8 tipp a hangulatosabb irodához

Unalmas, és lehangoló a munkakörnyezete? Ha nem tud vagy akar az otthonából dolgozni, akkor legalább dobja fel a munkahelyét, hátha otthonosabban érezné magát! Íme néhány hasznos tipp a Buzzfeed.com-ról.

A munkakörnyezet

Alapvető, hogy ha produktív, eredményes munkához az is kell, hogy jól érezze magát a munkakörnyezetében. Bár vannak kiemelkedő példák a dolgozók jól-létére való törekvésekre, sajnos a legtöbb esetben nem ez a helyzet, így önnek érdemes tennie érte, hogy jobban érezze magát. Az első, amihez nekikezdhet, a falak dekorálása (legalábbis az ön látóterébe esőé). Az irodákban a dolgozók gyakran egy üres fallal szemezhetnek, ha felnéznek munka közben, ami egyrészt lehangoló, másrészt útját állja a kreativitásnak is. Kezdje el díszíteni ezt a falat, mondjuk olyan képekkel, amik jó érzéseket keltenek önben (és persze a többieket sem zavarják), szépek, színesek, inspirálóak!

486396851
Peopleimages.com / Europress / Getty

Növények

Nem kell, hogy profi kertész legyen, de egy-egy cserepes növényt mindenképpen érdemes az asztalán, vagy annak környékén elhelyeznie. Ha szeretné, akkor őserdő hangulatot is kelthet, de elég az is, ha visszafogott eleganciával, csupán egy-két cserépnek ad helyet. A lényeg nem csak a zöld, hanem az élet bevitele az irodába. Az emberekre a növények jelenléte nyugtatólag hat, ráadásul a cserepes virágok is tisztítják a levegőt és párásítanak, ami a - ma már többnyire légkondicionált, így a kelleténél szárazabb levegőjű - irodákban kifejezetten jól is jön.

Az sem baj, ha nincs hely a cserepek számára, hiszen olyan növények is vannak, amiknek csak nagyon kevés földre (vagy semennyire) sincs szükségük ahhoz, hogy életben maradjanak, sőt, jól érezzék magukat. Ha pedig végképp képtelen már egy cserepes virág életben tartására is, zöldpótlékként használhatja a Zeup Design Studio cserepes zöld fűre emlékeztető tolltartóját.

135601916
Simon Wheeler Ltd / Europress / Getty

Egy kis vidámság

Az irodai eszközökre nem igazán lehet azt mondani, hogy viccesek vagy vidámak lennének, amikre meg mégis, azokat többnyire nem kapja meg a sima gépkapocs- és tűzőgépbeszerzés keretében. Az anyagbeszerzők fantáziája (és anyagi lehetőségei) többnyire kimerülnek a semleges színű bútorok és irodaberendezésekben, a krómozott fogantyúk már szinte vadságnak érződnek. A színeken azonban lehet variálni úgy is, hogy a bútorhoz vagy eszközhöz nem ér festék: egy kis öntapadós tapétával remekül fel lehet dobni például az íróasztal fiókjait, és ezzel az egész helyiséget. Mintákkal és színekkel nem lesz olyan lehangoló, monoton a környezet, és szükség esetén egyszerűen vissza is állítható az eredeti állapot.

Plusz vidámságot csempészhet a munkahelyére, ha mókássá teszi a sűrűn használt irodai eszközeit. Rajzolhat szemet a telefonnak, fogakat a tűzőgépnek, vagy csak egy nagy mosolyt a ceruzatartónak, már akkor is kellemesebben fogja magát érezni. Tipp: ha tetszik az előbbi ötlet, egy csomag öntapadós szemmel további, eddig elképzelhetetlen határok nyílnak meg ön előtt!

144414970
Tripod / Europress / Getty

Fotók

Az irodában sokan szeretnek képeket kitenni a családról, a párjukról, vagy csak kellemes emlékekről. Ez azonban a helyhiány miatt legtöbbször kimerül egyetlen keretezett képben. Ha ön ezt kevesli, hagyja el a keretet, csíptesse inkább a képeket egy falra tűzött madzagra! Ezzel helyet szabadít fel az asztalán, miközben nem csak a fotókat teheti ki, hanem akár az üzeneteket vagy a fontos teendőket is ráteheti, hogy ne felejtse el azokat.

508507481
Jessie Jean / Europress / Getty

Az unalmas egérpad ellen

Egy másik irodai eszköz, ami kifejezetten unalmas, az egérpad. Hiszen, ha nem maga veszi és választja, akkor rendszerint egyszínű, unalmas darabokat kap. Ami nem baj, mert így legalább könnyebben kialakíthatja az önnek leginkább tetsző verziót belőle! Némi ragasztó és egy jó kép, festék, matrica, vagy szövetbevonat is szóba jöhet, ez már az ön fantáziájára van bízva. Persze, arra azért figyeljen oda, hogy a túl erőteljes, kontrasztos minták megzavarhatják az optikai egerek érzékelőjét, szóval mielőtt nekiesne a ragasztásnak, mindenképpt tesztelje, nem "téved-e el" az egér a minták közt.

75455298
Ewa Ahlin / Europress / Getty

Rend és kreativitás

Ahhoz, hogy a munka gördülékenyen menjen, rendet kell tartania az asztalon, az irodában. De hogy jön ez a kreativitáshoz? Úgy, hogy a különféle bolti papír- és írószertartók helyett maga is elkészítheti, amire szüksége van. Bár ez utóbbi kicsit időigényesebb, de mindig megvan rá a lehetőség, ha valamilyen plusz csetresz kerül a látóterébe, lényegesen olcsóbb, és egyértelműen egyénibb is a bolti társainál. 

10185815
Peter Dazeley / Europress / Getty

Legyen egy saját tárgya

Azzal is sokat lendíthet a munkahelye hangulatán, ha tart egy olyan tárgyat az irodában, ami nem oda tartozik, amit otthonról hozott. Ez lehetőleg ne dísztárgy legyen, hanem használati, mert ezáltal még inkább fokozhatja az otthonosság hangulatát. Erre az egyik legjobb megoldás a saját bögre. Így elkerülheti, hogy mások után kelljen innia a ki tudja, hogyan elmosott munkahelyi bögrékből, ráadásul komoly közösségformáló erő tud lenni a levelezőlistákon keringő "ki látta a bögrémet?!" típusú levelek nyomán induló hajtóvadászat.

501926079
Westend61 / Europress / Getty

Feng shui

A munkakedvet ugyan nem biztos, hogy meghozza, főleg, ha nem is hisz az ilyesmiben, de az íróasztalon egyértelmű harmóniát teremt, ha azt a feng shui elvei szerint rendezi be. A feladat már csak annyi lesz, hogy az elért szépséget és rendet fenn is tartsa, hiszen az íróasztal a munka területe. Spiritualitás ide vagy oda, annyit mindenképp el kell ismernünk, hogy ez az elrendezés praktikus, és kellemes, hiszen mindennek megvan a saját helye.

BF1268-001
Tim Flach / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek