LÁJFHEKK

Szépséget és optimizmust tervezett Zaha Hadid Kambodzsában

2014. október 30., csütörtök 09:24

Nemrég számoltunk be az ismert londoni építész, Zaha Hadid tokiói stadionjának látványtervéről, melyet a 2020-as olimpiára építenek Japánban. A napokban napvilágot látott a Pritzker-díjas építész első fa tartószerkezetes projektjének látványterve is, ami Kambodzsa fővárosában, az ország kulturális központjaként emlegetett Phnompenben lesz majd látható – írja a Designboom.com. A Sleuk Rith névre keresztelt intézetet várhatóan a jövő évben kezdik el építeni a városban.

„A Sleuk Rith Intézet a szépség és az optimizmus szimbóluma lesz a jövőben, mely kulcsfontosságú szerepet tölt majd be a Kambodzsai Dokumentációs Központtal karöltve az ország megújulásában” – mondja a DC-cam igazgatója, Youk Chhang, aki egy helyi és nemzetközi tanácsadókból álló csapattal közösen dolgozott a város jövőképén és az intézet gondos megtervezésén.

A Kambodzsai Dokumentációs Központ (DC cam) egyébként 1995-ben jött létre, az épületben közel egymillió dokumentum található például a brutális  Vörös Khmer  korszakról, de a szervezetnek nemcsak Kambodzsa tragikus történelmének bemutatása volt a célja, hanem az is, hogy segítsen talpra állítani az országot.

Így Hadid látványos épületegyüttese is a népirtás áldozatainak állít emléket, miközben helyet ad többek közt kulturális rendezvényeknek, múzeumoknak, kutatási központoknak, valamint egy könyvtárnak. A múzeumban például állandó kiállítása lesz a hagyományos kambodzsai tárgyaknak, dokumentumoknak és műtárgyaknak egészen az Angkor örökségtől a Vörös Khmer korszakon át a kortárs műalkotásokig. A faszerkezetes épület környéke egyébként már most egyfajta kulturális központként működik, ugyanis 2008 óta az intézet tőszomszédságában található a jogi és közgazdasági kar nyilvános egyetemi könyvtára is. Nézze meg a galériában, milyen lesz Zaha Hadid legújabb remekműve!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta