LÁJFHEKK

Színpompás őszi erkély káposztával?

2014. november 11., kedd 09:16

Szeretne valami igazán különleges díszt a kertbe, vagy a balkonra, de mivel itt az ősz, lecsökkentek a lehetőségek? Nem gond, csak egy kicsit keresgéljen, és még idén ültethet díszkáposztát!

Zöldség, mint dísz?

Igen, nem értette rosszul, egy cserepes káposztát is tehet az erkélyre, vagy éppen a kertbe. Tény és való, hogy a legtöbben a káposztát a tányérjukon tartják, vagy ha meg is található a kertjükben, akkor sem éppen a szépsége a mérvadó az ültetésnél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne találkozhatna olyan példányokkal, amik nem csak ehetőek, de kifejezetten szépek is.

Külön öröm, hogy a díszkáposzta több színben is létezik, a lila, a fehér, a zöld és a bíbor kombinációit is megtalálhatja, ha keresgél egy kicsit. Szintén nem elhanyagolható jó pont emellett a növény mellett, hogy akár egész télen színt varázsolhat a kertbe.

„A díszkáposzta csak a leghidegebb időszakban pusztul el, jól bírja az enyhe mínuszos hőmérsékletet is. Fontos, hogy a hó és a víz sokáig ne álljon meg a növényeken, mert úgy könnyen rothadásnak indulnak.

A káposztát a vásárlás után gyorsan át kell ültetni, ugyanis mire eladható a palántája, többnyire kifogy a cserepéből a tápanyag. Színesedni akkor tud jól, ha viszonylag korán ülteti helyére: így a gyökerek nagyobbra fejlődnek, és ez segíti a növény vízzel és tápanyaggal való ellátását, így telelését is” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

Viszont azzal is számoljon, hogy a káposzta csak két éven át lesz jelen a kertjében. Az elsőben fejesedik a növény, a másodikban felmagzik, majd el is pusztul.

A balkon dísze a tányéron

Ha több palántát vásárol, akkor télen még a fazékba is jut belőle, hiszen ez is káposzta, így ehető. Tény, hogy nem a legjobb választás a rakott káposztához vagy a főzelékhez, de szépsége miatt egyébként is kár lenne ilyesmire elpazarolni. Saláták vagy a húsok díszítésére viszont épp ezért tökéletesen alkalmas, tehát nagy hasznát veheti, ha épp fontos a küllem és a tálalás.

Ekkor egyszerűen csak szedje levelekre a fejet, vagy ha egészben hagyja, akkor kerüljön a tál közepére, köré pedig helyezze el a finom falatokat. Ha több fejet is használ, akkor még látványosabb eredményt érhet el, ám számoljon azzal, hogy nagy mérete miatt jó nagy tányérokra lesz szüksége, hogy valóban mutatós legyen!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta