nono

15 évesen sikeres feltaláló!

Ha Ön is úgy gondolja, hogy a feltaláló szakma, vagy éppen a tudományos áttörések mind, egytől – egyig felnőttek keze munkái, akkor nagyot téved. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Google Sience Fair 2014-es megmérettetése.

Az Inhabitat.com beszámolt róla, hogy egy 15 éves fiú, név szerint Angelo Casimiro alkotása ennek a versenynek a döntőjébe jutott. Casimiro annak a problémáját szerette volna megoldani, hogy a lemerült, kisebb készülékeket, mint a mobiltelefon, könnyen, környezettudatosan lehessen tölteni egy ügyes, alternatív energiaforrással. A fiú olvasott egy olyan eszközről, mely a vonatsínek mellé telepítve képes kihasználni az elhaladó vagonok keltette rezgést, és elektromos árammá alakítani azt. Ezt pedig összekombinálta azzal az ismerettel, hogy egy átlagember egyetlen nap alatt akár 7000 lépést is megtesz.

Adódott hát az ötlet, hogy ezt ki lehetne használni, és Casimiro meg is tette. Feltalált egy olyan szerkezetet, mely lábbelibe építve a lépésekkel keletkező rezgések energiáját képes elektromos árammá alakítani, és így például egy mobilt, vagy MP3 lejátszót működtetni. Természetesen a motiváció nem csak az volt, hogy az emberek jobban kihasználhassák a mobiljukat. A Fülöp-szigetekről származó feltaláló ugyanis tudja, hogy hazájában sok helyen az áramellátás ingadozó, illetve a világon sok helyen egyáltalán nincs. A szerkezetének segítségével ugyan egy háztartás energiáját nem lehet fedezni, de kisebb, usb csatlakozóval ellátott eszközöket minden további nélkül lehet működtetni, legyen szó zenelejátszóról, vagy éppen elemlámpáról. A cipőbe építhető szerkezet ugyan még nem tart ott, hogy tömeggyártásba kerülve mindenkihez eljuthasson, de a Google Sience Fair bíráinak érdeklődését felkeltette.

Kép: inhabitat.com
Kép: inhabitat.com

Ez pedig nem kis eredmény, ha azt vesszük, hogy versenyben volt egy Ann Makosinski által tervezett, tisztán test hővel üzemelő elemlámpa, vagy éppen egy olyan eljárás, amivel a bio üzemanyagok előállítása ugrásszerű növekedésnek indulhat.

Kép: inhabitat.com
Kép: inhabitat.com

Gregory Martin, a 14 éves diák ugyanis feltalált egy módszert, melynek segítségével az algák lipidtartalma 500%-al növelhető. A bio üzemanyagok ebből a részből készülnek, ám eddig ahhoz, hogy kinyerhessék, igen sokat kellett várni, és sajnos az így kapott anyag is soványka volt. Martin módszerével azonban a hozam jelentősen megnő, így pedig az üzemanyag előállítása is sokkal olcsóbbá válik. Nem is csoda, hogy Casimiro mellett ő is a döntőben tudhatja magát a versenyen.

Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek