Bélelzáródást is okozhatnak a veszélyes duzzadó játékok

Folyamatosan vizsgálja a duzzadó anyagokból készült játékokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, ugyanis a túlzottan duzzadó játékok akár bélelzáródást is okozhatnak a gyerekeknél, ha véletlenül lenyelik őket. Most 14 ilyen terméket vizsgáltak be, kilenc ezek közül problémás is volt, írja közleményében a hatóság.

A Mechnikai és Villamos Laboratóriumban az esetlegesen szükséges forgatónyomaték, vagy húzóvizsgálatot követően azt nézték meg, hogy keletkezett-e olyan kis alkatrész, amit a gyerekek a szájukba tudnak venni. Az eredmények azt mutatták, hogy 14 közül 9 esetében a termék vagy tartalmazott ilyen kis alkatrészt, vagy a vizsgálatok során keletkezett ilyen. A teszten fennakadt termékeket ezután a duzzadó anyagok vizsgálatának vetették alá, és arra jutottak, hogy mind a kilenc játék 50 százaléknál nagyobb mértékben növekedett meg. 

A 14 vizsgált termékből tehát kilenc (azaz 64 százalék) veszélyes a gyerekekre nézve, mivel fennáll a fulladás és bélelzáródás kockázata. A hatóság elrendelte a termékek kivonását a forgalomból, némelyeknél pedig a forgalomba hozatalt tiltotta meg. A galériában egy kivételével az összes veszélyes terméket megtalálja, azt azért nem, mert az NFH még nem döntött róla jogerősen. AZ NFH kéri, hogy amennyiben olyan termékre akadt, ami ön szerint nem biztonságos, jelentse nekik. Például, ide kattintva.

Oszd meg másokkal is!
Mustra