LÁJFHEKK

Bepillantás a kispapok titkos életébe

2014. október 7., kedd 16:01

Tudta, hogy gyönyörű kertben sétálhatnak a kispapok a fárasztó tanórák után? Hogy a Károlyi-kertben egykor répák nőttek? Én sem tudtam, annak ellenére, hogy a Belvárosban nőttem fel, a tanárok a Károlyi-kertbe hajtottak ki napközibe, ráadásul hittanra is a Papneveldébe jártam.

Ezeket a nagyszerű információkat az Imagine Budapest által szervezett sétából tudtam meg, melynek egyik tematikus túrája a belváros titkos kertjeit és tereit mutatja be. A rövidített túrát a Zubrowka szervezte, amelynek annyi köze van a kertekhez, hogy minden üvegben van egy darab bölényfű, mely különleges zamatot ad a lengyel vodkának. 

Egy tájépítész lett a túravezetőnk, akin látszott, hogy valóban szerelmese a növényeknek. A túra a régi városfaltól indult: a Királyi Pál utca 13/b alatt található egy pince, ahol meg lehet nézni a régi falat, eredeti méretében. A hatalmas fal mögött egy kis kert bújik meg, amiről meggyőződésem, hogy az ott lakók sem tudnak.

Innen a Papnevelde utcába sétáltunk át, a megújult Egyetem téri templom mellett tanulnak a leendő papok. Ide csak vezetővel lehet bejutni, az egyház nem mindig szereti a látogatókat. Pedig míg itthon nem engednek be senkit a kis kertbe, Grazban az apácák megnyitották kolostoruk kertjét az utcai zsibongásban megfáradt járókelőknek, hogy egy kis csöndet találjanak a nyüzsgő belváros közepén. A Központi Papnevelő Intézet belső kertjében sok minden kiderül a Pálos-rendről, a templom diszítéséről, II. József gazdetetteiről, és közben rácsodálkozhatunk az aranyhalakkal benépesített kútra, melyet két egykori tanár szobra őriz, na meg a częstochowai Fekete Madonna.

Innen a túra a Károlyi-kertbe vezetett, mely eredetileg a Úri utca 24. szám telke volt, Károlyi Antal vette meg 33000 forintért 1768-ban. A kert sok mindenen keresztülment az elmúlt évtizedekben, és bár felújították, azért sikerült még ott hagyni a jó kis retrós betonpadokat. A kert történetét csak érintettük, viszont – érzésem szerint – a normálisnál nagyobb hangsúly helyeződött a Ginko biloba kártevőire (vagyis azok hiányára), és a leander gyilkos szerepére Napóleon hadseregében, ráadásul a Károlyi-kert az egyik ikonikus pontja a Belvárosnak, így titkosnak nem nevezném.

Nem úgy, mint a túra utolsó állomását, a Vitkovics Mihály utca legkisebb házának belső kertjét, mely gyönyörű, úgy, ahogy van. Sok-sok növény, márvány kút, eldugott szobrok szépségét élvezhetik az itt lakók.

Nyerjen egy üveg Zubrowkát!

Tudja a választ? Írja meg nekünk! A CEMP Sales House fogja kisorsolni az öt szerencsés nyertest, aki egy-egy üveg italt nyer!

Zubrowka -  A királyok itala

Egy 1405-ben összeállított lexikonban - melyet ma a Varsói Nemzeti Könyvtárban őriznek – hetven különböző vodka receptet jegyeztek fel, amelyekhez gyógynövényeket, fűféléket, és egyéb természetes ízesítőket használták összetevőknek. A történet szerint II. Zsigmond - az utolsó Jagelló uralkodó - szeretett Bialowieza erdeiben vadászni, és ő volt az, aki a helyi illatos, ízes vodkát Krakkóba vitte, így lett Lengyelország egyik legkedveltebb, legnemesebb itala a Żubrówka vodka.  

 

Sajnáljuk, ez a játék már lezárult!

 
h i r d e t é s

Titkos kertek és terek a belvárosban

Ár: 3900 Ft/fő, kedvezményes ár: 3200 Ft/fő
A séta hossza: 2.5 óra
Útvonal: Vitkovics Mihály utca 12. - Kossuth Lajos utca 4. - Központi Szeminárium - Károlyi-kert - Unger-udvar - Rákóczi út 4. - Király utca 9.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta