nono

Luxus lakópark lesz a Pink Floyd borítóról ismert hőerőműből

Két éven belül újjáépülhet London egyik legmenőbb szimbóluma, a 103 méteres fehér kéményeiről könnyen beazonosítható Battersea Power Station, ami több filmben és videóklipben is feltűnt az elmúlt évtizedekben. Látható volt többek között Alfred Hitchcock 1936-os Szabotázs című alkotásában, a Pink Floyd 1977-es Animals című albumának borítóján, valamint a Batman A sötét lovag című filmben is 2008-ban – írja az izgalmasnak ígérkező projektről a Daily Mail.

A hőerőmű az 50-es években
A hőerőmű az 50-es évekbenMichael Hardy / Europress / Getty

Justin Philips, a Battersea Power Station Development Company megbízott projektvezetője már 15 éve dolgozik a terveken, szerinte a fehér színű kéményeket biztonsági okok miatt kockázatos lenne átépíteni, így inkább lebontják, majd eredeti formájukkal azonosan újrarakják azokat.

„Ha nem teszünk semmit, akkor a kémények leomlanak és örökre elveszítjük őket" – mondja az ismert brit genealógus,Nick Barratt az eredetileg hőerőműnek készült épületről, melyet a neves brit építész, Sir George Gilbert Scott tervezett 1930-ban. Az Európa egyik legnagyobb téglaépületeként számon tartott hőerőművet 1939-ben még két toronnyal adták át, majd a harmadik és negyedik torony már a brit energiaipar államosítása után, 1948-ban készült csak el.

A kémények a Pink Floyd borítóján, a legendás szárnyas malaccal
A kémények a Pink Floyd borítóján, a legendás szárnyas malaccal

A gyárépület belső kialakítása sem akármilyen, a műemlékké nyilvánított art deco stílusú épület vezérlőterme ugyanis carrarai márványból van kirakva. A látványos külső és belső megoldások ellenére az épület sorsa mégis hányatott volt a közelmúltban, a nyolcvanas évek elején bezárták, majd pályázatot írtak ki rá. A pályázatot elnyerő vállalat egy 34 millió fontos költségvetésű szórakoztató- és élményparkban gondolkodott, de sajnos mire a tetőszerkezetet lebontották, az épület rossz állapota miatt 1989-ben félbe kellett hagyniuk a munkálatokat. Így került az épület az adósságokkal együtt egy hongkongi ingatlanfejlesztési vállalathoz, de terveiket nekik sem sikerült megvalósítaniuk a hőerőműben.

A filmforgatások és cirkuszosok egyik kedvenc helyszíne volt az elmúlt években
A filmforgatások és cirkuszosok egyik kedvenc helyszíne volt az elmúlt évekbenChris Morphet / Europress / Getty

Számos sikertelen próbálkozás után a jelenlegi terv 2011 környékén kezdett el körvonalazódni, mikor is az E&Y csoport egy malajziai tulajdonú céggel közösen vállalkozott az épület felújítására és a negyed felfuttatására. A tervek szerint 2016-ban adják át az épületet és az aköré felhúzott 250 lakásos lakóparkot, irodákat, szórakozóhelyeket, mozikat, éttermeket és egyéb kulturális tereket, valamint a Temze partjára tervezett sétányt. A város egyik új negyedére egy metróvonalat is rákötnek, amit várhatóan 2020-ban adnak majd át.

London egyik legkedveltebb Temze-parti látnivalóját egyébként az a Giles Gilbert Scott tervezte, akinek nevéhez fűződik többek között a piros telefonfülke ötlete 1960-ból, a liverpooli székesegyház, a londoni Waterloo híd illetve a ma már a Tate Modernhez tartozó Bankside erőművet is. Így nem meglepő, hogy a lakások ára igencsak magas lesz a környéken, egy egy hálószobás apartmanért akár egymillió fontot is elkérhetnek, a három szobás lakások pedig 2.7 millió fontról indulnak majd.

Új városnegyed központi része lesz a látványos hőerőmű
Új városnegyed központi része lesz a látványos hőerőműGraeme Robertson / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
nono
Mustra