A gyerekszoba, ami tanuláshoz és lazításhoz egyaránt jó

Elkezdődött az iskola, és sok szülő ilyenkor döbben rá, hogy a gyerekszoba nem éppen a legmegfelelőbb hely arra, hogy a játék mellett tanulni is lehessen benne. De megijedni nem kell, még most sincs késő, és néhány apró változtatással a tanulás és a kikapcsolódás is elfér majd egy helyen.

Kialakítás

A szobát érdemes úgy kialakítania, hogy külön jól elhatárolható tereket képezzen a tanuláshoz, és külön a játékhoz. Ezt tökéletesen megteheti, ha textileket alkalmaz, esetleg más- más színnel festi meg a szoba részeit. De a legkönnyebben akkor járhat el, ha ügyesen használ ezekből kombinációkat.

Nagyon fontos, hogy a szoba megfelelő mennyiségű természetes fényt kapjon, ugyanakkor a túl sok fénytől megóvjuk. Az első esetben a tanulást, az ébrenlétet, és az egészséges légkört tudja jól kialakítani, így a nagy, nehéz és komoly függönyöket felejtse el. Helyettük használjon sötétítőket, amikkel ráadásul a szobából sem vesz el helyet. Persze ebben az esetben sem egyszerű megtalálni azt a kivitelt, ami ellátja a funkcióját, és még a gyerekeknek is tetszik. Erre lehet például tökéletes válasz a VELUX Disney képekkel díszített árnyékolója. A fényáteresztés kérdése ezzel úgy oldható meg, hogy a gyerekek ráadásul kedvenc mesefigurájuk képét is a szobában tudhatják, a mi meghittebbé, és szerethetőbbé teszi a teret. A mesehősök között Micimackó, Bambi, és Minnie egér ugyanúgy megtalálható, mint Hamupipőke, vagy akár a Repcsik.

Kép: VELUX
Kép: VELUX

Tárolás, rendszerezés

Nem csak az iskolai munkát és a beilleszkedést segítheti elő, de önmagát is megkímélheti egy sor rendrakási munkától, ha olyan tárolókat alakít ki a gyerekszobában, amiket a kicsik is tudnak használni. Természetesen itt is törekedjen a kedves, akár figurákkal díszített megjelenésre, hogy ezzel is kedvet adjon a gyereknek a pakoláshoz. A rendezett térben nyugodtabban tud aludni is, és a tanulás is jobban megy majd.

Kép: VELUX
Kép: VELUX

Mesterséges fények

Mivel ősszel egyre és egyre rövidebbek a nappalok, ezért érdemes odafigyelnie arra is, hogy milyen mesterséges fényforrásokat alkalmaz. Ahhoz, hogy minél természetesebb határt érhessen el, érdemes a mennyezeti lámpákat is használni, hisz ezek fénye erős, épp azért vannak, hogy az egész szobát bevilágítsák. Persze, ebből is lehetséges kifejezetten gyerekekeknek tervezettet használni.

186851673
Tom Abraham / Europress / Getty

Az ágy mellett elhelyezett fényforrások ellenben hangulatot keltenek, így fényük ne legyen nagyon vakító. Mivel sokszor olvasáshoz is használják majd őket, így lehetőleg olyan kialakítást válasszon, melynek fénye kellemes, és nincs nagyon leárnyékolva, hogy a szem ne fáradjon el a túl sok erőlködésben. A másik fontos elem az asztali lámpa, ami hasonlóan az ágy mellettihez, nem kell, hogy vakítóan erős legyen. Az azonban mindenképpen lényeges, hogy tiszta, megfelelően erős fényt adjon, hiszen a tanulásnál ezt fogja a gyerek a legtöbbet használni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra