Trükkök a túl nagy belmagasság megoldására

A régi bárházak lakásaira jellemző a sokszor akár 6 méteres belmagasság is. Ez ugyan kifejezetten elegáns belső tereket eredményez – megfelelő kihasználtság esetén –, ám sokszor inkább teher, mint előny. Főleg akkor, amikor a hatalmas légtömeget ki is kell fűteni.

Megoldás persze ilyenkor is van, csak az nem mindegy, hogy ez mennyire érinti a pénztárcáját. Hiszen egy átépítés nem kevés összeget emészthet fel, ami sajnos nem mindig áll a rendelkezésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs mit tenni, csupán azt, hogy egy kicsit kreatívabbnak kell lennie.

Fotó: Skhoward / Europress / Getty
Fotó: Skhoward / Europress / GettySkhoward / Europress / Getty

Függöny

Jó megoldást jelenthetnek a függönyök. Ezeket ugyanis nem csak az ablakok előtt lehet használni, hanem a plafonról is lelógathatóak U alakban rögzítve. Ha ehhez vastagabb anyagú darabokat használ, akkor a fűtésszámlája is csökkenhet. A plafon textilekkel borítása akkor a legszebb, ha egy nagyobb, a figyelmet magára vonó csillárt is használ. A függönyök egyik része a falnál, a másik pedig a csillárnál legyen rögzítve, ezzel azt még inkább kiemelheti, keleties hatást adhat a térnek. Emellett persze más megoldásokkal is dolgozhat, erre lakberendező szakértőnknek vannak tippjei.

„Ha a fűtésszámla csökkentése a cél, jó megoldás lehet a ventillátoros csillár, mely megmozgatja a felszállt meleg levegőt, esetleg klíma, mely szintén alkalmazható akár csak a levegő mozgatására is. Optikailag is csökkenthet a belmagasságon, ha a mennyezetet fehérre festi, akkor az oldalfalakat is részben, a mennyezettől kb. 50-60-cm-re szintén fehérre festi, díszléccel elválasztva a további falszínt.

Amennyiben a mennyezetet kissé sötétebb színárnyalatúra színezi, az is képes optikailag csökkenteni a belmagasságot. További optikai trükk, ha a fal dekorálásával inkább vízszintesen próbál meg játszani, hogy a szemet ne a mennyezet felé vezesse. Hiszen egy függőleges csíkos tapéta még inkább a nagyobb belmagasság érzetét fogja kelteni" – mondja Dobsa Mónika lakberendező.

Kép: Dobsa Mónika
Kép: Dobsa Mónika

Gipszkarton

Egy szakember, és egy kicsivel több pénz segítségével álmennyezetet is csináltathat. Ezzel megszünteti a belmagasság problémáját, de ez inkább akkor tökéletes megoldás, ha a belmagasság nem teszi lehetővé a galériát, de mégis túl sok ahhoz, hogy ne foglalkozzon vele.

Ha azonban a a pénztárcája engedi, akkor ennek egy komolyabb verzióját, a megerősített álmennyezetet is alkalmazhat, ami azért jó, mert nem csak egy kihasználhatatlan teret hoz létre a plafon alatt, hanem egy kis plusz rakodófelülethez, egyfajta padláshoz juthat.

„Az egyszerű gipszkartonos megoldás önmagában elegendő a meleg lent tartására, és igen sokat számít, hiszen nem fűti feleslegesen a teret. Lehet az álmennyezet fölé még szigetelést is tenni, de igazán nincs rá szükség.

Hátránya, hogy valóban elvész a tér, melyet lezár, és hogy a polgári lakások egyik legdekoratívabb tulajdonságát, épp a nagy belmagasságot veszíti el. Így aztán érdemes ennél a megoldásnál nem túl alacsonyra lehozni a mennyezetet, legalábbis, ha szeretné megtartani a nagypolgári hangulatot. Ha megerősített, tárolásra használatos álmennyezetet szeretne, azt semmi esetre se a nappaliba tegye. Inkább előszoba, kisebb szoba alkalmasabb erre, hiszen ebben az esetben, a feljutásról is gondoskodni kell, illetve egy ajtó is szükséges lehet, hogy takarja az ott tárolt holmikat.

Gipszkarton helyett szóba jöhet fa, vagy műanyag lambéria is, melyet szintén lehet használni mennyezeten, akár klasszikus, rusztikus, vagy mediterrán hangulatot szeretne teremteni.”

173195908
Gremlin / Europress / Getty

Galéria

Ha a belmagasság engedi, a galéria adja magát lehetőség gyanánt, ami jó esetben akár a duplájára is növelheti a rendelkezésére álló területet. Még akkkor is lehet ez tökéletes megoldás, ha a galéria szintjének magassága nem olyan nagy, hiszen ha a hálót teszi erre a területre, akkor ez nem lesz zavaró. Ugyanakkor azzal is számolnia kell, hogy ez nem éppen olcsó megoldás, cserébe viszont a lakás értékét is nagyban növelheti vele.

„Ha nincs elegendő belmagasság ahhoz, hogy alul és felül is kényelmesen lehessen állni, akkor mindenképp kompromisszumot kell kötni. Ekkor jön szóba, a már említett fekvő galéria. 6 méteres belmagasságnál teljes álló galéria kialakítása is megoldható, ám ablakcsere nélkül, egy teljesen lezárt felső „szint” természetes fény nélkül maradhat. (ezért akár üvegtégla, vagy üvegpanelek elhelyezése is megoldás lehet). Hátránya a galériának inkább akkor van, ha alatt nagyon alacsony belmagasság marad, illetve ha a mérete miatt túl robosztus, összenyomja a teret, esetleg ha olyan anyaghasználattal, stílusban készül, mely nem illeszkedik a térbe. (Ilyen hibák lehetnek például a vas oszlopos alátámasztás, túl díszes kovácsoltvas korlát, ami magára vonja a figyelmet, túl sötét színhasználat, fém lépcső, vagy egyszerűen, ha az egész építmény nem egyezik otthonunk stílusával).

Hogy milyen megoldást válasszon, azt természetesen mindig a cél határozza meg:

Fűtésszámla csökkentése esetén a legolcsóbb megoldás talán a ventillátoros csillár.

  • Modernebb lakás elérése esetén nyugodtan lehet gipszkartonozni, spotozni.
  • Ha csak zavaróan hat a nagy belmagasság, akkor a festéssel optikailag a legegyszerűbb csalni. Képeket se tegyen túl magasra, próbáljon szemmagasságban dekorálni, így lent tartja a tekintetet.
  • Nagypolgári hangulat megtartásánál lépcsőzetes álmennyezet díszlécekkel.
  • Ha csak kevésnek érzi a tároló helyek számát, akkor megerősített álmennyezet.
  • Több helyiségre van szükség (és a belmagasság megengedi), akkor pedig a galéria.
  • Sőt, ha az összes felsorolt cél számít, akkor nyugodtan lehet akár helyiségenként is más-más megoldást alkalmazni” – tanácsolja a szakértő.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra