Jól fizeti az állam a tyúkóltervezőket

Jó hírünk van, kihirdették a Design Tyúkól – Urbánus csirke házat keres című pályázat eredményét, melyet a melyet az Aba-Novák Kulturális központ írt ki a Design Terminál szakmai támogatásával.

A téma a  hagyományos falusi élet tipikus jelképe a tyúk, a baromfiudvar volt; a kiíró szándéka pedig, hogy "a vidéki életforma eme meghatározó eleme a modern design eszközeivel újraértelmezve kerüljön a figyelem középpontjába. Lehetőséget teremtve ez által, a hagyományos formavilág és jó gyakorlat városi környezetbe való áthelyezésére, a városi élet humanizálására, egyúttal a vidéki környezet és életvitel modernizálására". Ennek megfelelően a hangsúly a látványon, a költséghatékonyságon és a megvalósíthatóságon volt. És hogy mennyire komolyan vették ez utóbbit: a nyertes műveket ki is próbáltatták a tyúkokkal.

D  MJ20141018006
Mészáros János

Szenior kategóriában György Katalin – „HenXagon” terve nyert, a könnyen összeszerelhető tyúkól elvileg balkonra is tehető, ráadásul felturbózható ültetőládával és üvegházzal is. Szerintem nagyon kevés a hely a tyúkoknak, legalábbis ránézésre, és nem biztos, hogy az OSB lap a legjobb anyagválasztás hosszú távra, mindenesetre tényleg nagyon dizájnos darabot tervezett György Katalin. A nyertes 300000 forintot vihetett haza, míg a diákokat 200000 forinttal jutalmazták.

Diák kategóriában Kosztolányi Enikő, Ligetvári Csenge Luca, Ligetvári Dorottya Sára – „TIK-LAK”-ja végzett az élen (az ő pályzatukat sajnos nem tudjuk megmutatni, mivel a pályázat weboldalán rossz a linkjük).

D  MJ20141018007
Mészáros János

Számomra a legkedvesebb Hámori Péter - „CSURB” munkája, aki továbbgondolta a tyúktartást, és egy teljes rendszert szentelt a kotlós kölcsönadására, sőt mobilapplikáció és tyúknapközi is bekerült a koncepcióba. Hámori különdíjat is kapott, csakúgy, mint Keller Ferenc- „TIK-BOX”-a és Dr. Ónodi Gábor- „Mobil design”-ja. Aba-Novák különdíjat kapott Horváth Lili- „Anyám tyúkja a városban” című munkája, aki egy meglehetősen drága anyagot, a WPC-t választotta, melyet főleg teraszburkolásra használnak.

Kedvet kapott? Itt olvashat a tyúktartásról többet, ha pedig a mi kalandjainkon kívül egy profihoz fordulna, akkor ezt a blogot ajánljuk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek