LÁJFHEKK

Magyar Termék Nagydíjas sajt is érintett a botrányban

2014. október 21., kedd 18:14

Ahogy ma arról hírt adtunk, a Nébih legutóbbi akciójában összesen 93-féle sajtot hívtak vissza a forgalomból azonnali hatállyal. A vizsgálatok során kiderült, hogy a tömlős, kocka és lapkasajtokat romlott, penészes termékekből készítették. Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy az ügyben a Camping sajt is érintett, amit 2012-ben Magyar Termék Nagydíjjal tüntettek ki, és ugyanabban az évben még Magyar Brands díjat is nyert. A termékeket gyártó (és némelyiket forgalmazó) ERU Hungária Sajtágyártó Kft. kedden közleményt adott ki: ebben azt írják, hogy a Nébih határozatának felülvizsgálatát kérték, és a publikált felvételeken nem a felhasznált alapanyagok, hanem megsemmisítésre váró, már korábban zárolt tételek láthatóak. 

A Magyar Termék Nagydíj célja, hogy elismerje és díjazza a kiváló magyar termékeket és segítse a tudatos és minőségi választást, derül ki a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Irodájának 2014-es sajtóközleményéből. A Magyar Brands szintén a legkiválóbb hazai márkákat díjazó program. „A MagyarBrands szakmai elnevezés, a legkiválóbb hazai márkák minősítését és bemutatását célul kitűző program. Tapasztalataink alapján, a magyar fogyasztók számára mindinkább fontos, hogy az általuk megvásárolt árukkal hozzájáruljanak a hazai vállalatok, és ezzel Magyarország gazdaságának fejlődéséhez is. A MagyarBrands célja olyan magyar vonatkozású márkák díjazása, amelyek a magyar vállalkozások méltó képviselői lehetnek hazánkon kívül is. A MagyarBrands márkákhoz kapcsolt értékek olyan kézzelfogható előnyt jelentenek a magyar és nemzetközi piacon, amelyek révén a termékek megbízhatósága és elismertsége növekszik a vásárlók szemében" – áll a magyarbrands.hu-n. Ezeket a díjakat kapta meg két éve a Camping sajt, amit ugyanúgy az ERU Hungária Sajátgyártó Kft. készített akkor is, akárcsak most.

Fotó: Camping
Fotó: Camping
Fotó: Camping

A gyártó a határozat felülvizsgálatát kéri

Az egyebek mellett Falujava, Mackó, Margaréta, Privát, Reál, Víkend márkájú termékeket a 2012-ben díjazott Camping sajtot is gyártó és forgalmazó ERU Hungária Sajtgyártó Kft. üzemében foglalták le. Megkerestük a céget is, ahol sajnos minden illetékes házon kívül tartózkodott, az e-mailünkre pedig még nem kaptunk választ, de a közleményük szerint nem értenek egyet a Nébih döntésével, így a határozat felülvizsgálatát, a végrehajtás felfüggesztését és a videofelvételek eltávolítását kérték a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. A cég állítja: „a sajtóban közzétett felvételek nem a felhasznált alapanyagokat ábrázolják, hanem a cég által korábban zárolt és megsemmisítésre váró tételeket, amelyek már hetekkel ezelőtt elszállításra, és megsemmisítésre is kerültek" – áll a honlapjukon. Egyúttal pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyártás során alkalmazott ellenőrzés, a termékek mikrobiológiai vizsgálata garanciát jelent arra, hogy a termékeik nem jelentenek veszélyt.

Az Auchant is megkerestük, ők kérdésünkre elmondták, hogy az ERU Hungária Sajtgyártó Kft. gyártotta az érintett termékeiket, és hozzátették, ezeket az idén többször is vizsgáltak házon belül – ahogy ezt a többi termékkel is rendszeresen szokták –, akkor nem volt gond. A Nébih közleménye után azonban minden ERU Hungária Sajtgyártó Kft. által gyártott terméket azonnali hatállyal levettek a polcokról és a vizsgálatok lezárásáig ezek nem is kerülnek vissza. A vevőszolgálaton a már megvásárolt termékeket visszaveszik. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta