no

Most jön az őszi kerti munkák ideje

A kerti munkáknak két, igazán sűrű, sok feladatot tartalmazó időszaka van: ezek pedig a tavasz és az ősz. De ha azt hinné, hogy az őszi munkák kimerülnek abban, hogy leszedje a gyümölcsöket, akkor bizony nagyot téved.

Szüret

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ősz tradicionálisan a betakarítás időszaka. Ilyenkor lehet feltölteni a raktárakat gyümölcsökkel, és persze zöldségekkel is. Fontos tudni azonban, hogy a szüreten, az édes finomságokon, és a mulatozáson túl a kertben még nagyon sok munka vár Önre. Ezek közül az egyik legfontosabb a talaj rendbetétele. 

510748961
Vsevolod Vlasenko / Europress / Getty

Talaj

Ahhoz, hogy tavasszal növényei szépek, és egészségesek legyenek, mindenképpen fel kell ásnia a kiürült ágyásokat.

„Ősszel a kötött talajokat és a kiürült ágyásokat kell felásni. Ha nagy a terület, akkor érdemes gépi rotációs kapát használni. A sorrend gyakorlatilag mindegy, a lényeg, hogy lehetőleg még a fagyok beállta előtt végezze el a talajforgatást. A fák, a cserjék és az évelőágyások körüli részt ne ássa fel, ezek lazítására majd a kora tavaszi időszak lesz a legjobb” – tanácsolja Kálmán Kata okleveles kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

A talaj azoknál a növényeknél is nagyon fontos szerepet játszik, amikre csak ritkán gondol ténylegesen karbantartandóként. Pedig folyamatosan locsolja és vágja őket, így ősszel se feledkezzen meg róluk, például a talaj lazításával. A gyep esetében ugyanis ennek is nagy szerepe van, ami az idősebb gyepekre különösen igaz, hiszen így elősegítheti a tápanyag bejutását.

„Az állandó igénybevétel, taposás miatt a gyep felső rétege összetömörödik, ezért lazítani kell. Idősebb gyepnél, kötött talajon ez akár kétszer: tavasszal és ősszel is elvégzendő feladat, hogy egészséges és szép fűfelülete legyen” – mondja a szakértő

Ha a lazítással elkészült, akkor jöhet a tápanyagok pótlása. Erre a célra használhat műtrágyát is, de szerencsésebb, ha érett szarvasmarhatrágyát, vagy pedig jó minőségű komposztot használ. Minden növény meghálálja majd a gondoskodást, de arra ügyeljen, hogy a feltüntetett mennyiségeknél ne szórjon ki többet, mert azzal árthat is a kertjének.

471395163
Jo Unruh / Europress / Getty

Ültetés

„Télen is ültethet növényeket, ha fagymentes időjárás van és a föld sem fagyott át. Bár ilyenkor a növények téli pihenőt tartanak, ha nem sérti meg a gyökereiket, kiültetheti őket a kertbe. Erre a célra a konténeres növények alkalmasak, és elsősorban a fákkal és bokrokkal végezheti el az ültetést. A hagymás növényeket időjárástól függően októberig ültetheti el a kertben, mert a kiváló telelésükhöz be kell gyökeresedniük a fagyok beállta előtt.

A téli kertbe ültetés egy lehetőség, hogy az elmaradt fölbe helyezést bepótolja. Ha száraz a tél és fagymentes az időjárás, öntözze meg az ültetett növényeket, a földjük nem száradhat ki. A fenyőfélék esetében télen árnyékolja le a növényeket a közvetlen napsütés ellen.”

510725923
Giorgio Magini / Europress / Getty

Komposztálás

Ne feledkezzen meg róla, hogy rengeteg pénzt takaríthat meg azzal, ha komposztál. Az őszi munkák között az egyik legkevésbé kedvelt a levelek összeszedése, amivel azonban akár a kertnek is jót tehet. Persze az már magában jó, hogy a gyep nem rothad be a levelek alatt, de a komposztált növényi maradékok később tápanyagdús fekete vagy barna termőfölddé válnak, amit egyébként igen drágán szerezhetne csak be a kertészetekben.

„A komposztba növényi hulladékokat tehet, amiket kisebb darabokra vágjon össze. Fontos, hogy csak egészséges növényi részek kerüljenek bele, mert a betegségek tovább élhetnek a komposztban. Jó alkotórészek lehetnek a konyhai hulladék, a fűnyesedék, a fák lombja vagy a visszavágott élő és már elpusztult hajtásrészek a növényeken.

A komposztba állati eredetű hulladék (ételmaradék, hús, ürülék) ne kerüljön. Az állandó földnedvességű állapot kedvez az érési folyamatoknak, ezért ha túl száraz az idő, öntözze, a túlzott mennyiségű csapadéktól pedig óvni kell. Az összerakása után többször át kell rakni, mert a külső részek nem tudnak bomlani. Az átrakáskor a külső és felső részeknek kell alulra kerülniük, és a már érettebb részeket helyezze az éretlenebbekre” – mondja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek