Lassan teljesen felesleges boltba járnia

Ma már az internetről, vagy akár okostelefonjáról tényleg mindent beszerezhet, még a zöldséget vagy a kenyeret is, ezért egyre többen választják a rendelést, ahelyett, hogy nyakukba vennék a várost és úgy keresnék meg a legolcsóbb és legjobb ajánlatot. De maradjon egyetlen oldalnál, vagy használjon olyat, ahol több eladó ajánlatai közül is válogathat?

A kérdés az is lehetne, hogy bízhat-e egyetlen webáruház ajánlataiban, vagy inkább kutasson fel megbízható magánszemélyeket? Ez persze attól is függ, hogy mit szeretne venni, de érdemes a hirdetési oldalak mellett az aukciós oldalak ajánlatait is átnézni.

Webáruházak

Ez a legismertebb típus, ami szakosodhat egy bizonyos márkára, vagy akár egy egész termékcsoportra. Általában a legnagyobb üzletláncoknak szokott webáruháza lenni, akár egyetlen termékcsoportról van szó (mint mondjuk egy Media Markt esetében), akár szélesebb körű (mint mondjuk az Edigital), de akár egy hipermarketről is szó lehet (mint például a Tesco). És vannak azok a nagyáruházak, ahol gyakorlatilag az égvilágon mindent meg tud vásárolni – az élelmiszereken kívül –, mint mondjuk a Shopline, a Mall vagy az Emag.

shutterstock 177975611
  • Az ilyen oldalak többségénél általában a boltba is kérheti a kiszállítást személyes átvétellel, így meg tudja nézni, még mielőtt kifizetné a terméket. Sok esetben online kedvezmény is szokott járni.
  • Néhány bizományi jellegű bolttól eltekintve a webáruházban csak új termékeket tud rendelni, ezzel együtt viszont garanciális hiba esetén is tudja érvényesíteni a jogait. Ráadásul akár el is állhat a vásárlástól, ha mégis meggondolja magát, erre a termék átvételétől kezdve 14 napja van. Fontos: ebbe kalkulálja bele a hétvégéket is, hiszen az elállási időt nem munkanapban, hanem naptári napban számolja a jogszabály
  • A hátránya, hogy gyakorlatilag ugyanolyan virtuális sétára kell mennie, mintha egy plázában tenné (persze a fotelben ülve nem fárad el, közben pedig főzni is tud, vagy megnézheti a kedvenc sorozatát és a többi ember sem idegesíti), de egy boltban csak egyes típusok között tud válogatni. Erre jó megoldás lehet persze az árösszehasonlító oldalak használata, ott viszont érdemes alaposan utánajárni az ajánlott webáruházaknak, hogy tényleg rendesen, minden szabályt betartva működnek-e.
  • Mielőtt rendel, mindig olvassa el a szerződéses feltételeket, nézzen utána rendesen a szállításnak is. Tudjuk, hogy egy Általános Szerződés nem éppen lányregény, viszont kiderülhetnek belőle olyan részletek, hogy mennyibe kerül a szállítás, van-e esetleg valamilyen rejtett költség, egyáltalán hány nap múlva kézbesítik a terméket.
  • Az is a szerződés áttanulmányozása közben derül ki, hogy például mi a különbség, ha valami készleten van, vagy raktáron, ha rendelhető vagy átvehető. Figyeljen oda ezekre, mert lehet, hogy néhány száz forintot ugyan spórol a másik üzlethez képest, viszont csak két-három hét múlva adják át a futárszolgálatnak a megrendelt terméket.
  • Annak is érdemes rendelés előtt utánanézni, hogy milyen szállítási lehetőségek vannak és mikor szállít a futárcég, ugyanis lehet hogy jobban jár ha a munkahelyére kéri a kiszállítást, vagy arra a címre ahol napközben tartózkodik.

Hirdetési és aukciós oldalak

Vannak akik sportot űznek az aukciós oldalakon történő vásárlásból és mindent onnan szereznek be. Ezek azok a helyek, ahol több eladó több termékét gyűjtik össze és gyakorlatilag bármit meg lehet találni. Ebben is talál specifikusakat, mint például az Etsy, ahol kimondottan a kézműves dolgok mennek, de szerencsére a nagy Ebay mellett már elindultak a magyar oldalak is, mint például a Jófogás vagy az OLX és a Vatera.

shutterstock 204633127
  • Az aukciós oldalak lényege a licitálás, vagyis az az izgalom, amikor tesz egy ajánlatot egy termékre és várja, hogy valaki tesz-e egy jobbat. Önök harcolnak az utolsó pillanatig a kiválasztott termékért, az eladó pedig élvezi, hogy egyre feljebb megy a vételár.
  • Aki viszont nem kapható ilyen izgalmakra, viszont szeret biztosra menni, az megveheti a termékek java részét fix áron is, vagy eleve olyan apróhirdetési oldalakon kereshet, ahol nincs licitálási lehetőség. Így lehet, hogy többet fizet érte, mintha aukción szerezné meg, de biztosra megy.
  • Ezeken az oldalakon egyébként tényleg mindent meg lehet venni, a konyhabútoron keresztül a gyűjthető hűtőmágnesen keresztül az akciós ágyneműhöz segítő matricákig, ezért nagyon sokan itt kezdik el a keresést, ha valami speciálisra vágynak.
  • A használt termékek mellett viszont talál teljesen úgy dolgokat is, amiket szintén a bolti ár alatt vásárolhat meg, ezért érdemes ezeken az oldalakon is keresni, ha nem ragaszkodik egy adott márkához vagy típushoz.
  • A gond a garanciával van - persze ha az eladó megőrizte az eredeti blokkot, és azt is mellékeli, akkor ön is tudja intézni a gyári garanciális javításokat, ezért vásárlás előtt érdemes ennek utánajárni minden esetben.
  • Az eladókat egyébként is érdemes leellenőrizni. Az ilyen oldalokon ugyanis látja, hogy a vevők mennyire voltak elégedettek a korábbi üzletekkel, mennyire volt gyors a postázás, mennyire stimmelt a leírás és a termék a valóságban, vagy hogy mennyire volt kommunikatív az eladó.
  • Ezekben az oldalakban az is jó, hogy mindent megkérdezhet a vásárlás előtt az eladótól, és ebből egyébként messzemenő következtetéseket is te tud vonni. Természetesen nem kell, hogy túlzottan kommunikatív legyen az eladó, és áthívja magához hétvégi grillpartira, mielőtt megvenné a fúróját, de fontos, hogy mennyire együttműködő. Ha például nem válaszol több napig vagy hétig, vagy olyan stílusban teszi, ami önnek nem tetszik, akkor tudja, hogy nem érdemes azzal az eladóval üzletelni.
  • Legyen mindig kétkedő, hiszen ami túl szép és olcsó ennyi pénzért, azzal valószínűleg valami gond van. Bármennyire is csábítóan hangzik, de nem kap vadiúj Gucci táskát 8 ezer forintért, vagy a boltban több tízezer forintos kozmetikai cikk sem kerülhet egy magánszemélytől pár ezer forintba, még akkor sem, ha "véletlenül vett több tucat különböző, de rossz színű rúzst és szemfestéket, amitől bőven áron alul szeretne megszabadulni". Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a hamisítványoknak az összetétele kétes, így nem tudhatja, mit ken az arcára és a szemére.
  • Arra is figyeljen, hogy mennyire túlzóak a leírások. Az igazán megbízható eladók nem szeretnek zsákbamacskát árulni, és nem kockáztatják a jó értékeléseket. Ha valami nem tökéletes, akkor azt is megírják, ha pedig külsérelmi nyom van a terméken, például egy karc a hűtőszekrényen vagy szakadás a kanapén, akkor arra nemcsak felhívják a figyelmet, de le is fotózzák. Ha valamiről kevés, vagy éppen egyértelműen bolti termékfotó jelenik meg, akkor kezdjen el gyanakodni.
  • Fontos itt is a kiszállítás, amit a személyes átvétel és postai csomagok mellett már külön futárcéggel is kérhet.
  • Akik olcsóbban szeretnek dolgokat vásárolni, és a használt termékektől sem riadnak vissza, azoknak viszont az aukciós oldalak jelentik a Kánaánt, hiszen ami másnak kacat vagy lom, az lehet hogy önnek élete vására lesz.
  • Sőt akár ön is kedvet kaphat ahhoz, hogy eladjon néhány, évek óta csak a pincében álló és nem használt lomot, aminek más örülhet. Ehhez kell némi idő és energia, de egy kis pluszpénz még sosem tett rosszat a családi kasszának.
  • Egyébként az erőssége még ezeknek az oldalaknak a ruhafelhozatal, abból is a gyermekruhák, amiket az anyukák sok esetben már nem otthon a pincében pakolgatnak, hanem felteszik egy ilyen oldalra és olcsón eladják őket. Ugyanígy vehet olcsón babakocsit vagy akár kiságyat és bútorokat is.
  • Sőt az időszakos termékek Mekkája, hiszen gondoljon csak egy farsangi időszakra, amikor megteheti azt például, hogy megveszi gyermekének a jelmezt, még a buli napján felteszi eladásra, és az ünnepség után már adhatja is fel a következő tulajnak a csomagot postán.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek