LÁJFHEKK

Így tápozd a fikuszod

2014. november 6., csütörtök 10:45

Növényeket tartani nem csak azt jelenti, hogy az ember biztosít számukra egy cserepet, meg egy olyan helyet, ahonnan lehetőleg csak ritkán mozdítja el őket. Ennél valamivel több törődést igényelnek ahhoz, hogy szépek és egészségesek legyenek.

Ha önnek is gondjai vannak a virágaival, akkor valószínűleg a tápozást rontja el. Hiszen annak, hogy a növénye szükségleteit kielégítse, több módja is van. A föld, amibe ültet, fontos ásványi anyagokat tartalmaz, amik nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy életben maradjanak a bele ültetett virágai. Ezek a tápanyagok azonban egy idő után kiürülnek, és nem termelődnek újra.

Sokan úgy vélik, hogy ha évente átültetik a növényeiket, azzal pótolják a tápanyagokat, illetve a vízben, amivel öntöznek, elegendő ásványi anyag van a virágok számára. Hiába látja azt, hogy a kertben mindenféle tápozás nélkül elvannak a növények, ez a cserepes verzióra nem igaz – ráadásul a kertben is trágyázunk, komposztot, virágföldet használunk, tehát ott akaratlanul is többet teszünk értünk.

Télen

A tél a természetben a pihenés időszaka. A legtöbb esetben ez a növényekre is igaz. Ilyenkor nem virágoznak, és a növekedésük is lelassul, vagy megáll. Természetesen ez befolyásolható, hiszen virágoztathatunk hagymásokat akár decemberben is, de ez nem feltétlenül tesz jót a növénynek, hiszen a természetes virágzási időszakára nem marad elég energiája.

„Télen az idénynövények kivételével minden szobában és kültéren tartott növény pihen. Ilyenkor nincs szükségük semmilyen tápra, hiszen a növekedés, vagy a virágbontás időszaka nem a tél. Természetesen ez alól kivételt képeznek az olyan növények, mint a mikulásvirág vagy a karácsonyi kaktusz, mivel ezek ilyenkor aktívak, így a tápozásuk is ilyenkor esedékes” – mondja Zakar András, a Fiori Kert Kft. okleveles kertészmérnöke.

Túladagolás

Ahogyan az embernek sem tesz jót az alapvetően egészséges anyagok túladagolása, úgy a növények esetében is előfordulhat, hogy egy kicsit megszalad a hobbikertész keze. Ez pedig sajnos nem mindig marad következmények nélkül: a tápoldat túladagolása rendszerint a levelekre fejti ki a hatását, de jelei mutatkozhatnak a száron, vagy a gyökereken is.

„A tápoldatokat túl is lehet adagolni, ami a növényre nézve sajnos végzetes következményekkel jár. A leggyakoribb tünetei között a hirtelen nyúlás, a földből való kifordulás, kirohadás, a levéltorzulások és barnulások jelentkeznek.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta