Már napszemüvegre, etetőszékre és ékszerre is vonatkozik a kötelező jótállás

Változott a jogszabály, a kötelező jótállás mától nem minden termékre vonatkozik, hanem a kormányrendelet alapján felsoroltakra. Általában 10 ezer forint feletti vásárlás esetén jár a kötelező jótállás, újdonságként pedig bekerültek az egészségmegőrző termékek, gyermekgondozási  cikkek és például a napszemüvegek is a listába - adta hírül a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) kormányrendelet a közelmúltban, valamint szeptember 15-től – utóbbi esetben elsősorban a hatálya alá tartozó termékek körét érintően – jelentősen módosult.

Nem minden termékre jár a jótállás

Kötelező jótállás nem minden termékre vonatkozik, csak arra, mely a kormányrendelet hatálya alá tartozik. A most hatályba lépő rendelkezések a vonatkozó termékek körét a mai kor elvárásainak megfelelően tartalmazzák. Hogy azért a jogalkotók lépést tudjanak tartani a technika fejlődésével is a kötelezettség nemcsak a listában nevesített konkrét eszközökre vonatkozik, hanem – a mellékletben szereplő, csak példa jellegű felsoroláson túl – a hasonló rendeltetésű termékekre is.

shutterstock 179162945

 Lehet szerződéses jótállás is

Azaz a kereskedő maga is vállalhat jótállást a termékeire akkor is, ha a jogszabály szerint nem lenne kötelező.  Ekkor saját maga állapítja meg ennek a feltételeit, persze a szavatossági jogok tiszteletben tartása mellett.  (A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:163.§ (1) bekezdése alapján a vállalkozások közötti jogviszonyban egy év kellékszavatossági jog biztosítandó.)

 Jöhetnek a szakszervizek

A kereskedő vagy gyártó a szakszerviz általi üzembe helyezést előírhatja, kivéve ha az aránytalan terhet ró a fogyasztóra (ugyanannyi lenne az üzembe helyezés, mint maga a termék). Ez utóbbi kitételt, miszerint hogy aránytalan-e az üzembe helyezési költség, egyedi ügyekben a bíróság jogosult felülvizsgálni.

 Nem elég az online jótállási jegy

A jótállási jegy átadása fizikálisan szükséges a kormányrendelet alapján, annak online rendelkezésre bocsátása nem elégít ki minden vonatkozó előírást. Így ha az interneten keresztül is rendel, a csomagban keresse a jótállási jegyet, illetve a számlát.

shutterstock 3808774

 Ékszerek, szőrmék, tartozékok is a listában

A szabályozás melléklet szerint elmondható, hogy általánosságban 10000 forint feletti vételárú, olyan tartós használatra rendelt termékekre vonatkozik, mint például a háztartási készülékek, motoros kerti gépek és kéziszerszámok, hírközlési eszközök, híradástechnikai, információ- és irodatechnikai készülékek. Új elemként kerültek nevesítésre a rendeletben a villamos energiával működtetett konyhai kisgépek 10000 forint eladási ár felett, így különösen a mikrohullámú sütő, kenyérsütő, kenyérpirító, kávéfőző, kávéfőzőgép, vízforraló, konyhai robotgép, grillsütő, olajsütő, ostyasütő, fánksütő, gofrisütő, szendvicssütő, elektromos palacsintasütő, elektromos pizzasütő, elektromos rotyogtatófazék, elektromos serpenyő, elektromos popcornkészítő, elektromos kontaktgrill, forgónyárs, mini tűzhely, rizsfőző készülék, tésztafőző, tojásfőző, ételpároló, légkeveréses főzőedény, gyümölcsaszaló. De ezentúl kötelező jótállás vonatkozik a 10000 forint feletti napszemüvegekre, az egészségmegőrző termékekre (például elektromos masszírozó, mágneses termék, fényterápiás eszköz), a gyermekgondozási cikkekre (például pelenkázó-, illetve mosdatóállvány, babakocsi, magas és asztalra szerelhető etetőszék, biztonsági gyermekülés), gyermekmegfigyelő berendezésekre (például légzésfigyelő, szívhangfigyelő, bébiőrző), gyermekhintára, csúszdára. Kötelező jótállást kell vállalni mostantól a tízezer forint feletti ékszerekre is, a mérőműszerekre, generátorokra, tápegységekre, vadászathoz, horgászathoz, sporthoz kapcsolódó eszközökre, villamos energiával működtetett szépségápolási eszközökre, mint például a hajszárító, hajformázó, testszőrnyíró gép, epilátor, villanyborotva. Új előírás, és egyben kivétel az értékhatárt tekintve, hogy a nemes és félnemes szőrmés bőrből készült szőrmeruházati termékekre 50000 forint eladási ár felett kell kötelező jótállást biztosítani.

Fontos továbbá, hogy az előzőekben felsorolt (valamint a kormányrendelet mellékletében szereplő) termékcsoportokhoz tartozó termékek tartozékai és alkotórészei is jótálláskötelesek 10000 forint eladási ár felett.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra