LÁJFHEKK

11 épületnyi bevezetés a brutalizmusba

2014. november 12., szerda 14:30

Hallott már a brutalista művészetről? És hogy ez hogyan jelent meg az építészetben? Ha nem, a Dezeen.com vendégszerkesztője, az egyik legmenőbb építészeti blog, a F*ck Yeah Brutalism alapítója, Michael Abrahamson bemutatja önnek.

Abrahamson 11 kedvenc, de kevésbé ismert brutalista épületen keresztül segít meghatározni az ötvenes évek elején kialakult mozgalom lényegét. Szerinte a brutalizmus meglepően sokoldalú és maradandó értékű, de mivel nehéz szavakkal körülírni a szó valós jelentését, ezért jobbnak látta, ha Tumblr oldalán inkább vizuálisan érzékelteti a robusztus formákat átlátható funkciókkal egyesítő irányzatot. Íme a szerző favoritjai, a célszerűség kedvéért időrendi sorrendben!

Owen Luder: Eros House, Catford, London, 1960

Az 1928-ban született építész számos jelentős – és esetenként ellentmondásos fogadtatású –épületet tervezett az Egyesült Királyságban a hatvanas-hetvenes években. Luder legerősebb munkái azok a javarészt brutalista betonépületek, melyek szinte már minden szobrászati formától és dekorációtól egyaránt mentesek. Az építész egyik legelső aszimmetrikus elrendezésű munkája az Eros ház, amit Rodney Gordonnal közösen terveztek meg. A brit éghajlat, a gyakori, kegyetlen esőzések, valamint a nedves tél azonban nem kedvezett a betonépületnek, aminek homlokzatán rövid időn belül kopott szürke és barna esővíz okozta foltok jelentek meg. Művei fogadtatására jellemző, hogy ő tervezte többek között a több díjjal is kitüntetett Tricorn Központot is, amit a díjak ellenére a harmadik legrondább épületnek szavaztak meg Nagy-Britaniában.

Gino Valle: Zanussi-Rex irodaház, Pordenone, Olaszország, 1961

Az olasz készülékgyártó vállalat robusztus megjelenésű épületét az udinei származású építész, Gino Valle tervezte, aki a Velencei Építészeti Egyetemen tanulta ki a mesterséget. A több részből álló ipari épület egy közigazgatási központból, egy nagy ipari központból valamint egy északi tájolású teraszos irodaépületből áll, amelyből kiváló a rálátás a többi komplexumra is. A déli fekvésű utcai homlokzatot látszóbeton felülettel, üveges előcsarnokkal és zömök lépcsőkkel tette még modernebbé az építész.

Förderer, Otto, Zwimpfer: Általános Iskola, Aesch, Svájc, 1962

A szobrászként és építészként is ismert Walter Maria Förderer egyik legismertebb munkája a szülőhazájába tervezett katolikus templom volt. A svájci származású tervező kollégáival, Rolf Ottóval és Hans Zwimpferrel számos ismert épületet tervezett meg a hatvanas években. Ez a Basel közelében, egy svájci kisvárosban található általános iskola 1962-ben épült, és tökéletesen összefoglalja, hogy milyen stílusjegyek jellemzik a 2006-ban elhunyt építészt. Bár a tervező és partnerei nem fordítottak különösebb figyelmet a Svájcon kívüli építészetre, azért a fa és fém betétekben gazdag betonépület így is bekerült a The New Brutalism 1966-as évkönyvébe.

Alfred Neumann, Zvi Hecker és Eldar Sharon: Városháza, Bat Yam, Izrael, 1963

Első ránézésre kicsit nehéz elhinni, hogy ez az épület a brutalista építészet egyik legszebb példája, de a négyszögletes formájú, betonszerkezetes, geometriai kompozíciónak is beillő épület tökéletesen rezonált a hatvanas évek eleji angol-amerikai kortárs építészek munkáira. A felülről megvilágított, tetőablakos épületet többen is kritizálták távolságtartó, klausztrofóbiás jellege miatt, ahogy sokan hiányolták az ablakokat is az irodáikból az ott dolgozók közül. A tervezőtrió átriumos tetőablak megoldásait azóta már számos épületnél láthattuk az elmúlt évtizedekben, a futurisztikus városháza pedig akkora népszerűségnek örvend, hogy még postai bélyegre is rányomták a közelmúltban.

Sachio Otani és Taneo Oki: vallási központ, Tensho Kotai Jingu-Kyo Szekta, Tabuse, Yamaguchi prefektúrában, Japán, 1964

A neves japán építész, Sachio Otani 1946-ban szerzett diplomát a Tokiói Egyetemen, majd Kenzo Tange stúdiójában kezdte meg pályafutását, ahol többek között megtervezte a Hiroshimoa Peace Memorial Museumot 1955-ben. Nevéhez fűződik a Kiotói Nemzetközi Konferencia Központ is, melynek betonfalai és gerendázata a lemeztektonikára, illetve a hagyományos japán építészetre utalnak vissza. A Shinto vallás hívőinek épített modern épület valamelyest emlékeztet Deny Lasdun Nemzeti Színházára, de valójában jóval annak megtervezése előtt épült, ahogy később több építészt is inspirált Otani 1964-es formája és monumentalitása.

Ahrends, Burton, Koralek, Hittudományi Főiskola, Chichester, Anglia, 1965

A Hittudományi Főiskola erőd-szerű épülete mintha Le Corbusier Párizs külvárosában található Maisons Jaoul tervének egyfajta sztereoid változata lenne. Azonban jól mutatja azt is, hogy a brutalizmus időszaka alatt nemcsak monumentális intézmények épültek, hanem szerény és a hazai környezetbe viszonylagosan illeszkedő épületek is.

John Andrews, Scarborough College (jelenleg University of Toronto), Ontario, Kanada, 1963-1966

A számos díjjal kitüntetett ausztrál származású építész, John Andrews U-alakú gerincet formázó, koraérett mesterműve lenyűgöző példája a brutalizmus megastruktúrájának. Az, hogy a tervező még a harmincadik születésnapja előtt hozta össze ezt az épületet, csak még jobban növeli annak vonzerejét.

Emilio Duhart: ENSZ épület (jelenleg a Latin-Amerikai és a Karib-térség Gazdasági Bizottsága), Santiago, Chile, 1966

Ez a lista akár azt a címet is kaphatná, hogy mely épületek befolyásolták Le Corbusier kései munkáit: a santiagói épületről például kapásból beugrik a mesterChandigarhba tervezett palotája, valamint a La Tourette kolostora is. Duhart az éghajlati igényeknek megfelelően, a szeizmikus követelményeket és a helyi építési hagyományokat figyelembe véve tervezte meg az egykori ENSZ épületet, melynek egyik fő díszítőeleme az épületen belül található spirál formájú, csigaszerű épületrész.

John M. Johansen: Goddard Könyvtár, Clark University, Massachusetts, 1967

Az amerikai építészet egyik meghatározó alakja a hatvanas években került reflektorfénybe innovatív ötleteivel. A drámai hatást keltő, szabálytalannak tűnő elrendezést kapott könyvtár mellett nagy népszerűségnek örvend a mester másik remekműve, az Oklahoma Cityben található Mummers Theater is. A művész családban felnőtt Johansent egyébként nem más tanította a Harvard Egyetemen, mint a Bauhaus alapítója, Walter Gropius.

Ulrich Franzen: Alley Színház, Houston, Texas, 1968

A brutalista stílusban épült színházat éppen most újítják fel 50.000.000 dollárból Houstonban. A modern épület tervezője a háborút követő években Walter Gropius osztályába járt, ahol olyan sztárépítésszé vált osztálytársai voltak, mint például Im Pei, Ed Barnes, Paul Rudolph és Johansen. A német származású Franzen kiemelkedő művei közé sorolható még a Hunter College keleti és nyugati szárnyainak megtervezése,valamint a Philip Morris New York-i székhelye, aminek építése 1982-ben fejeződött be.

Shiv Nath Prasad: Shri Ram Művészeti és Kulturális Központ, Új-Delhi, India, 1969

Az indiai építészet első generációs modernista építésze valójában az Egyesült Királyságban tanult az ötvenes években, majd Új-Delhi vezető tervezője és várostervezője lett. A Bauhaus szellemi és formai irányát követő Prasadnak Le Corbusier volt a mestere, ahogy később tőle is sokat tanultak az Indiát modern színben feltüntetni kívánó építészek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta