Teateszt: Amikor a bióban több a méreg, mint a kommerszben

Lassan mínuszba fordul a hajnali hőmérséklet, ez a tea szezonja, még azok is elkezdenek teázni, akik egyébként el sem tudják képzelni magukról. A Test német fogyasztóvédelmi magazin novemberi számában fekete teákat vizsgálta meg. A tesztben megnézték a teák ízét, illatát, színét, de ami ennél sokkal fontosabb, laboratóriumban elemezték, hogy milyen káros anyagok találhatóak bennük.

Fekete tea

Darjeeling, vagy más néven Dardzsiling India nyugati részén helyezkedik el, az itt termesztett tea 600-2500 méter magasan nő. A hidegnek köszönhetően viszonylag lassan növekszik, kézzel szüretelik, évente kétszer. Az első aratás neve First Flush, a másodiké Second Flush.

És meglepetésükre akadtak ilyenek rendesen. A magyar fogyasztónak már nem újdonság, ha rovardarabokat, állati ürüléket vagy csak simán szemetet talál a gyógyteájában, a németeknek inkább rémületes hangzású vegyületek jutottak. Olyanok, mint az antrakinon, peszticidek, pyrrolizidin alkaloid, policiklikus aromás szénhidrogén, ásványi olaj maradványok, amiknek semmi keresnivalójuk a teákban.

shutterstock 119158291

Az antrakinon a papírgyártásban használatos vegyület,2013 óta tilos olyan papíráruban használni, amely élelmiszerrel érintkezik. A gyanú szerint a tea oxidálódása során keletkezhet. Állatok és emberek esetében egyaránt esetleges rákkeltő vegyületként tartják számon. Az EU szabályozása szerint ebből az anyagból maximum 20 mikrogramm/ kiló lehet a kiszárított tealevélen. A tesztben szereplő teákban azonban 6-76 mikrogramm/kg mennyiségben is találtak antrakinont, mely a lefőtt teában is kimutatható volt: literenként 0,02-0,25 mikrogrammot mértek a laborban,.

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) főleg füstölt, grillezett ételekben, bizonyos műanyagokban és kipufogógázokban fordul elő. Rákot okoz, viszont a mindennapokban szerencsére lehetetlen olyan mennyiséget bevinni belőle, amely ténylegesen megbetegedéshez vezet. A teákra épp ezért nincs is szabályozás a mennyiséget illetően, de azért nem hangzik jól, hogy a labor 20-314 mikrogramm/ kg-t talált belőle a tealevelekben. Szerencsére vízzel nagyon nehezen oldódik, ezért a kifőtt teában talált legnagyobb mennyiség is kevesebb volt, mint 2 grammnyi füstölt sonkában.

A szinte kimondhatatlan pyrrolizidin alkaloid többek közt a parlagfűben van jelen, mely gyomként jelenhet meg a teacserjék mellett. Állatokban genetikai változásokat okozhat, illetve rákkeltőként van számon tartva, nagy mennyiségben pedig májkárosító hatású. Határértéke nincs, testsúlykilogrammonként 0,007 mikrogramm a megengedett, ami annyit jelent, hogy egy 60 kilós ember napi fogyaszátsa nem lehet több, mint 0,4 mikrogramm. A Kaufland nevű német bevásárlólánc Ceylon-Assam teája 522 mikrogrammot tartalmazott kilónként, ami 0,9 mikrogrammot jelent egyetlen teástasakban. És teaszezonban kevesen állnak meg napi egy csészénél.

Fotó: Bildagentur-Online/chromorange
Fotó: Bildagentur-Online/chromorangeBildagentur-Online/chromorange

Ehhez képest az ásványi olaj maradvány csak hab a tortán, amely a teába kerülhet a szállítás során, a gépzsírral, vagy olyan papír használatával, melyet recikláltak. Pontosan ezért határértéket sem rendeltek hozzá. Szerencsére az olaj és a víz nem kedvelik egymást, így kevés juthat a csészénkbe belőle.

A tesztben eredetileg hat bio fekete tea szerepelt, ezek nagy része Magyarországon nem kapható. A tesztben pontszámilag ezek a teák rosszabb eredményt értek el, mint hagyományos termelésből származó társaik.

  • Lebensbaum - Darjeeling Blatt - kielégítő
  • Teekampagne - Darjeling First Flush - kielégítő
  • Ökotopia - Darjeling First Flush- még megfelelő
  • Gepa bio and fair - Darjeeling Classic - még megfelelő
Tea neve forgalmazó szálas/tasakos ár ár/100 gramm érzékszervi minősítés (50%) szennyeződés (25%) végeredmény
Gesunde Plus Darjeeling DM szálas       megfelel az elvártnak
Twinings Origins    szálas 1400.- 1400.- megfelel az elvártnak kielégítő (antrakinon) kielégítő
Lord Nelson Lidl filteres n.a  n.a erősen tanninos, fás, keserű. kielégítő (antrakinon,PAH) kielégítő
Mayfair Penny Market filteres  399.-  800.- erősen tanninos, fás, keserű. kielégítő (antrakinon,PAH) kielégítő
Teekanne Darjeeling    filteres   n.a   n.a. erősen tanninos, fás, keserű. még megfelelő (antrakinon,PAH) kielégítő
Fairglobe Bio Lidl filteres   n.a   n.a erősen tanninos, fás, keserű. még megfelelő (antrakinon,PAH) még megfelelő
Alnatura Bio DM szálas  449.-   560.- enyhén édeskés, erősen virágos még megfelelő (antrakinon,PAH) hiányos

Ha inkább arra kíváncsi, mi hogyan láttuk a teákat, olvassa el korábbi tea tesztünket! Ha pedig ezután azt hiszi, mindent tud a teákról, tesztelje tudását teakvízünkön!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek