Bepillantás a kispapok titkos életébe

Tudta, hogy gyönyörű kertben sétálhatnak a kispapok a fárasztó tanórák után? Hogy a Károlyi-kertben egykor répák nőttek? Én sem tudtam, annak ellenére, hogy a Belvárosban nőttem fel, a tanárok a Károlyi-kertbe hajtottak ki napközibe, ráadásul hittanra is a Papneveldébe jártam.

Ezeket a nagyszerű információkat az Imagine Budapest által szervezett sétából tudtam meg, melynek egyik tematikus túrája a belváros titkos kertjeit és tereit mutatja be. A rövidített túrát a Zubrowka szervezte, amelynek annyi köze van a kertekhez, hogy minden üvegben van egy darab bölényfű, mely különleges zamatot ad a lengyel vodkának. 

Egy tájépítész lett a túravezetőnk, akin látszott, hogy valóban szerelmese a növényeknek. A túra a régi városfaltól indult: a Királyi Pál utca 13/b alatt található egy pince, ahol meg lehet nézni a régi falat, eredeti méretében. A hatalmas fal mögött egy kis kert bújik meg, amiről meggyőződésem, hogy az ott lakók sem tudnak.

Innen a Papnevelde utcába sétáltunk át, a megújult Egyetem téri templom mellett tanulnak a leendő papok. Ide csak vezetővel lehet bejutni, az egyház nem mindig szereti a látogatókat. Pedig míg itthon nem engednek be senkit a kis kertbe, Grazban az apácák megnyitották kolostoruk kertjét az utcai zsibongásban megfáradt járókelőknek, hogy egy kis csöndet találjanak a nyüzsgő belváros közepén. A Központi Papnevelő Intézet belső kertjében sok minden kiderül a Pálos-rendről, a templom diszítéséről, II. József gazdetetteiről, és közben rácsodálkozhatunk az aranyhalakkal benépesített kútra, melyet két egykori tanár szobra őriz, na meg a częstochowai Fekete Madonna.

Innen a túra a Károlyi-kertbe vezetett, mely eredetileg a Úri utca 24. szám telke volt, Károlyi Antal vette meg 33000 forintért 1768-ban. A kert sok mindenen keresztülment az elmúlt évtizedekben, és bár felújították, azért sikerült még ott hagyni a jó kis retrós betonpadokat. A kert történetét csak érintettük, viszont – érzésem szerint – a normálisnál nagyobb hangsúly helyeződött a Ginko biloba kártevőire (vagyis azok hiányára), és a leander gyilkos szerepére Napóleon hadseregében, ráadásul a Károlyi-kert az egyik ikonikus pontja a Belvárosnak, így titkosnak nem nevezném.

Nem úgy, mint a túra utolsó állomását, a Vitkovics Mihály utca legkisebb házának belső kertjét, mely gyönyörű, úgy, ahogy van. Sok-sok növény, márvány kút, eldugott szobrok szépségét élvezhetik az itt lakók.

Nyerjen egy üveg Zubrowkát!

Tudja a választ? Írja meg nekünk! A CEMP Sales House fogja kisorsolni az öt szerencsés nyertest, aki egy-egy üveg italt nyer!

Zubrowka -  A királyok itala

Egy 1405-ben összeállított lexikonban - melyet ma a Varsói Nemzeti Könyvtárban őriznek – hetven különböző vodka receptet jegyeztek fel, amelyekhez gyógynövényeket, fűféléket, és egyéb természetes ízesítőket használták összetevőknek. A történet szerint II. Zsigmond - az utolsó Jagelló uralkodó - szeretett Bialowieza erdeiben vadászni, és ő volt az, aki a helyi illatos, ízes vodkát Krakkóba vitte, így lett Lengyelország egyik legkedveltebb, legnemesebb itala a Żubrówka vodka.  

 

Sajnáljuk, ez a játék már lezárult!

 
h i r d e t é s

Titkos kertek és terek a belvárosban

Ár: 3900 Ft/fő, kedvezményes ár: 3200 Ft/fő
A séta hossza: 2.5 óra
Útvonal: Vitkovics Mihály utca 12. - Kossuth Lajos utca 4. - Központi Szeminárium - Károlyi-kert - Unger-udvar - Rákóczi út 4. - Király utca 9.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra