LÁJFHEKK

Most jön az őszi kerti munkák ideje

2014. október 8., szerda 17:59

A kerti munkáknak két, igazán sűrű, sok feladatot tartalmazó időszaka van: ezek pedig a tavasz és az ősz. De ha azt hinné, hogy az őszi munkák kimerülnek abban, hogy leszedje a gyümölcsöket, akkor bizony nagyot téved.

Szüret

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ősz tradicionálisan a betakarítás időszaka. Ilyenkor lehet feltölteni a raktárakat gyümölcsökkel, és persze zöldségekkel is. Fontos tudni azonban, hogy a szüreten, az édes finomságokon, és a mulatozáson túl a kertben még nagyon sok munka vár Önre. Ezek közül az egyik legfontosabb a talaj rendbetétele. 

Talaj

Ahhoz, hogy tavasszal növényei szépek, és egészségesek legyenek, mindenképpen fel kell ásnia a kiürült ágyásokat.

„Ősszel a kötött talajokat és a kiürült ágyásokat kell felásni. Ha nagy a terület, akkor érdemes gépi rotációs kapát használni. A sorrend gyakorlatilag mindegy, a lényeg, hogy lehetőleg még a fagyok beállta előtt végezze el a talajforgatást. A fák, a cserjék és az évelőágyások körüli részt ne ássa fel, ezek lazítására majd a kora tavaszi időszak lesz a legjobb” – tanácsolja Kálmán Kata okleveles kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

A talaj azoknál a növényeknél is nagyon fontos szerepet játszik, amikre csak ritkán gondol ténylegesen karbantartandóként. Pedig folyamatosan locsolja és vágja őket, így ősszel se feledkezzen meg róluk, például a talaj lazításával. A gyep esetében ugyanis ennek is nagy szerepe van, ami az idősebb gyepekre különösen igaz, hiszen így elősegítheti a tápanyag bejutását.

„Az állandó igénybevétel, taposás miatt a gyep felső rétege összetömörödik, ezért lazítani kell. Idősebb gyepnél, kötött talajon ez akár kétszer: tavasszal és ősszel is elvégzendő feladat, hogy egészséges és szép fűfelülete legyen” – mondja a szakértő

Ha a lazítással elkészült, akkor jöhet a tápanyagok pótlása. Erre a célra használhat műtrágyát is, de szerencsésebb, ha érett szarvasmarhatrágyát, vagy pedig jó minőségű komposztot használ. Minden növény meghálálja majd a gondoskodást, de arra ügyeljen, hogy a feltüntetett mennyiségeknél ne szórjon ki többet, mert azzal árthat is a kertjének.

Ültetés

„Télen is ültethet növényeket, ha fagymentes időjárás van és a föld sem fagyott át. Bár ilyenkor a növények téli pihenőt tartanak, ha nem sérti meg a gyökereiket, kiültetheti őket a kertbe. Erre a célra a konténeres növények alkalmasak, és elsősorban a fákkal és bokrokkal végezheti el az ültetést. A hagymás növényeket időjárástól függően októberig ültetheti el a kertben, mert a kiváló telelésükhöz be kell gyökeresedniük a fagyok beállta előtt.

A téli kertbe ültetés egy lehetőség, hogy az elmaradt fölbe helyezést bepótolja. Ha száraz a tél és fagymentes az időjárás, öntözze meg az ültetett növényeket, a földjük nem száradhat ki. A fenyőfélék esetében télen árnyékolja le a növényeket a közvetlen napsütés ellen.”

Komposztálás

Ne feledkezzen meg róla, hogy rengeteg pénzt takaríthat meg azzal, ha komposztál. Az őszi munkák között az egyik legkevésbé kedvelt a levelek összeszedése, amivel azonban akár a kertnek is jót tehet. Persze az már magában jó, hogy a gyep nem rothad be a levelek alatt, de a komposztált növényi maradékok később tápanyagdús fekete vagy barna termőfölddé válnak, amit egyébként igen drágán szerezhetne csak be a kertészetekben.

„A komposztba növényi hulladékokat tehet, amiket kisebb darabokra vágjon össze. Fontos, hogy csak egészséges növényi részek kerüljenek bele, mert a betegségek tovább élhetnek a komposztban. Jó alkotórészek lehetnek a konyhai hulladék, a fűnyesedék, a fák lombja vagy a visszavágott élő és már elpusztult hajtásrészek a növényeken.

A komposztba állati eredetű hulladék (ételmaradék, hús, ürülék) ne kerüljön. Az állandó földnedvességű állapot kedvez az érési folyamatoknak, ezért ha túl száraz az idő, öntözze, a túlzott mennyiségű csapadéktól pedig óvni kell. Az összerakása után többször át kell rakni, mert a külső részek nem tudnak bomlani. Az átrakáskor a külső és felső részeknek kell alulra kerülniük, és a már érettebb részeket helyezze az éretlenebbekre” – mondja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta