Szépséget és optimizmust tervezett Zaha Hadid Kambodzsában

Nemrég számoltunk be az ismert londoni építész, Zaha Hadid tokiói stadionjának látványtervéről, melyet a 2020-as olimpiára építenek Japánban. A napokban napvilágot látott a Pritzker-díjas építész első fa tartószerkezetes projektjének látványterve is, ami Kambodzsa fővárosában, az ország kulturális központjaként emlegetett Phnompenben lesz majd látható – írja a Designboom.com. A Sleuk Rith névre keresztelt intézetet várhatóan a jövő évben kezdik el építeni a városban.

„A Sleuk Rith Intézet a szépség és az optimizmus szimbóluma lesz a jövőben, mely kulcsfontosságú szerepet tölt majd be a Kambodzsai Dokumentációs Központtal karöltve az ország megújulásában” – mondja a DC-cam igazgatója, Youk Chhang, aki egy helyi és nemzetközi tanácsadókból álló csapattal közösen dolgozott a város jövőképén és az intézet gondos megtervezésén.

A Kambodzsai Dokumentációs Központ (DC cam) egyébként 1995-ben jött létre, az épületben közel egymillió dokumentum található például a brutális  Vörös Khmer  korszakról, de a szervezetnek nemcsak Kambodzsa tragikus történelmének bemutatása volt a célja, hanem az is, hogy segítsen talpra állítani az országot.

Így Hadid látványos épületegyüttese is a népirtás áldozatainak állít emléket, miközben helyet ad többek közt kulturális rendezvényeknek, múzeumoknak, kutatási központoknak, valamint egy könyvtárnak. A múzeumban például állandó kiállítása lesz a hagyományos kambodzsai tárgyaknak, dokumentumoknak és műtárgyaknak egészen az Angkor örökségtől a Vörös Khmer korszakon át a kortárs műalkotásokig. A faszerkezetes épület környéke egyébként már most egyfajta kulturális központként működik, ugyanis 2008 óta az intézet tőszomszédságában található a jogi és közgazdasági kar nyilvános egyetemi könyvtára is. Nézze meg a galériában, milyen lesz Zaha Hadid legújabb remekműve!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra