LÁJFHEKK

Sátor helyett mobil minihoteleket a fesztiválokra!

2014. november 3., hétfő 16:00

Egy fesztiválnak a műsor és a jó hangulat mellett fontos összetevője a szálláslehetőség. A legelterjedtebb a sátorozós verzió, de ezért nem mindenki van oda. Hogy a finnyásabbakat is be tudják vonzani, sok rendezvény keresi az alternatív megoldásokat, íme, egy lehetőség.

Nem véletlen, hogy a fesztiválszállások közt a sátrazás vezet: amellett, hogy a fiatalok kényelem terén rugalmasabbak, anyagilag jóval kevésbé azok, így mindenképpen olcsó megoldásra van szükségük. És persze az sem mindegy, milyen távolságra van a szállás a bulitól, hisz a fesztiválhelyszínek általában távol esnek a frekventált környékektől, így szállodák se nagyon akadnak a közelben. Legalábbis eddig nem voltak. 

A németországi Mannheimban a Theater der Welt elnevezésű színházi fesztivál alkalmából fiatal tervezőket kértek fel a világ minden tájáról, hogy olcsó, mobil szálláslehetőségeket tervezzenek – derül ki a De Zeen magazin cikkéből. A kikötés egy önálló szoba volt, amit csak újrahasznosított vagy talált anyagból lehetett összerakni, és mindezt 250 eurós maximum árból kellett kihozniuk.

Ahogyan az már sejthető, érdekes és nagyon szellemes megoldások születtek, ráadásul akár igencsak fura helyeken is, egész Mannheim területén elszórva.

A Hedonista névre keresztelt szoba Nuno Pimenta, Frederico Tavares de Pinho, és Miguel C. Tavares alkotása. Az áttetsző hullámkarton, raklap és acél állványok segítségével, ad- hoc módon összerakott kis szoba nem csak egy ágyat tartalmaz, hanem egy függönyt is. ezzel pedig a kis konténer könnyen lehet akár a legszebb panorámájú szállodai szoba, persze attól függően, hol rakják össz. Ezt a prototípust a Necar folyó partján helyeztékk el, ott ahol az beleömlik a Rajnába, vagyis a kilátás csodálatos. De hogy ne azzal az érzéssel kelljen lefeküdnie, hogy bárki láthatja, a Hedonista minden oldalán függönyökkel is rendelkezik, éjjeli világításként pedig 8 darab, piros izzójú elemlámpa szolgál, ami épp elegendő az éjszakai tevékenységekre, kívülről viszont jól néz ki. Sötétben, a behúzott függönyökkel ugyanis csak egy izzó, vörös kockát láthatnak a szemlélők, az pedig, hogy mi történik a szobában, rejtve marad.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

De nem a Hedonista az egyetlen ilyen építmény. A Hotel Shabby Shabby 22 pop-up szobából áll, melyek többségét a Raumlaborberlin tervező kollektíva jegyzi. Ezek között található a Collini Bay Resort, mely a kikötőben elhelyezett, aprócska házak sora. A ránézésre manóknak épült házak azonban teljesen funkcionálisak normál méretű emberek számára, kényelmesen elfér bennük egy kétszemélyes ágy.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

Szintén teljesen átlátszó a 3. Lighter Hotel, mely igazából egy apró, házforma műanyag doboz, mely acélállványzaton áll egy utcai lámpa alatt. Ezzel egyben a világítása is megoldott, és az is, hogy ne kelljen az igencsak drága függönyöket is beletenni, hiszen az emelt elhelyezés miatt nem lehet belátni. Akit esetleg zavar a tűző lámpafény az alvásban, az ne emellett az építmény mellett tegye le a voksát.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

Irodalomrajongóknak különösen ajánlott lehet a Monumotel, mely szintén emelt állványzaton kapott helyet, így belátni sem lehet, ráadásul egy Friedrich Schiller szoborra dobálhatja a ruháit, mintegy szobainas gyanánt.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

A Fary Tank már egy kicsit többet nyújt: szekrény is jár az ágy mellé, valamint egy mini medence, hiszen a város egyik szökőkútját is felhasználták a kialakításhoz. Ha most levonjuk belőle a szökőkútban fürdés egészségügyi rizikóit, azzal együtt is érdekes lett az eredmény, főleg, hogy a tetőt a tervezők szükségtelennek találták.

Kép: raumlabor.net
Kép: raumlabor.net

A Feuer Flamme a külalakjában is erősen eltér az előbbiektől. A Jacob Frisch, Maria Hofmann, Katharina Haeffner, Lukas Meier, Carolin Reinhardt és Christine Siebert keze munkáját dicsérő építmény lángokra és tornyokra emlékeztet, és alapját a környéken talált fahulladékok, és egyéb anyagok képezik.

Az építményeket a városi Nemzeti Színházban állították össze, majd innen szállították őket a város különböző pontjaira, ahol a fesztivál 17 napja alatt élesben is kipróbálhatták őket a vendégek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta