Horror ár nélkül is megúszhatja a gázkészülékek karbantartását

Október közepén már igencsak időszerű leellenőriztetni a fűtőberendezéseket. Elsősorban azért, hogy nehogy valami baj történjen, de az is tény, hogy egy rendszeresen karbantartott gép, legyen szó gázkészülékről vagy autóról, sokkal megbízhatóbban működik, mint egy elhanyagolt. Jelen esetben pénzt is spórolhat, ha jól van beállítva a készüléke, ráadásul ha valamilyen alkatrészt cserélni kell, jobb, ha most teszi meg, mintha a legnagyobb téli fagyban kellene napokig várni a szerelőre. 

Az már sokkal nehezebb kérdés, hogy pontosan mit is tartalmaz egy ilyen éves átnézés: milyen szintű javítás van benne ilyenkor az árban és egyáltalán honnan tudja bárki, hogy a munkát végző mesterember lelkiismeretesen megnézett-e mindent, vagy arra hajt, hogy egy nap alatt a lehető legtöbb címet ledarálja és rámondja az áldást a készülékünkre? Esetleg, ami még rosszabb, ajánljon valami pár ezer forintos, ámde teljesen felesleges alkatrészcserét? A baj az, hogy erre szabályozás nincsen, csak bevett gyakorlatok. Van, ahol például benne van az ajánlott árban a kiszállási díj, a másnál viszont csak akkor, ha találnak valami hibát is és szerelni kell. Egyik helyen ki is porszívózzák nekünk a konvektort, a másik szakembernek pedig úgy kell könyörögni, hogy legalább vegyen elő valami szerszámot, amivel úgy tűnhet, mintha csinálna is valamit. 

shutterstock 132189719
Shutterstock

Ráadásul sokan várnak az egésszel, és még mindig a kötelező műszaki felülvizsgálatra tartogatják a szakemberekkel való találkozást. Holott a két vizsgálat nem ugyanarra vonatkozik, ráadásul nem is érint mindenkit, így a fűtési szezon előtti karbantartást nem váltja ki. 

Az E- gépész online szaklap főszerkesztője, Veresegyházi Béla megkeresésünkre elmondta, hogy egy szervizelésnél alapvetően az égőt szokták megtisztítani, beállítani, illetve szemrevételezéses ellenőrzést tartanak az egyéb alkatrészek fölött. Mindebbe nem tartozik bele a radiátorok, a kémény, illetve a fűtési rendszer egyéb részegységeinek ellenőrzése, és  minden alkatrészcsere pluszköltséget jelent. 

Mivel annyi rémhírt hallottunk már sosem megérkező, vagy éppen látszatmunkát csillagászati áron végző mesterekről, ezért felhívtunk néhányat érdeklődés szintjén, hogy mit várhatunk, milyen áron. Ilyenkor a legnagyobb lutri persze, hogy hogyan döntsünk és egyáltalán hol kezdjünk el keresni, hogy megbízható szerelőket találjunk. 

"Autodidakta ezermester bármilyen szerelési munkát vállal"

A legjobb ha először ismerősöket, kollegákat kérdezünk meg arról, hogy ők ismernek-e olyan gázszerelőt, akinek a munkájával elégedettek voltak. Természetesen rengeteg különfajta fórum is van ilyen célra, ugyanakkor miért adna egy vadidegen szavára, akiben az is lehet, hogy magát a szerelőt tisztelheti álnéven. Hasonló problémákat vet fel az ingyenesen feladott apróhirdetés is, hiszen egy magára valamit is adó vállalkozás tudja, hogy költeni kell a reklámra is. Egy informatív weboldalt sem olyan nagy kunszt manapság összehozni, és akinek volt már vállalkozása, az tudja, hogy ez a minimum, amit a leendő ügyfelek megszerzése érdekében be kell fektetnie. 

"Olyan pár ezer forinttal tessék kalkulálni"

Érdemes több szimpatikusnak talált szerelőt felhívni és érdeklődni az árakról, ne akkor érje meglepetés, mikor a szerelő a végösszeget mondja. Kérjen legalább három ajánlatot és minden esetben tisztázza a részleteket is. Van, ahol külön pénzt kérnek a kiszállásért, és van, ahol csak akkor van ingyen mindez, ha valamit szerelni is kell, de a legtöbb esetben ezt már belekalkulálják az árba. Ha mégsem, akkor is fontos tudni, hogy a kilométerdíj mégis honnan indul? Általában egyébként a cég telephelyéről, ami gyakran nem is Budapesten van, így ilyen eseteknél erre is mindig kérdezzen rá.

Fontos azt is tisztázni, hogy mit értenek egyes szerelők karbantartás alatt. Az általunk felhívott szervizek között a legtöbb esetben az égéstér ellenőrzése, az égő tisztítása és beüzemelése, valamint az üzem közbeni szemrevételezés szerepelt. Minden esetben kérdezzen rá, hogy a szivárgást is ellenőrzik-e, ugyanis előfordul, hogy arra többletköltséget számolnak, amit szintén bele tud kalkulálni a költségekbe. Sőt, ha igazán alapos, megkérheti őket, hogy küldjék át e-mailben is az ajánlatot, hiszen ez mindkét fél számára biztosítékot jelent, hogy nem értették félre egymást telefonon. Egyébként a telefonos érdeklődésre a konvektor ellenőrzése darabonként 6-8 ezer forint körül mozgott (kiszállási díjjal és számlával) a kazánok és cirkók 10-15 ezer forintba kerülnek, de itt sok függ a kazán típusától is. Az egyik helyen egyébként tényleg meglepődtünk, ugyanis az adatok felvétele után a kazánunk típusának szakértője hívott vissza a részletek egyeztetésével és azzal, hogy van-e a típusra vonatkozó egyéb bármilyen kérdésem, valamint hogy megbeszéljük, hogy akkor ő, mint a márka specialistája, mikor tudna kijönni. És még csak nem is ők voltak a legdrágábbak.

"Reggel hét és délután hat között tudnánk érkezni valamikor"

Fontos már az árajánlatnál egyeztetni, hogy milyen határidővel dolgoznak, ugyanis volt ahol már másnapra tudtak volna időpontot adni, de volt ahol több munkanapot is jelent a várakozási idő. Ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy az a cég ahol sokat kell várni annyival jobb is, hiszen az egyéni időbeosztásokat sosem ismerhetjük. A felhívott cégek mindegyike rugalmas a rendelkezésre álló időpontokban, így a legtöbbnél nem jelent gondot ha délután 4 óra után tudja őket csak fogadni, sőt a hétvégi munka sem, ugyanakkor mindig kérdezzen rá, hogy ez önnek milyen többletköltséggel jár.

"Biztos csak egy konvektor van? Megmondom magának miért."

Ha hiszi ha nem, a gázszerelőknél is vannak akciók. Bár már nagy eséllyel lemaradt a legtöbb olyan típusú akcióról, ami arra vonatkozott hogy még a szezon előtt tudja le az átvizsgálást, de a mennyiségi kedvezményeket még ki tudja használni. Azaz, például minél több konvektora van, annál olcsóbb lesz az ellenőrzés díja, sőt ha még a falimelegítőket is hozzászámolja, akkor egészen jól jön ki. Egy másik helyen feltették nekünk a nagy kérdést, van-e társasházi kedvezményünk, amiből kiderült számunkra, hogy a megfelelő szakember kiválasztásánál érdemes először a közös képviselőt vagy a házmestert is megkeresni, mert elképzelhető, hogy létezik olyan szerelő, akivel a ház hivatalosan szerződésben áll, elvégzi a ház szereléseit, és kedvezményt is ad.

"Nincs ezzel nagy baj, de..."

Több cég is biztosított minket arról, hogy amennyiben szerelni kell valamit, majd kapunk kedvezményt. Ez így igazán rossz kezdésnek indult, ami után a gyanakvóbbak szinte borítékolhatják, hogy valami, bármi, akármi úgy is lesz, amit "érdemes lenne" cserélni. Ha ön is valóban indokoltnak látja az egészet, mert mondjuk készüléke régi, és az a bizonyos alkatrész tulajdonképpen lehet, hogy megkopott az elmúlt években, akkor mérlegelje a lehetőséget, de azért kérjen másik szakvéleményt is, ha drága dologról, vagy éppen teljes cseréről van szó. 

Ha senkiben sem bízik

Ha tényleg nem bízik senkiben az ég világon, akkor a gázszolgáltatónál lehetősége van a Gázőrzők szolgáltatást igénybe venni. Ezzel jogosult évente egyszer egy karbantartást kérni, amit a FŐGÁZ szakemberei végeznek el. Vagy ott van a hivatalos lista, ahol a már említett műszaki felülvizsgálatra jogosult gázszerelőket találja. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek