Repülőjegy, ajándékkosár és ügyintézés is jár a dolgozóknak a legjobb munkahelyeken

A béren kívüli juttatás az, amikor a munkáltató próbálja kitalálni, mivel teheti élvezetesebbé a munkavállalók mindennapjait, amitől majd persze hatékonyabb lesz a munka, vagy lojálisabbak a dolgozók. Néhány helyen mindezt egy szimpla hidegvizes automata jelenti, esetleg napi egy kávé. Vannak helyek, ahol viszont tényleg olyan juttatásokat kaphat a fizetése mellé, amik miatt megéri dolgozni és az esetleges túlórát is elviselni. Például ajándékkosár, ingyen repülőjegy, nyaralás, vagy egy hónap fizetett szabadság.

Arról már számtalan cikk született, hogy mennyire jó és dizájnos körülmények között dolgozhatnak a szerencsések a menő cégeknél, és hogy némely munkahely már annyira mindent megtesz a munkavállalókért, hogy inkább hasonlítanak luxusovira, mintsem komoly irodára. A juttatásokkal sem fukarkodnak: alább egy kis szívfájdító válogatás arról, hogyan kényeztetik dolgozóikat a legjobb amerikai cégek, a végén pedig felmérés a hazai terepről, ahol ha nem ilyen mértékben, de már szintén működik ez a rendszer, és bár még van hová fejlődni, de mindenképp örülhetünk, hogy valami legalább elkezdődött. 

shutterstock 201370130

Külföldön repülőjegy, utazás, sport és ajándékok

Az Epic Systems például a munkaviszony ötödik évét egyhónapos fizetett szabadsággal jutalmazza, ami azért nem hangzik rosszul, bár nem tudjuk, mennyi szabadságot tudnak amúgy kivenni a dolgozók. Lehet, hogy a belüket is kihajtják, ugyanis a cég az egy hónap mellett azt is vállalja, hogy ha a munkavállaló olyan helyen szeretné tölteni ezt az egy hónapot, ahol eddig még nem járt, akkor a cég fizeti az utazási költségeket nemcsak neki, de még egy fő részére is. Maga a munkahely sem hétköznapi, ugyanis Indiana Jones alagút mellett lombház tárgyaló is van a központban.

A Google évek óta a legjobb munkahelyként emlegetett cég, leginkább a nagyon színes és nagyon barátságos irodái, és persze a bőkezű juttatásai miatt. Ide tartozik például az ingyenes étkezés, vagy hogy edzőterem, játékszoba, bowling-pálya valamint kosárpálya is várja a lazítani vágyókat, ha pedig nyaralni utazik az alkalmazott, még az utasbiztosítását is fedezik.

A Cisconál komplett egészségközpont áll a dolgozók rendelkezésére, ami messze több mint egy egyszerű konditerem, ugyanis az alkalmazottak itt fizikoterápia és akupunktúrás kezelések mellett gyakorlatilag egy mini SZTK-t kapnak az irodába.

A Chesapeake nevű gázszolgáltató is kitesz magáért, ha a munkavállalói sportolási lehetőségéről van szó. Náluk az irodában például mászófal van, meg egy akkora uszoda, ami akár az olimpián is megállná a helyét, sőt még strandröplabdázni is lehet.

Az S.C. Johnsonnál valószínűleg sokáig kell dolgozni, ugyanis a munkavállalóknak jár ügyintézési segéd, vagyis lesz egy ember, akit megbízhat az ügyes-bajos dolgaival legyen szó arról, hogy visszaviszi a könyvét a könyvtárba, vagy éppen elhozza a ruhákat a tisztítóból. Emellett ovi is várja a kisgyermekes alkalmazottak gyerekeit, hogy a szülők nyugodtan dolgozhassanak.

Fontos ez a Mattelnél is, ugyanis a játékgyártó cég annyira támogatja a gyerekeseket, hogy plusz szabadnapot kapnak, ha szülőire kell menni, vagy kirándulni megy a gyerek az osztállyal és elkísérné. Persze az sem semmi, hogy a gyermekes dolgozók jóval olcsóbban vihetik haza a jobbnál jobb ajándékokat. Ha pedig a munkavállalónak nincs gyereke, és valamiért nem is lehet neki saját, a cég beszáll az örökbefogadási költségekbe és segíti az ügyintézést.  

A Southwest légitársaságnál sem rossz dolgozni, ugyanis a munkavállalók kaphatnak ingyenes utakat, és érdemes Southwestes dolgozó legjobb barátjának lenni, ugyanis ők is potyázhatnak. Ráadásul más légitársaságokhoz is jár kedvezmény, és még kocsit és szállodát is olcsóbban bérelhet.

Ugyanígy a Yahoo alkalmazottjai is rengeteg helyre kapnak céges kedvezményt, legyen szó síparadicsomokról vagy vidámparkokról. Ők egyébként ingyenes nasst is kapnak az irodában, és hogy ne hízzanak a sok ülőmunkától, jógázhatnak, pilatesezhetnek vagy golfozhatnak a cégnél. Ha pedig valaki gyermekáldás elé néz, a cég rendez neki babaváró bulit is.

A JM Smucker nevű cég, amely szirupjairól, lekvárjairól és mogyoróvajáról híres, szintén fontosnak tartja, hogy az új munkavállaló pontosan tisztában legyen a termékeikkel. Ezért miután aláírták a szerződést, az új dolgozó kap egy ajándékcsomagot otthonra a cég termékeivel.

A Quinn Emanuel nevű ügyvédi iroda egyik kezével ad, miközben a másikkal elvesz, ugyanis évente egy hetet a világ bármely pontján dolgozhat a munkavállalójuk, és ehhez adnak 2000 dollár támogatást is. Ez nem teljesen fizetett szabadság, mivel az alkalmazottnak ugyanúgy le kell dolgoznia a munkaidejét, ahogy akkor tenné, ha bent van az irodában, de azért mégiscsak más ugyanezt egy tengerpartról vagy a hegyek közül megtenni.

A Microsoft a gyerekvállalást támogatja azzal, hogy a helyi általános gyakorlattal ellentétben fizetett szabadságot biztosítanak az újdonsült anyukáknak vagy apukáknak. 

A World Wildlife Fund állatvédő szervezetnél a hétközbeni túlórákat azzal csúsztatják le, hogy péntekenként egyáltalán nem dolgoznak, ezzel a cég energiát takarít meg, védi a környezetet és csökkenti az ökológiai lábnyomát.

Az irodafelszerelés gyártó 3M pedig segíti a munkavállalók fogyókúráját, leszokását a dohányzásról, és persze a stresszoldásban is szerepet vállalnának, miközben életbiztosítással is támogatják az alkalmazottaikat.

shutterstock 180193886

Itthon: oktatás, kedvezményes vásárlás és sport

Szerencsére néhány cég már itthon is osztja azt a nézetet, hogy minél jobb hangulat van a munkahelyen, annál jobban folyik a munka. Az általunk megkeresett cégek egyetértenek abban, hogy hatékony és kemény munka nem csak akkor végezhető egy irodában, ha a dolgozó ott van és mögötte hajcsárok állnak, miközben engedélyt kell kérni arra is, ha az illető ebédelni szeretne. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egyszerűbb és hosszú távon gyümölcsözőbb megtartani a munkavállalókat, mintsem elüldözni őket és folyamatosan új szakmebereket találni és képezni. Akik már bevezették a látszólag lazább stílust elmondták, hogy ez a munka hatékonyságán nem változtatott, sőt egy kiegyensúlyozott dolgozó sokkal jobb egyéni eredményekre képes.  

Nemrég találkoztunk az Emirates légitársaság hirdetésével, most toboroznak Magyarországról is légiutaskísérőket. A Dubajban dolgozó kollegák 30 napos szabadsággal indítanak a 10 munkaszüneti nap mellett. Szolgálatuk végén prémium jár, néhány munkakörben a szabadság kellemesebb eltöltése érdekében repülőjegyet is kapnak az alkalmazottak a kijelölt járatokra. Ha feljebb tornássza magát a ranglétrán, akkor a gyerekek tandíját is a cég fizeti, és persze jár az orvosi és fogászati ellátás is, arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjhoz is nagyobb hozzájárulást kapnak a náluk dolgozók. Amíg pedig elérik azt a kort, használják a kedvezménykártyát, amivel akciósan lehet étterembe menni, utazni, esetleg szállást foglalni. 

Ezen felbuzdulva körülnéztünk, mire számíthatnak azok a munkavállalók, akik hazai cégnél, hazai terepen szeretnének elhelyezkedni. Szerencsére azért itthon is van élet a SZÉP kártya és az étkezési utalványok világán túl. Elég sok helyen jár például egészségbiztosítási hozzájárulás, és általában a tanulmányokat is szívesen segítik a nagyobb vállalatok, vagy éppen olcsóbb sportolási lehetőséget biztosítanak. Sokan a termékeikre adnak kedvezményt, ezt például az Unilever vagy a Nestlé is biztosítja a dolgozóknak. 

A Molnál a cafetéria rendszert folyamatosan aktualizálják, így idén adómentes egészségbiztosítást is lehet választani, de sokan éltek a lakáshitel cafetéria lehetőségével, és a képzések is érdeklik a munkavállalókat. Gyermekszületés esetén jár a babakelengye hozzájárulás, és dolgozói üzemanyagkártyát is lehet igényelni, amivel kedvezményesen lehet tankolni a hálózat kútjainál.

Itthon is megjelentek a nőket támogató munkahelyi programok is, a GE-nél például megalakult a Nők Hálózata, ami lehetőséget biztosít különböző programokra az egészséges életmód hirdetésétől kezdve a munkahely és családi élet összeegyeztetését segítő programokon át egészen addig, hogy a nők a munkájuk során segítsék egymást, és legyen a felsővezetéstől kezdve minden szinten egyre több nő a cégben. 

A hazai cégek közül még ott a Ustream, akik az egyik legígéretesebb magyar startaupként ismertek az egész világon és a budapesti irodába is úgy mehet be a dolgozó, hogy az nem kínszenvedés. Ők azok, akik miatt a Szigetes koncerteket otthonról is lehet nézni, de a világon máshol is rengeteg közvetítést, videokonferenciát és megbeszélést lehet élőben nyomon követni. Kezdjük rögtön azzal, hogy a lelkileg legnehezebben elviselhető hétfő náluk egy bőséges céges reggelivel indul, amit természetesen nem a dolgozók állnak, sőt a Túró Rudi autómata is ingyenes és saját Ustream céges sör és van a hűtőben. Kikapcsolódásra ott a közösségi tér csocsóval, pingponggal és babzsákfotelekkel, már ha az illető bemegy, hiszen az sem gond ha nem, mert az otthonról dolgozással sincs baj és a rugalmas munkaidővel sem. Szabad a terep a kutyáknak és a gyerekeknek, valamint a biciklikért sem kell aggódni, mert zárható helyen lehet tárolni. Van konferenciakeret is, ezt minden dolgozó magának osztja be, hogy mire költi és milyen konferenciára vagy tréningre megy milyen messzire. Emellett az utazási támogatás, étkezési jegy, a céges kirándulások vagy éppen a zuhanyzós öltöző már csak hab a tortán. 

A másik magyar startup, ami a világot is meghódította az a Prezi, aminek segítségével bárki olyan prezentációkat készíthet, ami nemcsak látványos, de az üzleti életben is megállja a helyét, ráadásul teljesen személyre szabható és bárhonnan elérhető. Itt szintén odafigyelnek arra, hogy a dolgozó ne gyomorgörccsel menjen reggel és ne várja úgy a munkaidő leteltét mintha az maga a megváltás lenne. Hogy megkeresésünkre a cégnél elmondták, mivel ez egy folyamatosan változó vállalat, ahol még nem igazán tudják, hogy 5-10 év múlva hol és milyen lesz a cég, vagy milyen platformon fognak dolgozni és tervezni, ezért fontos volt, hogy olyan kreatív és inspiráló környezetet hozzanak létre, ahol a munkavállalók teret adhatnak az ötleteiknek. Sőt minderre bátorítják is a dolgozókat és a mérnökeiket, ebben persze önnös érdek is akad, például rendszeresen fordul elő olyan, hogy egy dolgozó ötlete pár nap múlva megjelenik a termékben és a Prezi fontos részévé válik. Ugyanezt az ötletelést lehet folytatni a konyha szintjén is, vagy ha valamilyen új ötlete van a dolgozóknak a közérzetük javítása érdekében is.  A legfontosabb, hogy a munka legyen elvégezve, a munkaidő ennek megfelelően rugalmas és mindegy mikor van bent a dolgozó, vagy hogy percre pontosan letölti-e a munkaidejét. Érdemes viszont az irodában lenni, ugyanis ingyenes egészséges reggeli, snack és ebéd is várja őket, van nyelvoktatás, masszázs, pingpong asztal, játékgép és Xbox is. A folyamatos fejlődést is támogatják legyen szó arról, hogy külföldi konferenciákon venne részt a dolgozó, vagy éppen szakkönyveket, folyóiratokat vásárolna, esetleg ösztöndíjjal megnézné az irodát San Francisco-ban, vagy onnan látogatna ide. 

Az ön cégénél kolbászból van a kerítés? Írja meg nekünk, milyen béren kívüli juttatások miatt szereti a munkahelyét! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek