nono

Ön akarna egy Tesco felett lakni?

Kelet Londonban építettek egy érdekes elgondolású, vegyes felhasználású ingatlant: lakások, parkolóház és egy Tesco is található benne. A projekt díjat is nyert, bár erről a kivitelező, a tervező, de még az engedélyező bizottság is szívesebben lemondott volna. Ugye tudja, filmes körökben mit jelent az Arany Málna díj? Na, hát az építészeknek is van ilyenjük.

Kép: geograph.org.uk
Kép: geograph.org.uk

Az Arany Málnát Hollywoodban osztogatják, az adott év legborzalmasabbnak ítélt filmje kapja (és illik jó képet vágni hozzá). Nos, az építészetnek is van ilyen hagyománya: a Carbunkle Kupát azoknak ítélik oda, akik szakmájukban a legrosszabbat alkották. Magát az épületet elnézve a díj sajna tökéletesen jogos volt.

Kép: geograph.org.uk
Kép: geograph.org.uk

A Sheppard Robson által tervezett, 17 emeletes Woolwich Central 189 lakással büszkélkedhet. A London Woolwich néven emlegetett részén fekvő, szürke-sárga-zöld homlokzatú, 6 összeillesztett blokkból álló épület nem csak hogy nem szép, de Alex Grant, a terveket engedélyeztető bizottság egyik tagja azt mondta róla, hogy ha nem is kelés, de akadály Woolwich gyógyulásának útján, és nagyon sajnálja, hogy bábáskodott az épület születésénél.

Kép: dezeen.com
Kép: dezeen.com

De most tényleg ennyire ronda szerencsétlen?

Miután így a földbe döngölték a Tescós házat, hozzá kell tegyük, a díjért nem egyedül ez az épület indult. A versenyben hat komoly kihívója is akadt, közöttük egy torony, ami a Temze mellett kapott helyet (pedig ezt így azért már tényleg nehéz lehetett elrontani). A bizottság, mely az antikupát odaítélte, ezeket az építményeket visszafejlődésnek tartja, melyek nemhogy nem javítják, de rontják a látképet, és sehogyan sem illesztkednek be London kinézetébe, szellemiségébe, sem az Egyesült Királyság fővárosaként viselt státuszához nem illenek.

Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek