös légtisztító-terve.

Az Electrolux Design Lab zsűrije, Lars Erikson (az Electrolux formatervezési igazgatója), Margareta van den Bosch (a H&M kreatív tanácsadója), és Robin Edman (a Svéd Ipari Formatervezési Alapítvány ügyvezető igazgatója) a lengyel Michał Pośpiech-nek és az ő UrbanCONE (Városi toboz) nevű, lebegő városi légtisztító gépének ítélte a harmadik helyet és az ezzel járó 2000 eurós díjat.

A  lengyel versenyző a városi légszennyezésre keresett megoldást az ultrakönnyű szerkezettel, mely napelemekkel működik és cserélhető szűrőkkel ellátott csápjainak segítségével az épületek között szállva minden szennyeződéstől megszabadíthatná a városokat és otthonainkat. Mint a döntőn kiderült: minden szennyeződést azért nem szedne össze, de annyi tiszta levegőt biztosítana, amennyire egy embernek szüksége van.

A második helyen Fulden Dehneli török pályázó Lotus elnevezésű koncepciója végzett, mely egy olyan okos eszköz, ami a sokoldalú és mobil légtisztítást helyezi a középpontba. Ez a kifejezetten otthoni használatra tervezett termék egy központi légtisztító elemből, és három különálló, speciális célra tervezett tölthető egységből áll. A Tisztaság Golyó, Illat Golyó és Pára Golyó használható akár a konyhában, hálóban, vagy épp a gardróbszekrényben.

Halászat-vadászat volt a győztes koncepció

A nyertes pályázó – aki 5000 euró jutalom mellett hat hónapos fizetett gyakornoki állást kap az Electrolux globális tervezőközpontjában – a kínai származású, Londonban tanuló Pan Wang lett. Őt a természet inspirálta és virtuális vadászeszközt tervezett, a Future Hunter-Gatherer-t (a jövő vadász-gyűjtögetőjét), mely reményei szerint közelebb hozhatja a városi emberhez az ételeket, melyeket nap mint nap fogyaszt. 

A Central Saint Martins-en tanuló Wang apró, hologramos készüléke kivetíti a lakásunkba azokat az alapanyagokat, amikre szükségünk lesz készülő ebédünkhöz: konkrétan átúszik konyhánkon a hologram-hal, megáll velünk szemben a szarvasmarha és ezeket az állatokat nekünk el kell kapnunk, tulajdonképp virtuálisan le kell ölnünk őket. Ezek után csönget az ajtón a hentes a hússal, vagy a zöldséges a brokkolival, mi meg átvesszük tőle az árut és kifizetjük – legalábbis Wang elképzelése szerint, aki szerkezetével a fogyasztók oktatása mellett a helyi termelőket is támogatná, mivel a mi kis konyhai Hunter-Gatherer kütyünk a jövőben – ha minden jól megy – össze lesz kötve a helyi piac adatbázisával, pont mint a mobil bevásárlós alkalmazások a helyi Tesco kínálatával.

„Úgy érzem, már nincs kapcsolat az emberek és az élelmiszerek forrása között. Szupermarketekben vásárolni annyira egyszerű, hogy a legtöbben már elfelejtették, honnan is jönnek valójában az alapanyagok.” – mondta el ötletéről a fiatal formatervező, akitől a zsűri azt kérdezte, nem tartja-e túl durvának az ötletet, hogy gyerekeinknek játékosan le kell ölniük mondjuk egy szarvasmarhát ebéd előtt. Erre Wang azt felelte, hogy a valóság is ez, ha húst eszünk, azért egy állatnak meg kell halnia, de így legalább tudjuk majd tisztelni az ételt, amit elfogyasztunk.

Azt is megkérdezték, vajon ki lehet-e bővíteni a koncepciót, hisz wc-papírt és sót is vásárolunk, az meg mégse úszhat át a szobán, de a pályázó szerint simán meg lehet jeleníteni azt is, hány fát kell elpusztítani egy guriga papírért. „Ez a koncepció őszintén és játékosan, mégis tanító jelleggel közelíti meg az élelmiszer beszerzés, a táplálkozás kapcsán felmerülő ökológiai kérdéseket, és a fogyasztói tudatosságot” – indokolta Lars Erikson, a zsűri elnöke a döntést eredményhirdetéskor.

Út a nevezéstől a döntőig

A 12. alkalommal meghirdetett Electrolux Design Lab versenyre 74 országból 1700 nevezés érkezett, köztük 21 magyar pályamű. A formatervezést tanuló egyetemisták „A jövő egészséges otthonainak megteremtése” témakörben olyan kreatív koncepciókkal jelentkezhettek, amelyekkel egészségessé és fenntarthatóvá tennék a jövő otthonait.

A szakaszokban zajló versenyen a nevezők közül szakértői zsűri választotta ki azt a 100+ pályázót, akik az első fordulóban a nagyközönségnek is bemutathatták pályamunkájukat. A második fordulóba a zsűri és a közönség 70+, az elődöntőbe pedig 35 pályázót juttatott tovább. A döntőben már csak 6 pályázó mérettethette meg magát. Köztük volt Kovács Apor (MOME) is, PETE elnevezésű koncepciójával.

Az elmúlt években több magyar versenyző is eredményesen szerepelt a Design Lab versenyen. 2003-ban Cosovan Tamás és Hosszú Gergely, 2007-ben pedig Szabó Levente lett az első helyezett. Miklósi Ádám egy formabontó sous-vide sütő tervével jutott a döntőbe 2011-ben, míg a 2013-as formatervezői versenyen Csernátony Fanni SEAbreeze koncepciójával a legjobb 20 között végzett. A 2014–es pályázaton a száz legjobb közé bekerült Koczka Kristóf SPIC= elnevezésű pályamunkája, egy intelligens bioszféra terve is.

Ha tud angolul és érdekli a döntő, az alábbi videóban megnézheti az egészet! A magyar versenyzőt a 33. perctől láthatja!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta