LÁJFHEKK

Vannak fölös tízmilliói? Vegyen lakást az Átrium mozi felett!

2014. október 19., vasárnap 15:12

Úgy mentünk be, hogy na, itt most úgy öntik majd a nyakunkba a Bauhaust, mint Dagobert bácsira az aranytallérokat, de úgy jöttünk ki, hogy meg kellett tudnunk: ez csak talán art deco, talán az sem. Egy biztos, az Átriumba kaptunk meghívót magától a „film-színháztól", hogy nézzük meg kívülről-belülről a Kozma Lajos tervezte épületet, ismerjük meg a titkait és történetét, mert annyira unikumnak számít itt a kies Margit körúton. Nemet erre mondani képtelenség, így bejártuk a házat a fejbeverősen alacsony pincétől a szédületesen magas 7. emeletig.

Kb. harmincan gyűltek össze érdeklődni egyet az Átrium átriumában. Magács László művészeti igazgató és a kisfia, Vince (fején egy bányászlámpával) állt a középpontban, és miután elbizonytalanítottak minket az épület stílusának megítélésében (Bauhaus art deco elemekkel vagy fordítva, ld. legalsó keretesünket), két csoportba szervezték a népet. Mi természetesen a 12 év körüli sráccal mentünk, aki elképesztő tempót diktált, pörgött, mint a tiszalöki erőmű turbinája, és a hasonlat nem is áll messze attól, amit nem sokkal később a pincében láttunk. Ugyanis itt található a harmincas években felhúzott épület tüdeje, egy hatalmas ventillátor, ami a színházteremben mozgatja a levegőt. A tetőn elhelyezett nyitható légzsilipek segítségével bármikor tudják keringetni, áramoltatni a levegőt (vagy kintről friss Margit körúti szmogot beterelni).

A szűk katakombák előhozták az emberből a klausztrofóbot, volt olyan rész, ahol 90 fokban kellett görnyedni, annyira alacsony volt a belmagasság. Kétszer emiatt úgy bevertük a fejünket, hogy a sorban mögöttünk állók megdermedtek a szörnyű dörejtől. „Bocsánat, kicsit szétszórt vagyok" – motyogta közben a kedélyes kisfiú, ahogy az alagutakban szaladgált a sor eleje és vége között, hogy mindenkit felvilágosíthasson a szellőzőrendszer dinamikájáról.

Az Átrium története dióhéjban

1937-ben adták át a Margit körúti épületet, ami eredetileg is mozinak épült (fölötte persze lakások vannak) – tudtuk meg id. Magács előadásából. Máig nem egységes a művészettörténészi szakma abban, milyen stílusú épület ez, keverednek a Bauhaus és az art deco hatásai is. A mozi maga 647 székkel épült ki, aztán az egész ház roppantul szenvedett a II. világháborúban, volt itt bombázás és mészárszék is. 1947-re építették újra a házat, de förtelmesen, sok helyre lambéria került. Gobbi Hilda szavalt a megnyitón.

Később Május 1. lett a mozi neve, a nyolcvanas évekbeli felújításkor kapta vissza majdnem eredeti pompáját és eredeti nevét. Ekkor készült el a pincében a vécé. Magács játékosként jellemezte a ház felépítését, a dilatációs vonalak menti mozaikos oszlopokat, amiket sajnos "eredeti magyar plexivel burkoltak be" anno. A fővárosi kis mozik, köztük az Átrium múltjáról és jelenéről a Velveten megjelent cikkben olvashat még bővebben.

A mozi-/színháztermen gyorsan átterelt bennünket ifj. Magács, megmutatta a mennyezeti kupolát, azaz a Kozma Lajos tervezte Tejútrendszert, majd fellépcsőztünk a tetőre, ahol belefutottunk a másik csoportba. „Itt nemrég még macskák jártak" – mutatott egy üres lakás szintben lévő erkélyére Vince, apjától pedig megtudtuk, az Átrium szeretné megszerezni a lakást irodának, merthogy olyan nincs az ingatlanban. Ugyanilyen akvizíciós céljaik vannak a lenti udvarban egy kis viskóval, amit egy folyosóval összekötnének az épülettel, hogy bővüljön az öltözői kapacitás. 

Gyönyörű és szomorú

Ezen a részen már létrákat is lehetett mászni, bár a tető legmagasabb részére nem engedtek fel minket a szétrohadt létra miatt. Inkább visszamentünk a csoporttal az egykori vetítőtermen keresztül a mozi fogadóterébe, hogy aztán Vince kivezessen a Margit körútra, majd fel egy lépcsőházon a hetedikre, magának a tervezőnek, Kozmának az egykori lakásába. Art deco ide, Bauhaus oda, ez volt az első helyszín, ahol tátva maradt az ember szája: elképesztő panoráma tárult a szemünk elé hét emelettel a 4-6-os villamosok fölött, ahol egy hatalmas alapterületű polgári lakás nyújtózkodott a két szomszédos ház között. Az erkély is ilyen óriási, a bátrak lehajolhattak a színrozsda korláton a körút fölé, de ez már egy másik fóbia.

A legszomorúbb részt persze a végére hagytuk: a magánbefektetők, akik a lakás tulajdonosai (és nagyon kedvesen beengedték ide az utca embereit) valószínűleg befektetési céllal vették meg ezt a gyöngyszemet. Ezt a túravezetők is sugallták, de az igazi bizonyíték az volt, ahogy az ingatlan kinézett: romok, por, mocsok, szemét, üvegszilánkok mindenfelé, a teljes elhanyagoltság és enyészet uralja Kozma egykori legénylakását, így még elképesztőbb látvány az egyik sarokban a magányos zongora. Jellemző volt egy látogató őszinte nyögése: „Ezt úgy megvenném és felújítanám, ez egy kincs!"

Felvágna társaságban?

Csak annyit ejtsen el lazán, hogy ön szerint az art déco a szecesszió kiegyenesítése. Ha rákérdeznek a miértekre, mutasson rá a harmonikus, ám mégis geomterikusabb, szögletesebb, a konstruktivizmusból merítő vonalvezetésre, illetve a fényesre csiszolt anyagok jelenlétére (ezekből sok van az Átrium halljában is). Ha a Bauhausról áradozna, ne felejtse megemlíteni, hogy ugyan több korszaka is volt, mivel eleve egy alkalmazott művészeti iskoláról beszélünk, ami építészetileg nagy vonalakban a modern művészetek épületekbe ültetését jelentette. Modern, szögletes formák, fejlett anyaghasználat, a társművészetek beemelése (festészet, szobrászat stb.), hasonlatosan a De Stijlhez. Példának itt egy art deco, itt pedig egy Bauhaus-épület.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta