LÁJFHEKK

Mi az, ami kiváltja a tapétát és még karácsonyi ajándékhoz is jó?

2014. október 25., szombat 13:17

Ha ön nem Steiner Kristóf, akkor valószínűleg igyekszik jól kitolni a karácsonyi ajándékok beszerzését – de mi van, ha azt mondjuk, pár nap alatt letudhatja az egészet, ráadásul DIY technikával? Ugye, hogy így már nem is olyan szörnyű?

Stencil workshopot szervezett a Pagina Galéria Design&DIY Online Shop, hogy így népszerűsítsék az általuk tervezett sablonokat, és megismertessék a felhasználókkal a technikát. Ennek lényege, hogy a festéket egy – leggyakrabban – műanyag sablon használatával visszük fel a festendő felületre, ami lehet akár doboz, gyertyatartó, falak, de lépcső vagy párnahuzat is, sőt, a lelkes gasztrofanok is kipróbálhatják nyugodtan, mondjuk porcukorral, tortára. A paginások szeptemberben kezdték a workshopokat, és akkora az érdeklődés a két és fél óráig tartó, 9000 forintos tanfolyam iránt, hogy azóta sem győzik szervezni őket. Pedig a XX. kerületbe, a Vintage Bazaar műhelyébe és Budakeszire, a Betűtészta Mesekönyvboltba kell menni értük.

A múlt szombati workshop családias hangulatban, tíz-tizenkét fő részvételével futott le, az érdeklődés tényleg meglepő, különösen, hogy a műhelybe nem botlik bele akárki, ide akarni kell jönni. A műhely kellemesen berendezett, hangulatos kis terem, az egyik szekrényen egy rajzterem táblája, a mennyezeti gerendákon létrák fekszenek, a T alakban elhelyezett asztalokon pedig barna gyertyatartók, kis szivacsos festőhengerek és festékek állnak sorban. 

A Pagina Galéria tulajai, Karácsony Andi és Kelemen András egy fehér gipszkartonlapon mutatják meg, hogyan is zajlik a művelet.

Amire szükség van hozzá:

  • gyakorlatilag bármilyen, nem túl híg festék jó, a festendő felülettől (portalanított, tiszta!) függően használhatunk diszperzitet, akrilt vagy textilfestéket
  • stencil sablon
  • henger, de nem a klasszikus teddy, hanem szivacs, hogy ne tocsogjon a festéktől. Akad, aki csak egy sima mosogatószivacsot használ.
  • papírtörlő, közepes vagy jó minőségű, hogy leszedjük a szivacshengerről a felesleges festéket. Erre azért van szükség, mert ellenkező esetben a sablon alá is befolyhat a festék.
  • műanyag tányér a festékhez
  • maszkolószalag a sablon rögzítéséhez
  • ha nagyobb felületet fest, használjon vízmértéket (a legfelső sormintához igazítva) és takarófóliát

Miután egyesével végigpróbáltuk a falfestést, mindenki választott magának egy sablont és egy adventi gyertyatartót, akinek meg nem jutott a kinézett sablonokból, az párnahuzatot kezdett festeni. Mi madaras motívummal próbálkoztunk a gyertyatartónál, nem is lett volna semmi gond, ha alaposan leitatjuk a festéket a szivacshengerről – de, ugye, mire ez kiderült, már elfolyt a festék alatta. Tényleg fontos ügyelni arra, hogy ne hagyjunk rajta sok festéket: inkább menjen át többször ugyanazon a felületen, hogy mindenhol egyformán fedjen a festék, de ne vigyen fel egyszerre sokat, mert azzal könnyen elronthatja a munkát. Amennyiben csak három sarkát rögzíti, úgy közben megnézheti, hogyan alakul a minta, hol szükséges többször átmenni rajta. Kedvtől és időtől függően pedig próbálkozhat nyomáserősséggel, árnyalatokkal is, aztán ha kész van, tegye félre pár órára száradni. Mi vaksszal is lekentük a mintát, hogy kevésbé kopjon, de erre nem minden festéknél van szükség, úgyhogy kérdezze meg ezt a boltban, mielőtt megveszi a festéket.

A helyzet annyiban volt más a párnahuzatnál, hogy arra a mintát nem maszkolószalaggal, hanem binder csipeszekkel rögzítettük és textilfestéket használtunk. Még mielőtt nekiesne, fontos ilyenkor belerakni a párnahuzatba egy nagyméretű kartonlapot, hogy a festék ne üssön át a párna túloldalán. Az eljárás itt is ugyanaz: a festéket apránként visszük fel, sokszor átmegyünk rajta a hengerrel, hogy egyenletes legyen. Három napig hagyni kell száradni, de ha ezt nem bírja kivárni, át is vasalhatja, ehhez viszont használjon zsírpapírt, hogy ne kapja meg a festék a vasaló talpát.

A stencilezést használhatja sütemény dekorálásához is, csak akkor festék helyett porcukrot használjon. De a technikával bármilyen felületre dolgozhat – talán vékony papírra kevéssé szerencsés –, akár ajándékdobozokat, gyerekszobát, vagy bármilyen, hobbiboltban kapható natúr faanyagot díszíthet így. Azt azért kalkulálja bele, hogy ha a mintákat gyakran akarja váltogatni, nem lesz túl olcsó móka, viszont ha jó minőségű sablonokat vesz, évekig is használhatja őket. Karácsony meg úgyis lesz jövőre is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta