Nem volt nyomtató, 10 millióra büntették az Aldit

10 millió forint büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt-re, szakmai megfogalmazás szerint „fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt", áll a versenyhivatal honlapján. A büntetést azért kapta a multi, mert az akciósan, 11 900 forintért hirdetett CANON PIXMA MG2255 multifunkciós nyomtató a kiírás ellenére nem volt elérhető az üzletekben, mivel nem érkezett meg hozzájuk, helyettesítő termékről pedig nem gondoskodtak. Mindezt úgy, hogy már hetekkel az akció meghirdetése, a reklámújság nyomdába adása előtt tudtak róla, hogy a beszállító Magyarország számára egyáltalán nem tud szállítani a CANON multifunkciós nyomtatóból. A GVH enyhítő körülményként értékelte egyebek mellett azt is, hogy az Aldi intézkedett a fogyasztók utólagos, helyszíni tájékoztatásáról, és a későbbi akció kapcsán a fogyasztóknak lehetőségük volt helyettesítő termékhez jutni. 

Súlyosbító tényező, hogy már korábban is megbüntették a céget: 2013-ban 25 millió forintot kellett befizetniük, mert nem érkezett elég TEVION külső merevlemez a boltokba. A GVH akkori álláspontja szerint „a vállalkozásnak már az akció megkezdése előtt számolnia kellett azzal, hogy a merevlemezt (vagy az azt helyettesítő árut) nem fogja tudni a fogyasztói keresletnek megfelelő mennyiségben biztosítani az akció ideje alatt." 

2009-ben pedig azért kaptak büntetést, mert a „Kidz Alive Gyermek farsangi jelmez" esetében nem járt a nindzsa jelmezhez kard, a királylány jelmezhez varázspálca és az indiánlány jelmezhez balta. Ezért a cég egymillió forint büntetést fizetett be a GVH számlájára.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek